Tiek moliūgų Kėdainių gatvėse dar nebuvo!

 Tiek moliūgų Kėdainių gatvėse dar nebuvo!

Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

Sulaukę darganoto rudens, kėdainiečiai ne liūdi, o puošiasi! Tiek moliūgų miesto gatvėse dar nebuvo niekad! Verslininkams ir netgi sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms įstaigoms šis metų laikas tapo tikru įkvėpimo šaltiniu. Praeivius sveikina, o klientus sutinka įvairiausiomis rudeninėmis kompozicijomis išpuošti fasadai. Dekoro žvaigždė – žinoma, ryškusis moliūgas! Užfiksavome tuos, kurie sukūrė labiausiai akį traukiančius įvaizdžius.

Moliūgus nešė ir pacientai, ir praeiviai

„Labai gražu, tiesa?“ – savo įspūdžiais pasidalina praeivė, pamačiusi mane, bandančią rasti išraiškingiausią kampą, kad fotoaparato objektyve tilptų visi prie „Diaverum“ klinikos Kėdainiuose sutūpę moliūgai.

Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

O šių įvairiaspalvių bei įvairiaformių rudens simbolių čia išties daug. „Nė neskaičiavome, kiek moliūgų papuošė klinikos fasadą, – nusišypso Vilma Balčiuvienė, klinikos medicinos direktorė. – Štai taip puošniai sutikti rudenį buvo viso mūsų kolektyvo idėja.

Moliūgai keliavo iš visur – iš mūsų pačių daržų, dovanų juos mums nešė pacientai ir netgi praeiviai. Esame labai dėkingi už geranoriškumą bei pagalbą kuriant puikią nuotaiką.

O artėjant Helovinui ruošiamės moliūgus šventiškai išpjaustyti ir taip dar labiau pagražinti savo kliniką.“

Kompozicijai – ir ypatingos spalvos moliūgai

Kėdainiečių numylėtas gėlių salonas „Gėlių kraitė“ dekoru pakerėtų net tą, kuriam kasdienybėje estetika nė motais. Grožis išties išgelbės pasaulį. Na, bent jau slogią rudens nuotaiką tikrai išvaikys.

Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

Vis trumpėjant dienoms ir rečiau džiuginant saulei, „Gėlių kraitės“ floristės praeiviams dovanoja  priežastį nusišypsoti. Salono fasadą, pro kurį kasdien žingsniuoja šimtai kėdainiečių, puošia grakšti gėlių ir moliūgų kompozicija. Čia akį traukia kai kas netikėto – pilkšvi, vos regimo mėlio spalvos moliūgai.

„Šiuos neįprastos spalvos moliūgus, kaip ir kitus, mums parūpino viena moliūgų augintoja. Klientai ir praeiviai tikrai atkreipia dėmesį į puošnius įmonių, įstaigų fasadus, – sako „Gėlių kraitės“ savininkė floristė Ingrida Dovidienė. – Labai džiugu, kad visi pradėjo puoštis. Kuo labiau puošimės, tuo daugiau bus gerų emocijų.“

Desertus mainė į moliūgus

Ryškiai oranžiniai ir sodriai geltoni, sunkiai pakeliami ir lengvai nešami saujoje – tarsi sargybiniai karališkuosius rūmus iš abiejų pusių desertinės „Mon petit“ duris saugo ir užeiti palepinti gomurį kviečia daugiau kaip dvi dešimtys moliūgų. Jaukios kavinukės savininkė Indrė Samukėnienė sako, jog estetiška aplinka jai išties rūpi – norisi dovanoti pakilią emociją ne tik savo klientams, bet ir kiekvienam praeiviui.

Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

„Kasmet prasidedant kitam sezonui imu sukti galvą, kokių naujienų pateikti desertinės meniu, – dalinasi I. Samukėnienė. – Atėjus rudeniui, labai norėjosi pasiūlyti ką nors su moliūgais. Taip „Mon petit“ atsirado moliūgų desertas.

Moliūgas – išvaizdi, nuostabios spalvos daržovė, galinti būti įvairiausio dydžio, tad puikiai tinka dekorui.

Pasipuošėme anksti – dar rugsėjį. Visus moliūgus mainais į desertus mums suvežė ūkininkai, – šypsosi „Mon petit“ savininkė. – Klientai atkreipia dėmesį ir negaili gero žodžio – dažnai pagiria ir netgi fotografuojasi. Labai smagu.“

Moliūgai – net iš Amsterdamo

Žingsniuojant senamiesčiu bet kokiu metų laiku norisi stabtelėti kavos namuose „Kavamanija“ – ne tik pasimėgauti puodeliu aromatingo gėrimo, bet ir paganyti akis į žavingą teminį dekorą. Kaip kavą naujo skonio suteikiančiais prieskoniais, taip ir puošnias lauko kompozicijas kūrybingi „Kavamanijos“ savininkai Benas ir Vaiga Cechanavičiai mėgsta „pagardinti“ žvilgsnį traukiančiomis detalėmis. Šįsyk tai – sidabro spalvos bei iš Amsterdamo gimtinėn parvežti stebinančios formos moliūgai.

Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

„Matome, kad Lietuvoje vis populiariau tampa puoštis ne tik Kalėdoms, bet ir rudeniui, – pastebi B. Cechanavičius. – Vasarą lankydamiesi Amsterdame giminaičiams lauktuvių parvežėme dekoratyvinių moliūgų sėklų. Daržovės išaugo išties įdomios išvaizdos, taigi jų derlius tapo mūsų kavos namų dekoro detalėmis, – nusišypso pašnekovas. – Šįsyk įėjimą papuošėme labai greitai – per valandą. O štai kalėdines dekoracijas su žmona namie po atviru dangumi gaminti pradėjome dar rugsėjo mėnesį. Nuo pat pirmų „Kavamanijos“ veiklos metų visą dekorą kuriame savo rankomis.

Manau, kitąmet daugiau dėmesio skirsime ir rudens, Helovino puošybai. Matome, kad žmonėms to reikia, jie pastebi, fotografuojasi, džiaugiasi, o tokios jų emocijos mums suteikia dar daugiau įkvėpimo nustebinti.“

Moliūgų šėlsmas – ne tik prie kavos namų durų, bet ir – gėrimų meniu. Ne vienas kraštietis jau paragavo, kaip pristato B. Cechanavičius, visame pasaulyje populiarios, iš Amerikos atkeliavusios moliūgų su prieskoniais, arba kitaip tiesiog pumpkin spice, kavos.

„Tai klasikų klasika pasaulyje jau daug metų. Turime ir dar kelis rudeniškus pasiūlymus – kavą su cinamonu, klevų sirupu bei kitais rudenį dominuojančiais prieskoniais, – pasakoja pašnekovas. – Kėdainiečiai smalsūs – drąsiai bando viską, ką pasiūlome, gardžiuojasi neragautais skoniais. Jie jau įpratę, jog kaskart turime sezono naujienų ir jų laukia, o kartais ir patys teiraujasi, ką dar neragauto galime pasiūlyti.“

Kėdainiuose ant palangių žydi… moliūgai!

Meniška siela ir estetiką kurti gebančios rankos daro iš susižavėjimo aikčioti verčiančius atradimus. Štai pėdų priežiūros kabineto „PodoMed“ palangė pasidabino dekoratyvinių moliūgų „pumpurais“.

Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

„Kadangi kabinetas įsikūręs greta gėlių salono, visi galvoja, kad šią rudeninę kompoziciją padovanojo kaimynės. Bet iš tiesų tai mano kūrinys, – nusišypso „PodoMed“ savininkė Asta Teišerskienė ir priduria, jog dekoras – vienas iš jos pomėgių. Pašnekovė atskleidžia ir kur rado šių išraiškingų moliūgų, kuriuos maga įdėmiau apžiūrėti. – Labai mėgstu palaikyti žmones, kurie prekiauja turguje. Taigi visus šiuos moliūgus įsigijau būtent Kėdainių turguje iš vietos prekeivių.“

Pasitelkė profesionalią floristę

Rudens ūkanų apglėbtame miesto parke dūzgia Helovino nuotaika lankytojus džiuginantis kavos bei desertų baras „Parko bitės“. Ant šiaudų minkštai įsitaisę kelios dešimtys moliūgų, painių voratinklių apraizgytos šakos ir rudenišką pasaką praeiviams pavymui šnabždantys vėjo siūbuojami vaiduokliai – štai tokia šventiška Helovino šiurpuliukus švelniai žadinančia kompozicija pasidabino kavinukė.

Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

„Man pačiai kilo mintis, kad reikia dekorui panaudoti šiaudų kitkas, o visą idėją įgyvendinti padėjo įmonės „Tik gėlės“ floristė Indrė Dambrauskienė, – pasidalina kavos ir desertų baro „Parko bitės“ savininkė Asta Vaicekauskienė. – Kitkas pirkome Ukmergėje, o moliūgus – iš vietinių kėdainiečių.“

Pašnekovė pastebi, jog kavinės dekoras traukia žmonių dėmesį – lankytojai ir praeiviai ne tik gėrisi, bet ir rengia mažas fotosesijas. „Džiugu, jog sukūrėme kėdainiečiams pramogą“, – šypsosi A. Vaicekauskienė.

O moliūgų natos nuvilnijo ir iki baro meniu – lankytojams siūloma sušilti gurkšnojant pumpkin spice latę su ciberžole.“

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video