Keramikos paroda – netikėtoje erdvėje

 Keramikos paroda – netikėtoje erdvėje

Menas nori būti arčiau kėdainiečių – autobusų stoties keleivių laukimo salėje eksponuojami Dailės mokyklos auklėtinių keramikos darbai./Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

Kėdainių autobusų stoties keleivių laukimo salę papuošė Dailės mokyklos auklėtinių keramikos darbų paroda. Kūriniai žvilgsnį vilioja ne tik originaliai įkūnytomis meninėmis idėjomis, bet ir savo dydžiu – vieno iš eksponatų aukštis siekia apie pusantro metro. Paroda džiugins iki spalio pabaigos.

Keturios parodos

Kėdainių dailės mokykla neseniai atšventė dar vienų veiklos metų sukaktį. Ta proga įstaigos bendruomenė nusprendė priartinti meną prie kėdainiečių ir surengė parodas kiek netikėtose erdvėse.

Mokinių kūrybiniai darbai eksponuojami ne tik autobusų stotyje, bet ir rajono savivaldybės administracinio pastato antrame aukšte, o prieš kelias dienas į Dailės mokyklą sugrįžo ir Didžiojoje gatvėje, lauke, praeivius dvi savaites džiuginę kūriniai. Šventinė paroda veikia ir pačioje Dailės mokykloje.

Tinkama erdvė

„Keramikos mokomąjį dalyką turime tiek vaikams, tiek suaugusiems, todėl esame sukaupę daug keramikos darbų. Su mokytojais nusprendėme kėdainiečiams bei miesto svečiams mokinių kūrinius parodyti plačiau. Autobusų stotyje eksponuojami baigiamieji mokinių darbai“, – pristatė Kėdainių dailės mokyklos direktorė Jovita Buinevičienė.

Autobusų stoties keleivių laukimo salę, kaip itin tinkamą erdvę parodai, pasiūlė Dailės mokyklos mokytoja Giedrė Nagreckienė.

„Ši erdvė tiko, nes nėra visiškai uždara – turi stiklinę sieną. Taigi darbai matomi ne tik būnant viduje, bet ir iš lauko. Taip pat čia ekspozicijai pakanka vietos, ji gerai žiūrisi, o dar – autobusų stotyje kasdien apsilanko daug žmonių, – kaip parodai buvo nuspręsta pasirinkti būtent šią erdvę, paaiškino J. Buinevičienė. – Prieš metus mokinių kūrinius eksponavome Didžiojoje gatvėje esančios Muzikos mokyklos languose – praeiviai per stiklą galėjo apžiūrėti parodą.“

„Ši erdvė tiko, nes nėra visiškai uždara – turi stiklinę sieną. Taigi darbai matomi ne tik būnant viduje, bet ir iš lauko. Taip pat čia ekspozicijai pakanka vietos, ji gerai žiūrisi, o dar – autobusų stotyje kasdien apsilanko daug žmonių,

J. Buinevičienė

Nenuvylė

Dailės mokyklos direktorė J. Buinevičienė atskleidė, jog iš pradžių žengti į tokias atviras, viešas bei didelio žmonių srauto sulaukiančias erdves ir čia palikti kūrinius be akylos priežiūros, buvo šiek tiek neramu. Baimintasi, jog piktavaliai gali eksponatus suniokoti ar pasisavinti.

„Nerimo buvo, bet nusprendėme, kad reikia tikėti žmonių geranoriškumu. Norime pratinti kėdainiečius prie meno ir kultūros žiūrėjimo, – sako pašnekovė. – Darbus eksponuodami autobusų stotyje jaučiamės gana ramiai, nes salė stebima kameromis.

Daugiau dvejonių turėjome dvi savaites kūrybinius darbus eksponuodami lauke – Didžiojoje gatvėje. Čia praeiviams apžiūrėti pristatėme keramikos, metalo, medžio erdvinius objektus. Baiminomės, kad naktį darbai gali patraukti piktavalių dėmesį, bet viskas praėjo sėkmingai ir kūriniai sveiki grįžo atgal į mokyklą.“

Žmonėms patinka

UAB „Kėdbuso“ direktorius Regimantas Valiauskas džiaugiasi, kad menas atrado autobusų  stoties erdvę.

„Čia eksponuojami kūrybiniai darbai sulaukia dėmesio, žmonės žiūri, žavisi. Dabar laukimo salė tarsi atgimusi – joje labai gera būti. Esame patenkinti paroda ir dėkojame Dailės mokyklai už šią iniciatyvą, – kalbėjo pašnekovas. – Salėje taip pat stovi anksčiau jaunimo atvežtas pianinas, dar eksponuojami ir vaikų piešiniai. Taigi belaukdami autobuso keleiviai gali prasmingai išnaudoti laiką – pasigrožėti menu.

Autobusų stoties erdvės atviros menui. Tad maloniai lauksime ir kitų parodų.“

R. Valiauskas atkreipė dėmesį, jog autobusų stoties laukimo salė stebima vaizdo kameromis, taip pat ištisą parą saugumu rūpinasi apsaugos darbuotojas, tad piktadariams į darbus verčiau nesikėsinti.

Kėdainių dailės mokyklos auklėtinių kūriniai eksponuojami ne vienoje savivaldybės įstaigoje bei privataus sektoriaus įmonėje.

Aut. past.

Bendradarbiauja

Kėdainių dailės mokyklos auklėtinių kūriniai eksponuojami ne vienoje savivaldybės įstaigoje bei privataus sektoriaus įmonėje.

„Dabar ruošiame parodą Kėdainiuose esančiai hemodializių klinikai.

Mes mielai dalinamės savo kūrybiniais darbais. Turime socialinių partnerių, kurių įstaigas ar įmones puošia mūsų mokinių kūriniai. Jei kas norėtų, tikrai gali pasiūlyti mums savo erdves ekspozicijoms“, – sako Dailės mokyklos direktorė J. Buinevičienė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video