Nerimą blaško sportu

 Nerimą blaško sportu

Į lopšelius-darželius pirmąsyk atėjusiems vaikams ir jų tėveliams rugsėjis dažnai tampa kantrybės išbandymo bei ašarų mėnesiu. Kėdainių lopšelis-darželis „Pasaka“, išskirtinį dėmesį skiriantis vaikų sveikatinimui fizine veikla, naujus mokslo metus pasitinka siūlydamas pirmojo rugsėjo nerimą sklaidyti šiuolaikiškai – sportu. Įgyvendindama du projektus įstaiga gavo gausybę žinių apie judėjimo lopšelyje-darželyje būdus, galimybes bei įsigijo modernaus sporto inventoriaus. Šis padeda fiziškai aktyviems būti ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams bei „Pasakos“ darbuotojams.

Stokoja fizinio aktyvumo

„Ne vienerius metus pastebime, kad rugsėjį susirinkę vaikai ateina ne visai tinkamos fizinės sveikatos, – sako įstaigos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Regina Bičkienė. – Tad šį pavasarį parengėme du sveikatos projektus.“

Vieną įstaigos projektą finansavo respublikinis judėjimas „Sveikatiada“, skirtas vaikų ugdymo įstaigoms skatinti fizinį aktyvumą ir taip stiprinti vaikų sveikatą.Kiekvienas „Pasaka“ auklėtinių rytas prasideda linksma mankšta./A. Barzdžiaus nuotr.

Antrą projektą finansavo rajono savivaldybė. Už gautas lėšas lopšelis-darželis „Pasaka“ įsigijo priemonių vaikams sveikatinti bei darbuotojų ir tėvelių fiziniam aktyvumui didinti.

„Rugsėjį įstaigą lankyti pradeda daug naujų vaikučių ir vyksta adaptacinis laikotarpis. Tad nusprendėme, jog atžalas atvedusioms mamoms ar tėčiams, kol vaikas valandą ar pusantros pratinasi būti grupėje su auklėtoja, naudinga būtų ne tuščiai vaikščioti, o pasportuoti, – aiškina R. Bičkienė. – Mūsų įstaiga – unikalioje geografinėje vietovėje. Turime sodą, šalia darželio – Babėnų šilas. Taigi įsigijome universalių šiaurietiško ėjimo lazdų. Jomis naudojasi ir vaikai, ir darbuotojai pertraukų metu, ir tėveliai.“

„Fizinė veikla padeda sumažina nerimą, – priduria „Pasakos“ direktorė Audronė Rokienė. – Mamos, į lopšelį atvesdamos pirmagimius, be galo nerimauja. Jos vaikus palieka su ašaromis akyse. Stresinę būseną mamoms galime pasiūlyti sumažinti fiziniu aktyvumu. Lauke turime pavėsinę. Geru oru mamos gali čia prisėsti, pasiūlome paskaityti pedagoginės psichologinės literatūros. Stengiamės jas nuraminti ir padėti kuo švelniau išgyventi adaptacinį laikotarpį. Jei rami mama, ramus ir vaikas. O jei mama atžalą palieka su ašaromis, tai ir vaikutis dažniausiai būna išsigandęs.“

Pritaria

Pirmąjį rugsėjį išgyvenančios mamos pritaria lopšelio-darželio „Pasaka“ sumanymui – nerimą sklaidyti sportu.

„Rugsėjis mudviem su sūnumi sunkus, – atvirai atskleidžia dvejų metukų ir keturių mėnesių sūnų eiti į darželį pratinanti Miglė Misevičienė. – Ašaros, nenoras eiti, nenoras, kad palikčiau vieną.

Puikiai vertinu siūlomą naujovę. Reikia mamoms atsipalaiduoti, nes kai vaikas verkia, tai padaryti sunku. Manau, kad sportas išties padeda kovoti su įtampa, o ir raumenys dirba.“

Metukų ir aštuonių mėnesių berniuko mama Eglė Railaitė irgi sudėtingai išgyvena pirmąjį sūnaus rugsėjį.

„Bandom antrą savaitę pratinti. Kol kas, atrodo, neblogai sekasi. Dabar palikau grupėje ir nežinau, gal su ašaromis rasiu.

Galimybė pavaikščioti su šiaurietiško ėjimo lazdomis – nebloga idėja. Tai akimirka vaikui pabūti be mamos ir priprasti, o mamai – atsipalaiduoti, nebūgštauti. Džiaugiuosi, kad lopšelyje-darželyje daug dėmesio skiriama fiziniam aktyvumui, vaikai nuolat eina į lauką. Pabuvę gryname ore, pajudėję mažyliai geriau miega“, – pastebi mama.

[#gallery=498#]

Sveiki įpročiai – per šeimą ir aplinką

Sveika gyvensena ir judėjimo nauda gerai savijautai ypač besidominti „Pasakos“ auklėtoja Asta Kačenauskaitė atkreipia dėmesį, jog į sporto užsiėmimus įstaigos bendruomenė stengiasi įtraukti ir vaikų tėvelius.

