Pavojingas kelias paženklintas jauno vyro krauju

 Pavojingas kelias paženklintas jauno vyro krauju

Labūnavos kaimas sukrėstas – praėjusią savaitę, naktį iš šeštadienio į sekmadienį nežinomas automobilis kliudė ir mirtinai sužalojo namo ėjusį 26 metų Mindaugą Pačkauską. Žmogų užmušęs vairuotojas pabėgo, jo ieško ir policijos pareigūnai, ir velionio giminės.

Gyvybę atėmusiam vairuotojui – prakeiksmai

Tragiška nelaimė įvyko apie 2 val. 8 min. Policijos duomenimis, ties Labūnavos kaimu, kelio Babtai–Labūnava–Kėdainiai 32-ajame kilometre rastas 26 metų M. Pačkausko kūnas su daugybiniais kaukolės lūžiais. Apžiūrėjus nelaimės vietą nekilo abejonių – Labūnavoje su mama gyvenęs jaunas vyras tapo eismo įvykio auka. Apie tai liudijo šalia velionio kūno rasti jį partrenkusio, mirtinai sužalojusio automobilio detalių fragmentai.

Kas vairavo jauną vyrą partrenkusį ir mirtinai sužalojusį automobilį – kol kas neaišku. Vairuotojas iš tragedijos vietos paspruko.

Vos 26 metų tesulaukusio, neseniai šeimą sukūrusio jauno vyro gyvybę nusinešusi nelaimė sukrėtė visus Labūnavos kaimo gyventojus. Žmonės gaili čia gimusio bei užaugusio jauno vaikino, kuriam prieš akis buvo visas gyvenimas. Puse lūpų kalbama apie beprasmiškos žūties aplinkybes ir laidomi prakeiksmai žmogų kelyje užmušusiam bei iš avarijos vietos pasprukusiam vairuotojui. Labūnaviškiai svarsto – ar šitaip pasielgęs vairuotojas kartais ne iš jų apylinkių?

Paženklinta vieta

„Užmušė žmogų ir kaip šunį pakelėje palikęs pabėgo. Čia tikrai tik iš savų kažkas galėjo taip padaryti. Nesuvokiama, kaip galima visiškai sąžinės neturėti, po tokio įvykio imti ir pabėgti“, – neslėpdamas emocijų kalbėjo žuvusio vaikino dėdė Žydrūnas Pačkauskas.

Toje vietoje, kurioje užgeso 26 m. tesulaukusio M. Pačkausko gyvybė, – dega žvakės, apie įvykusią tragediją byloja pakelėje padėta gedulo kaspinu perrišta gėlių puokštė.
Čia pat, ant asfalto, – didžiulė sukrešėjusio kraujo dėmė. Jo būta tiek daug, kad žymių neįstengė nuplauti net žliaugęs lietus.

Akivaizdu, keliu naktį ėjusį vaikiną dar nenustatytas automobilis taranavo važiuodamas didžiuliu greičiu. Tad nuo patirtų traumų išgyventi tiesiog nebuvo galimybės, jis mirė per kelias akimirkas.

„Visa galva buvo suskaldyta, o smegenys ištaškytos per dvi dešimtis metrų“, – sakė nelaimės vietoje sutiktas vietos gyventojas Alvydas Vyšniauskas.

Toje vietoje, kurioje užgeso 26 m. tesulaukusio M. Pačkausko gyvybė, – dega žvakės, apie įvykusią tragediją byloja pakelėje padėta gedulo kaspinu perrišta gėlių puokštė. / Algimanto Barzdžiaus nuotr.Žuvo ne vienas žmogus

Pusamžis vyras sakė neblogai pažinojęs žuvusįjį. Kartu augo tame pačiame kaime, lankė tą pačią mokyklą. Tiesa, artimai jie nebendravo – tarp jų buvo šioks toks amžiaus skirtumas.
„Ramus toks vaikinas buvo, labai jo gaila. Dirbo jis įmonėje, po įvairius miestus važinėjo, langus keitė. Prieš kurį laiką, dar visai neseniai, jo tėvukas pasimirė, na o dabar – Mindaugo nebėra. Net sunku patikėti“, – kalbėjo A. Vyšniauskas.

Iš tiesų, Labūnavą kertančiame kelyje esama ir pavojingų posūkių, ir matomumą ribojančių nuokalnių. Tačiau M. Pačkauskas tragiškai žuvo lygioje kelio atkarpoje, kurioje matomumas – iš tiesų neblogas.

Dviračio pedalus mynęs vyras neslėpė – ši kelio atkarpa labai pavojinga, čia įvyko ne viena kraupi nelaimė. Ne paslaptis, jog daugelis vairuotojų linkę viršyti leistiną greitį, o ir pėstieji ne visada elgiasi saugiai.

„Ypač ne vietos gyventojams čia važiuoti gana pavojinga. Nuo Kauno pusės lekia, o staiga – nuokalnė, ir kaimas prasideda. Čia, kur Mindaugas žuvo, prieš kurį laiką mano draugas buvo mirtinai sužalotas, prieš tai – jo tėvas“, – sakė A. Vyšniauskas.

Labūnaviškis prisiminė pats kartą vos išvengęs žūties, kai einant šalikele tik stebuklo dėka jo neužkliudė pro šalį milžinišku greičiu praskrieję automobiliai.

„Dvi mašinos, tikrai ne vietinių, lėkė maždaug 150 kilometrų per valandą greičiu, stovėjau ant žvyro, tai ratais kojos vos nepervažiavo. Jei dieną nesi garantuotas, jog gyvas liksi, tai naktį čia dar pavojingiau“, – svarstė vietos gyventojas.

