Kėdainiuose pristatys unikalią parodą

 Kėdainiuose pristatys unikalią parodą

A.Barzdžiaus/„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Rugsėjo 3 d. 12.00 val. Šv. Juozapo bažnyčios šventoriuje (Radvilų g. 10) vyks kilnojamos parodos „Istorijos ženklai Dubingių kryžiuose (Iš Utenos kraštotyros muziejaus rinkinių)“ pristatymas. Parodos atidaryme dalyvaus Utenos kraštotyros muziejaus rinkinių vyriausioji kuratorė-direktoriaus pavaduotoja Bronislava Juknevičienė.

Parodą parengė Utenos kraštotyros muziejus, tai yra jo vykdomo projekto „Mobilios parodos „Istorijos ženklai Dubingių kryžiuose“ sukūrimas“ dalis. Parodoje pristatomos unikalios Utenos kraštotyros muziejuje saugomos vertybės: geležiniai kryžiai iš senosios Dubingių bažnyčios (aprašų ir fotografijų ekspozicija, nes patys kryžiai yra solidaus, neeksponuotino dydžio) ir kryžiaus formos akmuo, kuris buvo įmūrytas į 1678–1679 m. pastatytos medinės Dubingių bažnyčios, sudegusios 1954 m., pamatus.

Vertybės iš 1954 m. sudegusios senosios Dubingių bažnyčios prieš daugiau nei penkis dešimtmečius pateko į Utenos kraštotyros muziejų ir buvo saugomos fonduose. Akmeninis Dubingių kryžius yra autentiškas svarbios Lietuvai vietovės – Dubingių – istorijos reliktas ir po saugiu stikliniu gaubtu eksponuojamas prie dabartinės miestelio Šv. Jurgio bažnyčios. Istorinę medžiagą apie unikalią vertybę surinko humanitarinių mokslų daktarė Skirmantė Smilingytė-Žeimienė.

Mobilioje parodoje (penkiuose stenduose) talpinamos geležinių kryžių nuotraukos, ikonografinė medžiaga, Dubingių bažnyčios istorijos fragmentai, dalis istorinio-menotyrinio tyrimo medžiagos (dr. Jolanta Zabulytė). Parodos lokacijos vietas – Dubingių, Vyžuonų, Biržų, Kėdainių pasirinkimą lėmė kunigaikščių Radvilų giminės istorija, kovos ir bylos dėl bažnyčių Vyžuonose, Dubingiuose ir kitur.

Didžioji intriga slypi tame, kad minimi metaliniai kryžiai gali būti vieni seniausių tokio tipo paminklų Lietuvoje, o akmeninis kryžius apskritai užduoda daugybę mįslių ir kaitina tyrėjų protus, skatindamas kelti įvairias hipotezes bei prielaidas.

Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo 30 d.

Parodos lankymas nemokamas.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video