„Turėjome seminarų, praktinės veiklos, išmokome naudotis šiaurietiško ėjimo lazdomis, paskui išmokėme vaikus, o dabar įtraukiame ir šeimas. Norime, kad jos būtų fiziškai aktyvesnės. Organizuojame įvairius sporto renginius, į kuriuos kviečiame ir tėvelius. Štai rengiame vaikų ir tėvelių futbolo žaidynes“, – pasakoja auklėtoja.

„Įprotis būti fiziškai aktyviems vaikams ugdomas asmeniniu pavyzdžiu. Tad didelę įtaką turi tėvų ir esančiųjų šalia – auklėtojų elgesys“, – tikina „Pasakos“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

„Labai džiaugiamės, kad mūsų darželyje yra pedagogų, kurie ne tik darbe, bet ir laisvu laiku užsiima aktyvia sportine veikla, domisi sveika mityba ir rodo pavyzdį ne tik vaikams, tačiau ir visam kolektyvui“, – šypsosi „Pasakos“ direktorė.

Sporto užsiėmimai – per žaidimus

Lopšelis-darželis „Pasaka“ įsitraukęs į Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos veiklą. A. Kačenauskaitė – vienintelė šios asociacijos narė Kėdainiuose.

„Asociacija teikia daug informacijos apie fizinės vaikų sveikatos ugdymą, sulaukiame įvairių pasiūlymų, kokius sporto renginius, akcijas organizuoti pagal vaikų amžių bei poreikius, – sako A. Kačenauskaitė. – Aktyviu fiziniu judėjimu vaikus sudominti stengiamės kuo labiau, todėl įsigijome daug inventoriaus – naujo, kokybiško, spalvoto ir patrauklaus. Su inventoriumi vaikams judėti gerokai įdomiau. Užsiėmimai tampa kūrybiškesni. Juk lopšelio-darželio vaikams kūno kultūra yra žaidimas bei pramoga, o ne tiesiog pratimų atlikimas kaip mokykloje. Vaikams turi būti smagu.“

Dėmesys specialiųjų poreikių vaikams

Įstaigos direktorė A. Rokienė primena, kad „Pasaką“ lanko ir 59 vaikai, turintys specialiųjų ugdymo poreikių.

„Tai apima regėjimo sutrikimus, kalbos ir komunikacijos, judesio ir padėties bei mišrius raidos sutrikimus, – vardija direktorė. – Fizinis aktyvumas be galo svarbus visiems vaikams. Didelės reikšmės gerai savijautai turi mityba. Ja netgi galima koreguoti vaiko sveikatos sutrikimus. Tinkamai sudarytas valgiaraštis švelnina vaikams diagnozuojamų sutrikimų, tokių kaip autizmas ar hiperaktyvumas, požymius. Mūsų slaugytoja lanko seminarus, gilina žinias ir tobulina valgiaraščius.“

Judėti, tačiau ne bet kaip

Judėti svarbu, tačiau ne ką mažiau reikšminga sportuoti kokybiškai. „Pasakos“ direktorė A. Rokienė atkreipia dėmesį, kad įstaigoje fizinio aktyvumo užsiėmimai vyksta profesionaliai.

„Užsiėmimus veda išmanantys, pasiruošę auklėtojai. O jei grupėje yra mišrių raidos sutrikimų turinčių vaikų, tada šalia būna ir specialusis pedagogas ar mokytojo padėjėjas. Rytines mankštas veda auklėtoja drauge su kineziterapeute. Kartais prisideda ir administracijos darbuotojai, kurie didžiąją dienos dalį praleidžia sėdėdami“, – džiaugiasi direktorė.

Žvelgia į Skandinaviją

Entuziastinga „Pasakos“ bendruomenė neaptingsta ir šaltuoju metų laiko. Įvairiausių sportinių veiklų įstaiga organizuoja ir žiemą. Pavyzdžiui, su vaikais bei tėveliais išsiruošia papramogauti į netoli esantį Babėnų šilą.

„Linksmybės su rogutėmis, buvimas drauge, grynas oras, karšta arbata. Puikiai praleidžiame laiką, o ir noras sportuoti po tokių pramogų greičiausiai patrigubėja“, – šypsosi prisiminusi paskutinę išvyką direktoriaus pavaduotoja ugdymui R. Bičkienė.

„Buvimas lauke grūdina, todėl mes nuo ankstyvo amžiaus du kartus per dieną, jei pagal higienos normas oras tinkamas, vedame vaikus į lauką – lopšelinukus taip pat, – akcentuoja A. Rokienė. – Nors šalies ugdymo įstaigose esu girdėjusi apie tokią praktiką, kad lopšelio grupių nuo rudens iki pavasario į lauką neveda. Mažiukus neva sunku aprengti, prižiūrėti, jie sušals. Bepradedant vaikams lankyti ugdymo įstaigą mes sutariame su tėvais, kad vaikai turėtų guminius batus, kombinezoną. Kaip sakoma, nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga. Pritaikome Skandinavų šalių pedagogų patirtį ir vedame vaikus į lauką visus metus.“

Lopšelio-darželio „Pasaka“ planuose – ketverių–penkerių metų vaikų žaidynės, kuriose dalyvautų ne tik rajono, bet galbūt ir šalies įstaigų auklėtiniai.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video