Į Šėtos gimnaziją – 100 000 eurų investicija

 Į Šėtos gimnaziją – 100 000 eurų investicija

Šėtos gimnazijos bendruomenei šis rugsėjis – išskirtinis. Po daugelio metų pertraukos švietimo įstaiga nusprendė grįžti prie savarankiško mokinių maitinimo organizavimo ir per vasarą iš pagrindų atnaujino savo valgyklą. Pakeista viskas – nuo sienų iki puodų, taip pat suburtas profesionalus virtuvės kolektyvas. Pokyčių imtis paskatino netenkinusi mokinių maitinimo paslaugą teikusios įmonės darbo kokybė. Ilgainiui vaikai ėmė mieliau rinktis parduotuvėse siūlomą greitmaistį nei pietus valgykloje. Mokinių sveikata susirūpinę tėvai bei švietimo įstaigos bendruomenė ryžtingai inicijavo pokyčius ir pristatė naują erdvę, kuri, viliamasi, taps jaukia vieta ne tik sveikai pasisotinti, bet ir pabendrauti.

Vaikai išsilakstė

Didžioji dauguma švietimo įstaigų mokinių maitinimą organizuoja skelbdamos viešųjų pirkimų konkursą. Kriterijus atitikusi įmonė laimi konkursą ir visus mokslo metus teikia mokinių maitinimo paslaugą.

Pasak Šėtos gimnazijos Tėvų komiteto pirmininkės Ingos Palinauskienės, ne vienerius metus iš eilės konkursą laimėdavo vis ta pati įmonė, tačiau teikiamos paslaugos kokybė būdavo prasta.

Moksleiviai skubėjo apžiūrėti naujosios valgyklos./Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

„Ši įmonė vis keitė savo veidus, bet rezultatas likdavo tas pats. Mes matėme labai nekokybišką maistą. Vaikai valgykloje nevalgė ir netgi prarado norą apskritai grįžti į valgyklą.

Mokiniai eidavo į parduotuvę pirkti nesveiko, greitojo maisto. Valgykla nebeturėjo savo gyvybės, – apie susiklosčiusią situaciją, paskatinusią imtis permainų, „Rinkos aikštei“ pasakojo I. Palinauskienė. – Bandėme kalbėtis su mokinių maitinimo paslaugą teikusios įmonės atstovais, tačiau jie visiškai nerodė suinteresuotumo eiti į dialogą. Taigi galiausiai gimė mintis maitinimą mokykloje organizuoti savarankiškai.

Aš pati taip pat mokiausi Šėtos gimnazijoje, kai ji dar buvo vidurinė mokykla. Anuomet valgyklos maistas buvo nuostabus. Šito norime ir savo vaikams.

Gimnazijos direktoriaus iniciatyvumo dėka atsirado galimybė įgyvendinti šį sumanymą. Šiandien turime puikų rezultatą – savą valgyklą.“

Šėtos gimnazija kruopščiai atrenka maisto produktų gamintojus bei tiekėjus. Pasak įstaigos direktoriaus, reikiamų produktų mokykla mielai įsigytų ir iš vietos ūkininkų, jeigu tik jų produkcija atitiks moksleivių maitinimui keliamus reikalavimus.

Aut. past.

Jau laukia pietautojų

Rugsėjo 2-ąją, per Mokslo metų pradžios šventę, iškilmingai perkirpus simbolinę juostelę, pristatytos naujosios valgyklos erdvės.

Kiekvienas galėjo apžiūrėti vasaros darbo rezultatus ir įvertinti pokyčius. O jau kitą dieną, prasidėjus pamokoms, ugdymo įstaigos bendruomenė buvo pakviesta sėsti prie pietų stalo savo valgykloje.

Šėtos gimnazijos direktorius Mindaugas Danilevičius tikisi, kad atnaujintoje mokyklos valgykloje pietaus daugiau kaip 50 proc. vaikų./Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

Susibūrė į talką

Pirmieji valgyklos atnaujinimo darbai pradėti birželio pabaigoje. Susibūrę į talką, kuo greičiau paruošti patalpas remontui padėjo patys švietimo įstaigos darbuotojai.

„Mokyklos bendruomenė prisidėjo labai geranoriškai, nes žinojome, kokia svarbi ši iniciatyva yra visiems, o pirmiausia – mokiniams, – bendruomenės susitelkimą pabrėžė Šėtos gimnazijos direktorius Mindaugas Danilevičius. – Visą seną įrangą išsivežė anksčiau maitinimo paslaugą teikusi įmonė, o kas liko – utilizavome.

Suradę rangovus, iš pagrindų atnaujinome virtuvės patalpas, taip pat ir elektros įvadą. Džiaugiuosi, kad rangovai įvertino, jog tai yra mokykla ir darbus atliko laiku.

Įsigijome visą reikalingiausią, šiuolaikišką virtuvės įrangą. Atnaujinome daržovių paruošimo patalpą, nupirkome naujus stelažus. Visi paviršiai lengvai prižiūrimi ir valomi.“

Virtuvei atnaujinti Kėdainių rajono savivaldybė skyrė 100 000 eurų. 60 000 eurų atsiėjo įranga – stambioji virtuvės technika. Likusi suma skirta remonto darbams ir smulkiems pirkiniams: lėkštėms, įrankiams bei kt.

Sudarant valgyklos valgiaraščius siekta, kad patiekalų skonis bei įvairovė atlieptų visų norinčių valgyti gimnazijoje lūkesčius.

Aut. past.

