Kėdainietė ministrė sugadino Lietuvos santykius su Latvija

 Kėdainietė ministrė sugadino Lietuvos santykius su Latvija

Latvijos ministras apie V. Baltraitienę: „Pas ją daugiau niekas nevažiuos“

Kėdainietės žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės įprotis už nieką pačiai  neprisiimti atsakomybės ir visada dėl savo klaidų kaltinti kitus, panašu, pasiekė apogėjų ir gali turėti neigiamų pasekmių į Latviją eksportuojančių Lietuvos maisto gamintojų ir perdirbėjų interesams. Beje, neigiamų pasėkmių Lietuva gali sulaukti ir politiniame lygmenyje – dėl painių, o gal net ir melagingų V. Baltraitienės viešų pareiškimų mūsų šalį netrukus gali boikotuoti ne tik Latvijos, bet ir kitų šalių žemės ūkio ministrai.

Įtartini ryšiai su verslininkais

Praėjusią savaitę paaiškėjus, kad V. Baltraitienė kartu su savo vyru Regimantu Baltraičiu ir Valtybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovu Jonu Miliumi, Latvijos žemės ūkio ministru Janiu Dūklavu, Latvijos maisto ir veterinarijos tarnybos vadovu Maris Balodis, dar keliais šių įstaigų atstovais bei dviem Lietuvos verslo magnatais dalyvavo Panevėžio rajono stumbryne surengtoje vakarienėje su medžiokle, tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje kilo tikras sąmyšis.

Lietuvos visuomenę ypač papiktino tas faktas, kad ministrė „neformalią“ vakarienę su aukščiausio rango Lietuvos ir Latvijos pareigūnais galimai suorganizavo išskirtinai dviems stambaus verslo atstovams, tuo sukeldama įtarimų apie galimus korupcinius ryšius.

Kaip visada – nieko nežino

Šiam faktui iškilus į viešumą, V. Baltraitienė griebėsi įprastos taktikos ir bandė viską neigti.

Tiesa, iš pradžių buvo manoma, kad įtartinoje vakarienėje dalyvavo tik vienas verslo magnatas – „Biovela Group“ vadovas Virginijus Kantauskas. Paaiškėjus šiai informacijai, V. Baltraitienė puolė teisintis ir aiškinti nežinanti, kaip pareigūnų draugijoje atsirado vienos verslo įmonės vadovas: „Nežinau. Negaliu pasakyti, kodėl buvo jisai. Matyt, J. Milius buvo paprašęs“.

(Pasirodo, į tokius susitikimus gali pakliūti bet kas… Gerai kad šį kartą ten pateko ne koks teroristas, o tik „Biovela Group“ vadovas, kitaip, pasekmės tikriausiai būtų dar liūdnesnės).

Čia pat apsisukusi, V. Baltraitienė rėžė, kad „Biovela Group“ vadovą į vakarienę galėjo pakviesti pats Latvijos ministras, mat pasak jos, jie asmeniškai yra gerai pažįstami ir tikrai ne pirmą kartą susitinka.

Besiteisindama išdavė antrą verslininką

Besiteisindama V. Baltraitienė kitą rytą išplatino ir oficialų pranešimą.

Besigindama politikė atskleidė ir dar vienus įtartinus savo ryšius su kitu verslo magnatu – „Dojus Agro“ vadovu Pranu Dailide, kuris, pasirodo, taip pat dalyvavo skandalu pasibaigusioje vakarienėje.

Be to, ji „prisiminė“ ir tai, kas tuos verslininkus į tą vakarienę pakvietė. Šį kartą kaltuoju ministrės sąraše tapo ne bet kas, bet pats Latvijos žemės ūkio ministras J. Dūklavas. Neva jis, net nederinęs su Lietuvos žemės ūkio ministre į jos kviestinę vakarienę nei iš šio, nei iš to atsitempė dar ir savo „draugelių“ kompaniją.

„Ministerija derino oficialios Latvijos bei Lietuvos žemės ūkio ministerijų atstovų vakarienėje dalyvavusių asmenų sąrašus. Mano žiniomis, keli Lietuvos verslo atstovai buvo pakviesti Latvijos ministro iniciatyva, o vienas iš jų – Pranas Dailidė ir organizavo medžioklę“, – pranešime spaudai teigė V. Baltraitienė, nors prieš tai ji tikino, kad medžioklę organizavo J. Milius.