Žuvo grįždamas namo

Tai kaip galėjo įvykti jauno žmogaus gyvybę nusinešusi tragedija? Galiausiai, kodėl paspruko žmogų mirtinai sužalojęs vairuotojas? Amžinybėn iškeliavusio M. Pačkausko mamos ilgametis draugas neslepia – lemtingąją naktį jauno žmogaus gyvybę buvo galima išgelbėti.

„Tą vakarą jis pas draugelį, kuris gyvena už bokšto, pamiškėje, vakarojo. Jei tik Mindaugas man būtų paskambinęs, jį tikrai būčiau namo parvežęs. Bet jis tokio kiek užsispyrusio charakterio buvo, nusprendė namus pasiekti pats, ėjo pėsčias“, – pasakojo vyras.

Kiti labūnaviškiai taip pat minėjo, jog žūties išvakarėse Mindaugas  viešėjo pas bendradarbį, kuris apsistojęs pamiškėje. Kartu su juo buvo dar vienas jaunas vyras. Kalbama, jog šeštadienio vakarą jauni vyrai vartojo alkoholį, o praėjus maždaug valandai po vidurnakčio M. Pačkauskas kartu su kitu draugu patraukė namo.

„Kiek žinau, jie pradžioje ėjo dviese, o vėliau – keliai išsiskyrė. Galėjo Mindaugas mamos namus, kuriuose gyveno, pasiekti eidamas laukais, bet pasirinko kelią. Ar jis ėjo kelkraščiu, ar važiuojamąja dalimi – sunku pasakyti. Juk viskas įvyko naktį, liudininkų, kiek žinau nėra, o vairuotojas pabėgo“, – sakė vienas velionio kaimynų.

Bėglį žada surasti patys

Kas tas žmogų užmušęs ir iš nelaimės vietos pasprukęs vairuotojas? Labūnaviškiai svarsto, esą tai galėjo būti šių apylinkių gyventojas.

„Kaip tik šeštadienį, liepos 1 dieną, Babtuose vyko šio miestelio šventė. Gal kažkas iš jos dalyvių, alaus prisigėręs, naktį namo automobiliu grįžo? Nes blaivus vairuotojas net ir naktį tikrai būtų pastebėjęs keliu einantį žmogų. Jei šis ir buvo tamsiai apsirengęs, žibintai tikrai jį apšviestų, nes paprastai važiuojama įsijungus ilgąsias šviesas. Galų gale, jeigu vairuotojas buvo blaivus, kam tada bėgti iš nelaimės vietos“, – svarstė labūnaviškiai.

Velionio M. Pačkausko dėdė Žydrūnas prasitarė iš kito sūnėno sužinojęs esą preliminariai išsiaiškinta, kas lemtingąją naktį galėjo vairuoti automobilį. Tačiau visa tai tik prielaidos. Galutinį atsakymą pasakys ikiteisminį tyrimą atliekantys policijos pareigūnai.

„Jeigu pats į policiją neateis, jeigu kriminalistai neateis, tai mes surasime. Turime daug giminių, šito tikrai šiaip sau nepaliksime. Mindaugui visas gyvenimas prieš akis buvo, jo žmona ketino sugrįžti iš Anglijos, kai tik minimaliai pensijai reikalingo darbo stažo sulauks. Jie planavo nusipirkti namą, jame kartu apsigyventi. Gyvybę jam atėmusiam žmogui tikrai neatleisime“, – pro ašaras sakė žuvusiojo dėdė Ž. Pačkauskas.

Nelaimės vietoje rastos automobilio grotelių nuolaužos, Kurias „Rinkos aikštės“ žurnalistai perdavė policijai. / Algimanto Barzdžiaus nuotr.Išduos ne tik automobilio nuolaužos

Skausmo prislėgtos velionio mamos ilgametis draugas prasitarė – nelaimės vietoje dirbę policijos pareigūnai surado nemažai automobilio detalių, likusių po susidūrimo. Pagal jų fragmentus preliminariai nustatyta, jog M. Pačkauską galėjo kliudyti 4 kartos „VW Golf“. Dvi detales aptiko ir „Rinkos aikštės“ žurnalistai, įkalčiai perduoti avarijos aplinkybes tiriantiems ir bėglio ieškantiems pareigūnams.

„Mindaugas link Labūnavos tikrai ėjo šalikele, kai jam iš nugaros, nuo Babtų pusės atlėkusi mašina.  Pagrindinis smūgis galva buvo į priekinę „stoikę“ (priekinį stiklą laikantį statramstį – red.). Pagal tai, ką mačiau atbėgęs į nelaimės vietą, ištaškytas smegenis, suknežintą galvą, nuo smūgio į stiklą taip tikrai negalėjo nutikti“, – sakė žuvusiojo mamos draugas.

Dėl tragedijos pradėtą tyrimą iš Kėdainių rajono policijos komisariato pareigūnų perėmė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos tyrėjai.

Pareigūnai užsiminė pagal nelaimės vietoje rastus automobilio detalių fragmentus jau turintys pirminių duomenų, leisiančių tam tikra linkme nukreipti žmogui gyvybę atėmusio ir pabėgusio vairuotojo paieškas. Tikėtina, jog tyrėjai pasitelks ir šiuolaikines technologijas, fiksuojančias, kokie mobiliojo ryšio telefonai tam tikroje vietoje veikė vienu ar kitu momentu.

Policija prašo visuomenės pagalbos

Asmenis, mačiusius šį įvykį ar turinčius vertingos informacijos, prašome kreiptis į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybą telefonais (8 37) 303 200, (8 37) 303 799, arba el. paštu rima.jomantaite@policija.lt

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video