Virtuvėje – trys virėjos

Naujoje valgykloje darbuosis suburtas profesionalus virtuvės kolektyvas: vyriausioji virėja Edita Lukoševičiūtė su dviem savo pagalbininkėmis virėjomis Inga Duderankiene ir Oksana Kuznecova. Produktų ir prekių užsakymu rūpinsis sandėlininkė.

Šėtos gimnazija kruopščiai atrenka maisto produktų gamintojus bei tiekėjus. Pasak įstaigos direktoriaus, reikiamų produktų mokykla mielai įsigytų ir iš vietos ūkininkų, jeigu tik jų produkcija atitiks moksleivių maitinimui keliamus reikalavimus.

Naujoje valgykloje darbuojasi suburtas profesionalus virtuvės kolektyvas: vyr. virėja Edita Lukoševičiūtė (dešinėje) su dviem savo pagalbininkėmis virėjomis Inga Duderankiene (centre) ir Oksana Kuznecova./Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

Didmiestį iškeitė į provinciją

Vyriausioji valgyklos virėja E. Lukoševičiūtė dėl darbo Šėtoje atsisakė gyvenimo didmiestyje ir nuo šiol ilgamete profesine patirtimi su dviem kolegėmis dalinsis visiškai naujoje jai aplinkoje – ne restorano, o mokyklos virtuvėje.

„Atvažiavau iš Kauno. Šėtoje turiu namą. Nuo liepos mėnesio įsikrausčiau, – „Rinkos aikštei“ pasakojo E. Lukoševičiūtė. – Vieną rytą, kaip dabar įprasta, atsidariau feisbuko žinias. Pirmas pranešimas buvo, kad Šėtos gimnazija ieško darbuotojų virtuvėje. Dingtelėjo mintis, jog praleidusi šį šansą vėliau gailėsiuosi. Viskas išėjo spontaniškai – leidausi į gyvenimo avantiūrą ir dabar esu čia.“

Pašnekovė sukaupusi solidžią darbo patirtį. Edita dešimtmetį dirbo restorane Vokietijoje, vėliau grįžo į Lietuvą ir profesinį aruodą papildė dar 15 metų darbo virtuvėje.

„Žinoma, darbas restorano virtuvėje ir mokyklos valgykloje skiriasi. Man ši sritis nauja, neįprasta, bet labai laukiu įsibėgėjančio rugsėjo ir į naują profesinę pradžią žvelgiu su entuziazmu.

Kiekvienas darbas suteikia patirties. Be to, po tiek metų rugsėjo 1-oji man vėl yra šventė!“ – šypsojosi atgimusios valgyklos veidu su kolegėmis Inga bei Oksana tapusi ir prie žvilgančių naujutėlių puodų šeimininkauti stojusi Edita.

Valgykloje už maistą kol kas bus galima atsiskaityti dviem būdais – grynaisiais pinigais ir banko kortele. Kiek vėliau vaikai pietus apmokėti galės ir su mokinio pažymėjimu.

Aut. past.

Sveikatai palankus meniu

Sudarant valgyklos valgiaraščius siekta, kad patiekalų skonis bei įvairovė atlieptų visų norinčių valgyti gimnazijoje lūkesčius.

„Turime nuostabią dietologę, kuri dirbo sudarant valgiaraščius, – sakė gimnazijos direktorius M. Danilevičius. – Ji propaguoja sveikatai palankų maistą. Vis tik iš pradžių paprašėme parengti valgiaraštį, kuriame patiekalai primintų namų maistą, kad neišgąsdintume vaikų.

Taigi dabar siūlomi kiekvienam žinomi patiekalai, tik juose vienas kitas ingredientas pakeistas į sveikatai palankesnį. Vėliau po truputį koreguosime valgiaraštį, kad maistas būtų dar sveikesnis.“

Atsiskaitys trimis būdais

Valgykloje už maistą kol kas bus galima atsiskaityti dviem būdais – grynaisiais pinigais ir banko kortele. Kiek vėliau vaikai pietus apmokėti galės ir su mokinio pažymėjimu.

„Per artimiausius du mėnesius, manau, turėtų pavykti sudaryti galimybę mokiniams už maistą valgykloje atsiskaityti su mokiniu pažymėjimu, – tikisi M. Danilevičius. – Šio atsiskaitymo būdo privalumas yra tas, kad tėveliai perveda pinigus į mokinio pažymėjimą, kuriuo vaikas atsiskaityti gali tik už pietus valgykloje ir nebegali pirkti nesveiko maisto parduotuvėje. Tėvai mato, ką vaikas perka, koks kiekis, kokia kaina, ir taip būna tikri, kad atžala pavalgė tinkamus pietus.“

Tikisi, kad valgys daugiau nei pusė

Šėtos gimnazijos direktorius tikisi, jog paragavę atnaujintos valgyklos maisto, moksleiviai vėl noriai grįš čia pietauti.

„Gimnazijoje yra apie 300 mokinių. Tikimės, kad valgykloje valgys daugiau nei 50 procentų vaikų“, – sakė M. Danilevičius.

Mažesnes pajamas gaunančių šeimų vaikams švietimo įstaigose užtikrinamas nemokamas maitinimas. Šėtos gimnazijoje šiemet nemokamai pietauja apie 70 moksleivių.

Prie jų prisidės ir visi pagal pradinio ugdymo programą pirmoje bei antroje klasėse besimokantys vaikai. Jiems, valstybės sprendimu, jau kelerius metus nemokami pietūs skiriami nevertinant bendrų visos šeimos gaunamų pajamų – „automatiškai“.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video