Kėdainiuose mažėja verslo įmonių

 Kėdainiuose mažėja verslo įmonių

Kėdainių rajone naujai įregistruojamų įmonių skaičius sumažėjo. Per šių metų pirmąjį pusmetį Kėdainių rajono savivaldybėje įregistruotos tik 28 smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės. Tai beveik 20 proc. mažiau negu 2015 metais per tą patį laikotarpį. Daugiausiai įsteigta mažųjų bendrijų – 16, ir uždarųjų akcinių bendrovių – 12. Pasibaigus pirmąjam metų pusmečiui, Kėdainiuose buvo likviduojamos 44 bendrovės, 6 pasiskelbė bankrutuojančiomis, o 12 – bankrutavo.

Kuriasi metų pradžioje ir rudenį

Anot VšĮ Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro direktorės Dainos Balasevičienės, naujų įmonių daugiausiai kuriasi metų pradžioje ir rudenį.Anot VšĮ Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro direktorės Dainos Balasevičienės, naujų įmonių daugiausiai kuriasi metų pradžioje ir rudenį./A. Barzdžiaus nuotr.

„Dažniausiai įmones steigia darbingo amžiaus, darbo patirtį turintys tam tikroje sferoje, žmonės.

Šiemet kaip ir kiekvienais metais daugiausiai verslą pradeda statybos, transporto ir maitinimo sferoje“, – tikina D. Balasevičienė.

Tačiau pasak jos, yra kėdainiečių, pradėjusių ir netradicinius verslus – antrinių žaliavų perdirbimo ir šunų fizinio parengimo.

Daugiausiai veikia UAB ir IĮ

Iš visų rajone veikiančių verslo įmonių daugiausiai yra uždarųjų akcinių bendrovių (UAB) ir individualių įmonių (IĮ).

„Šių metų pirmąjį pusmetį individualių įmonių skaičius sumažėjo daugiau kaip 2,5 proc. ir vidutiniškai sudarė 33,7 proc., UAB, AB ir jų filialų skaičius augo iki 53,9 proc. visų verslo įmonių ir siekė 592, t.y. didėjo 12 proc., Mažosios bendrijos (MB) sudarė 8,6 proc.

Kooperatinių bendrovių (KB), tikrųjų ūkinių bendrijų (TŪB), komanditinių ūkinių bendrijų (KŪB), ŽŪB dalis išliko nedidelė – apie 4 procentus“, – informuoja D. Balasevičienė.

Likviduojama daugiau įmonių

Vienos įmonės kuriasi, kitos – bankrutuoja, pasak D. Balasevičienės, tai – natūralus procesas.

„Jau keletą metų mažėja IĮ populiarumas. Kaip rodo Registrų centro pateikta informacija, yra likviduojamos net 133 individualios įmonės, 3 bankrutavusios, 5 pertvarkomos į UAB.

Mano nuomone, likviduojamų įmonių žymiai padaugėjo, kai nuo 2015 metų pradžios IĮ savininkams įvestas privalomas mokestis SODRAI, todėl įmonių savininkai, kurie nevykdė veiklos suskubo jas likviduoti.

Daugėja ir UAB likviduojamą statusą turinčių bendrovių. Metų pradžioje buvo 40 likviduojamų bendrovių ir 3 bankrutuojančios, o pirmojo pusmečio pabaigai 44 likviduojamos, 6 bankrutuojančios ir 12 bankrutavusių“, – vardija D. Balasevičienė.

Atsiranda daugiau mažųjų bendrijų

Nemažai mūsų rajone jaunų žmonių rizikuoja ir imasi verslo. Populiariausia verslo forma jaunimo tarpe – mažoji bendrija, kadangi nereikia turėti sukaupto didelio įstatinio kapitalo įmonės steigimui, o, jei nepasisektų verslas – tektų atsakyti tik įmonės turtu.

„Praėjusių metų pabaigoje buvo registruotos 79 mažosios bendrijos. Šių metu birželio pabaigoje veiklą vykdė jau 96 bendrijos.

Steigiantiems mažąją bendrija yra taikomos mokestinės lengvatos metams, o jaunimas – iki 29 metų, t.y. atleidžiami nuo SODROS mokesčio, t.y. 27,3 proc. nuo minimalios mėnesinės algos. Susimokėti reikia tik privalomąjį sveikatos draudimą.

Manyčiau, tai pagrindinės priežastys skatinančios jaunuosius verslo kūrėjus steigti mažąsias bendrijas“, – tikina D. Balasevičienė.

Per pirmąjį šių metų pusmetį jaunimo įkurtos įmonės: UAB ,,Fausada“, UAB ,,Translinėja“ UAB ,,Ekovieta“, MB šunų fizinio parengimo centras ,,Superšuo“, MB ,,Žilvino paslaugos“, MB ,,Kasrima“, MB ,,Zeno Kailiai“ ir kt.

Suteikia lengvatas

Dažniausiai pradedantiems verslą koją pakiša pinigų trūkumas idėjai įgyvendinti. D. Balasevičienė skatina būsimuosius verslininkus pasinaudoti suteikiamomis lengvatomis.

„Jei reikia finansinės paramos – viena iš tokių galimybių yra savivaldybėje veikiantis Smulkiojo verslo rėmimo fondas. Savivaldybė verslo pradžiai gali suteikti iki 23,5 tūkst. Eur lengvatinę paskolą, dalinai padengti palūkanas, gavus paskolą iš banko ar subsidijuoti paraiškos, verslo plano dalinį dengimą, dalyvavimą mugėse ar parodose. Jei tokia parama domina, dėl detalesnės informacijos, reiktų kreiptis į Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centrą.

Jauni asmenys gyvenantys kaime ir planuojantys kurti savo verslą gali pasinaudoti ES parama verslo pradžiai kaime pagal veiklos sritį ,,Parama ekonominės veiklos pradžiai“ ir pasinaudoti 40 tūkst. Eur subsidija. Tinkamos finansuoti projektų išlaidos: nekilnojamojo turto statybos it (arba) gerinimo išlaidos; naujų įrenginių ir įrangos pirkimo arba išperkamosios nuomos išlaidos, neviršijančios to turto rinkos vertės; bendrosios išlaidos; investicijos į nematerialų turtė. Paraiškos bus renkamos nuo š. m. lapkričio 2 iki gruodžio 16 d.“, – teigia D. Balasevičienė.

Finansų ministerijos pateiktais duomenimis, labai mažos, mažos įmonės ir fiziniai asmenys, pradedantys verslą, netrukus galės palankesnėmis nei rinkos sąlygomis gauti paskolas verslo pradžiai iš „Verslumo skatinimo fondo 2014–2020“.

„Numatoma, kad gaunantys lengvatines paskolas galės pasinaudoti ir garantijomis už suteiktas paskolas, o tam bus naudojamos jau grįžusios Verslumo skatinimo fondo (VSF) paskolų lėšos“, – informuoja finansų ministerija.

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video