Siekia, kad Česlovo Milošo premija taptų respublikinio masto

 Siekia, kad Česlovo Milošo premija taptų respublikinio masto

Česlovo Milošo premijos konkursas Kėdainių rajono savivaldybėje buvo organizuotas du kartus – 2011 ir 2016 metais. Valdantieji nori, kad ši premija taptų prestižine, o premijos įteikimas po kurio laiko – net respublikinio masto renginiu. Dėl to buvo radikaliai pakeisti konkurso nuostatai.

Esminiai pokyčiai

Šios premijos skyrimu siekiama skatinti gilintis į Česlovo Milošo asmenybės bei kūrėjo vertybes ir idėjas, tyrinėti bei puoselėti jo kūrybą, Lietuvoje bei užsienyje garsinti Kėdainių krašto kultūros, paveldo išsaugojimo, švietimo bei kitų sričių pasiekimus.

Premija yra skiriama už pastarųjų 5 metų veiklą ir kūrybą, o laureatas būtų apdovanojamas 3 000 eurų pinigine premija. Šios premijos dydis, tiesa, gerokai pranoksta kitų Kėdainiuose teikiamų premijų biudžetą.

Tarybos narė Nijolė Naujokienė atkreipė dėmesį, jog tokia nemaža piniginė premija turėtų įpareigoti ir aukštus laureato pasiekimus, tačiau neaišku kodėl kitos skiriamos premijos yra gerokai smulkesnės.

„Ši premija skiriama išties už ypatingus nuopelnus. Juolab kad numatyta itin solidi piniginė premija. Tačiau kodėl nuspręsta būtent šiai premijai skirti tokią sumą pinigų? Lyginant su Kėdainių krašto kultūros premija ir kitomis premijomis, kurias mes skiriame, suma tikrai įspūdinga. Ar numatoma padidinti ir kitas premijas?“ – svarstė Tarybos narė.

Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Kęstutis Stadalnykas patikino, jog būtent dėl to, kad siekiama didinti Č. Milošo premijos prestižą, laureatui yra skiriama nemenka premija. O, kaip sakė skyriaus vedėjas, jeigu gyvensime geriau, galima tikėtis, kad ir kitų premijų dydžiai didės.

Premija gali būti skiriama už Kėdainių krašto istorijos tyrinėjimą bei jos populiarinimą visuomenėje, mokslinėje literatūroje bei žiniasklaidoje, Kėdainių krašto etninės kultūros, kultūros paveldo istorinės ir tiriamosios medžiagos kaupimą, informacinę sklaidą visuomenėje, mokslinėje literatūroje bei žiniasklaidoje, profesionalių kūrėjų grožinės literatūros ar eseistikos kūrinius, skirtus Česlovo Milošo kūrybai, ir jo kūrybos vertimus, vaizduojamojo meno bei muzikos kūrinius, sukurtus ir viešai pristatytus Česlovo Milošo kūrinių motyvais ar paremtus kūrybos/filosofijos idėjomis, parengtas autorines parodas, skirtas jo kūrybai ar asmenybei, Kėdainių kraštui; straipsnių ciklą, pristatantį Kėdainių miesto ir/ar rajono kultūros, paveldo išsaugojimo, švietimo bei kitų sričių pasiekimus Lietuvos ar užsienio spaudoje bei nuopelnus, tyrinėjant Lietuvos ir kitų istorinės Abiejų Tautų Respublikos šalių (Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos) istoriją, plėtojant santykius ir bendradarbiavimą.

Kasmet nevyks

Žinoma, didieji renginiai, sulaukiantys itin didelio susidomėjimo ir pasisekimo yra kasmetiniai. Tačiau kaip matoma iš kuklios patirties, Č. Milošo premijos įteikimas yra toli gražu ne kasmetinis renginys ir panašu, kad tokiu artimiausiu metu netaps.

„Kadangi yra nauji premijos nuostatai, aš norėčiau pasiūlyti, jog būtų įrašyta, kad konkursas būtų organizuojamas kiekvienais metais“, – kalbėjo Tarybos narys Darius Petrauskas.

Tačiau toks siūlymas, panašu, greitai negalės būti įgyvendintas, mat pagal nuostatus turi atsirasti bent jau trys pretendentai, kurie galėtų pelnyti premiją.

„Jeigu prašymus pateikia mažiausiai trys pretendentai, tada galima organizuoti premijos įteikimą. Mes negalime kasmet organizuoti konkurso, tai 2017 metais tikrai neturėsime, gal 2018 metais turėsime, tada ir organizuosime“, – kalbėjo rajono meras Saulius Grinkevičius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video