Dalyvavo ir medžioklėje?

Be to, V. Baltraitienė nepasikuklino atskleisti ir daugiau pikantiškų detalių apie Latvijos ministro nuotykius stumbryne: „Latvijos ministras buvo be ginklo, veterinarijos gydytojas buvo be ginklo. Jie nuvažiavo, bokštelyje pasėdėjo, po valandos grįžo, nieko nenušovė“, – medžioklės įspūdžiais viešai dalinosi V. Baltraitienė.

Kaip Latvijos žemės ūkio ministras atsimušinės žurnalistams ar savo artimiesiems, paklaustas, ką jis visą valandą veikė medžiotojų bokštelyje sėdėdamas ten kartu su veterinarijos gydytoju ir neturėdamas nei šautuvo, nei ketinimo sumedžioti šerną, ilgai svarstyti neteko. Nors įtaresni piliečiai tuoj pat pagalvojo, kad bokštelyje galėjo būti  derinami ypač slapti susitarimai, kurių neturi girdėti jokie pasiklausymo aparatai, o romantikai apsiribojo pasvarstymais, kad du vyriškiai tiesiog romantiškai palydėjo saulę, šiuos visus įtarimus netrukus paneigė pats latvių žemės ūkio ministras.

Netiesiogiai išvadino melage

Išgirdęs apie V. Baltraitienės svaičiojimus, J. Dūklavas, panašu, patyrė šoką.

Jis tiesiai šviesiai paneigė V. Baltraitienės teiginius apie tai, kad neva tai jis pakvietė į vakarienę su medžiokle Lietuvos verslininkus V. Kantauską ir P. Dailidę.

Be to, latvių ministras patikino nė nepažįstąs šių verslininkų, nors V. Baltraitienė teigė visiškai priešingai.

Net sąskaitas pametė

Kada V. Baltraitienė sako tiesą, o kada meluoja, dar sunkiau atskirti, kai ji pradeda kalbėti apie pinigus.

Pradėjus žiniasklaidai domėtis, kas apmokėjo už vakarienę ir medžioklę stumbryne, V. Baltraitienė iš pradžių tikino to nežinanti: „Aš niekada nesirūpinu, kas moka, tai arba Veterinarijos tarnyba mokėjo, arba mūsų ministerija.“

[quote author=““]Latvijos žemės ūkio ministras  tiesiai šviesiai paneigė V. Baltraitienės teiginius apie tai, kad neva tai jis pakvietė į vakarienę su medžiokle Lietuvos verslininkus V. Kantauską ir P. Dailidę.[/quote]

Paaiškėjus, kad Veterinarijos tarnyba nei už vakarienę, nei už medžioklę nemokėjo, nepaisant to, kad V. Baltraitienė jau buvo pareiškusi, kad „nesirūpina, kas moka“, Žemės ūkio ministerija netrukus suskubo pareikšti, kad dar tos pačios vakarienės metu V. Baltraitienė pati paprašė pateikti sąskaitą už vakarienę Žemės ūkio ministerijai.

Be to, Žemės ūkio ministerijos atstovai patikino, kad sąskaita kol kas negauta. O pati V. Baltraitienė netrukus „atgavo“ atmintį ir prakalbo apie tai, kad vakarienė kainavo apie 300 eurų

J. Dūklavas: „Taip elgtis negalima“

Nenuostabu, kad tokie Lietuvos žemės ūkio ministrės viražai besistengiant gelbėti savo kailį sukėlė didžiulį Latvijos žemės ūkio ministro pasipiktinimą.

Neištvėręs tokių vienas kitam prieštaraujančių gėdingų V. Baltraitienės pareiškimų, J. Dūklavas penktadienį Latvijos TV3 žinioms sakė: „Nesvarbu, ar tai rinkimai, ar kitos problemos, taip elgtis negalima. Niekas pas ją nebesilankys, jeigu ji taip daro. Po tokios betvarkės aš pasakyčiau: „Brangi drauge, atvyk į Latviją, čia nėra tokios betvarkės“.

Faktas, kad draugiško ir geranoriško  bendravimo tarp dviejų Baltijos valstybių Žemės ūkio ministerijų nebeliks. Kaip tai atsilieps Lietuvos eksportuotojams į Latviją, kol kas nėra žinoma. Nežinia ir tai, kaip Lietuva nusiplaus V. Baltraitienės padarytą gėdą prieš kaimyninę Latviją.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video