Sodininkai jau varsto sėklų parduotuvių duris

 Sodininkai jau varsto sėklų parduotuvių duris

Į specializuotas sėklų parduotuves skubantys daržininkai šiemet duris pradėjo varstyti, kaip ir kasmet – vasario viduryje. Pasak Kėdainiuose esančios parduotuvės „Žalia stotelė“ vedėjos Larisos Bartkutės, kraštiečių susidomėjimas daržovių auginimu kasmet išlieka aktyvus. Tikėtina, jog tam įtakos turi ne tik noras valgyti sveikus, šviežius ir ekologiškus produktus, bet ir kylančios daržovių kainos.

Daržovių poreikis didesnis

Pasidomėjus, kokiomis sėklomis – daržovių ar gėlių – klientai domisi labiausiai, L. Bartkutė užtikrino, jog nors kėdainiečiai perka ir gėlių, ir daržovių sėklas, vis tik daržovių poreikis išlieka didesnis.

„Žmonės nori užsiauginti ne tik savo daržovę, bet ir pasipuošti aplinką ryškiaspalviais gėlių žiedais. Taigi, daržovių poreikis, be abejonės, yra didesnis.

Ankstyvą pavasarį pirkėjai skuba įsigyti paprikų, pomidorų, kopūstų, tokių gėlių kaip petunijos bei kitų vienmečių gėlių sėklų. Bet pasirūpina ir kitomis sėklomis, kurių sėja vėlesnė.

Populiariausios daržovių sėklos kasmet išlieka agurkai, pomidorai, paprikos, salotos, ridikėliai. O gėlių – petunijos, gazanijos, sprigės, kobėjos lipikės“, – teigė L. Bartkutė.

Domisi naujovėmis

Pastebima, jog kasmet daržininkų bei sodininkų poreikiai tampa vis originalesni, reiklesni, kūrybiškesni. Ir nors interneto platybėse galime rasti ne tik pigių, bet ir išties netradicinių augalų veislių sėklų, klientai linkę pasitikėti parduotuvių darbuotojų patarimais.  

„Sulaukiame nemažai pirkėjų, kurie domisi naujovėmis, tačiau nors įvairiausios internetinės parduotuvės ir siūlo išties platų sėklų asortimentą, klientai linkę ieškoti dominančių sėklų mūsų parduotuvėje. Na, o jei jų neranda, tuomet perka internetu.

Tiesa, šiemet mes taip pat turime naujienų. Kaip ir kasmet, įmonė siūlo pirkėjams įsigyti naujų veislių daržovių ir gėlių sėklų. Pavyzdžiui, ilgavaisių agurkų „PONY“, trumpavaisių „EDYP“, „BARA“, arbūzų „RED STAR“, moliūgų „BLUE BALLET“, paprikos „LOMBARDO“, pomidorų „POZZANO“, „AKRON“, salotų „CAIPIRA“.

Asortimente turime violetinės spalvos daržovių sėklų, pavyzdžiui, brokolių „SUMMER PURPLE“, kininių bastučių „ARAX“, briuselinių kopūstų „RED BULL“, žirnių „EZETHA’S KROMBEK“, – pasakojo L. Bartkutė.

Svarbu veislė, o ne kilmė

Parduotuvės „Žalia stotelė“ vedėja pastebi, jog vis dar pasitaiko pirkėjų, ieškančių lietuviškų veislių, tačiau dažniausiai jie sėklas renkasi pagal veisles, o ne pagal kilmės šalį.

„Asortimente turime įvairių šalių tiekėjų sėklų – Italijos, Prancūzijos, Čekijos, Lenkijos, Olandijos ir kita, tačiau sėklas pirkėjai labiau renkasi pagal veislę, o ne pagal tai, kokia sėklų kilmė.

Taip pat dažnas pirkėjas atsižvelgia į vadinamąjį mėnulio kalendorių, tačiau kiek tai reikšminga, gali atsakyti tik patys augintojai“, – sako L. Bartkutė.

Apie Mėnulio įtaką augalams

Jaunatis

Šiuo laikotarpiu augalų geriau neliesti, nepersodinti, neskiepyti, aplink juos nepurenti žemės.

Dieną prieš jaunatį arba po jaunaties pradžios patariama naikinti piktžoles ir kenkėjus, nupjauti jau nudžiūvusias arba ligų pažeistas šakeles, nuskabyti daržovių stiebų bei ūglių viršūnes.   

Priešpilnis  

Šis laikotarpis trunka apie 11–12 dienų. Jei per šį laiką persodinsite ar apgenėsite augalus, jie sparčiau augins naujus ūgliukus. Tarp jaunaties ir pilnaties augalams reikia daugiau ne tik vandens, bet ir maistinių medžiagų.

Pilnatis       

Manoma, jog pirmosios trys pilnaties dienos augalams turi daugiausia įtakos. Šiuo laiku geriau augalų negenėti, neskiepyti vaismedžių. Patariama rauti piktžoles, mulčiuoti dirvožemį, purenti žemę bei retinti augalų daigus.

Delčia       

Šis laikotarpis, kaip ir priešpilnis, trunka apie 11–12 dienų, tad tai pats tinkamiausias metas sėti visų rūšių sėklas, sodinti bulves, augalų svogūnėlius, retinti daigus, naikinti piktžoles bei kenkėjus, lieti, tręšti, šalinti braškių ūsus, skinti gėles ir, žinoma, rinkti derlių.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video