Įgyvendino kultūrinės veiklos projektą „Nuo knygos iki meno“

 Įgyvendino kultūrinės veiklos projektą „Nuo knygos iki meno“

Asmeninio archyvo nuotr.

Kėdainių rajono savivaldybės M. Daukšos viešosios  bibliotekos Pajieslio padalinys vykdė kultūrinės veiklos projektą „Nuo knygos iki meno“, kurį finansavo savivaldybės administracija. Projektui įgyvendinti iš Kėdainių rajono savivaldybės biudžeto gauta 1 140 eurų. Vykdant projektą nuveikta išties daug: dalyvavome susitikime su žolininku, vyko įvairūs edukaciniai užsiėmimai, vykome į sostinę, organizavome išvykas dviračiais vaikams ir jaunimui, mokėmės kurti haiku ir kt.

Projekto tikslas: sutelkti Krakių seniūnijos bibliotekų (Pajieslio Plinkaigalio, Meironiškių, Ažytėnų ir Krakių) skaitytojus ir tų kaimų bendruomenių narius kartu pamėgti literatūrą ir meną, atskleisti savo kūrybinius gebėjimus, mokyti(s) turiningo bendravimo, mažinti atskirtį tarp bendruomenės narių, kūrybiškai spręsti iškylančias problemas bei plėsti savo kultūrinį akiratį.

Susitikimas su žolininku

Vienas iš pirmųjų renginių buvo susitikimas su dr. Mariumi Lasinsku: VDU ŽŪA dėstytoju, vaistažolininku, „Žolinčių akademijos“ viceprezidentu.

Lektorius jau nuo pirmų susitikimo minučių pavergė susirinkusiuosius. Betarpiškas bendravimas, informacijos pateikimas su humoru padėjo geriau įsisavinti žinias.

Sužinojome labai daug naudingų patarimų: kam ir kokios žolelės tinka, kaip ir kokiais kiekiais vaudoti. Labai daug gydomųjų savybių turi gaurometis, kurio lapuose yra net 250 mikroelementų.

Pasirodo, daugumą augalų pažįstame ir net auginame savo daržuose. Tik, kaip sako Marius, prisirinkus ir prisidžiovinus reikia nepamiršti naudoti, nes nebus jokio efekto, jei prisirinkęs pintinę tik pasipuikuosi.

Gaminome žalią druską – į paprastą druską dėjome įvairių žolelių ir su grūstuvu grūdome. Tikrai, žalia druska daug skanesnė!

Tikimės susitikimas nepraėjo veltui. Juk prisirinkti vaistažolių nieko nekainuoja, viską turime po ranka. Tereikia tik noro.

Edukacinis užsiėmimas „Ebru menas“

Pajieslio bibliotekoje vyko edukacinis užsiėmimas „Ebru menas“. Nežinojome ko tikėtis, todėl su dideliu smalsumu laukėme susitikimo su edukatore Meda.

Susiruošę priemones atlikome meditaciją, kad galėtume ramiai užsiimti tapymu ant vandens. Galvojome, kad tai bus paprastas vanduo, o pasirodo, ne, tai speciali priemonė, buvo dar įdomiau.

Vieniems sekėsi geriau, kitiems reikėjo pagalbos. Svarbiausia, kad turėjome dirbti tyliai, susikaupę, neplepėti. Jei darai su meile, atsipalaidavęs, su gera energija viskas gaunasi labai gerai. Tuo įsitikinome patys, kai reikėjo Medos pagalbos, kad įkrautų vandenį gera energija.

Su edukatorės Medos pagalba visiems pavyko pasigaminti skirtukus knygoms. Na, o suaugusieji nutapė puikius paveikslus, kurie atspindi jų asmenybes. Pagal paveikslų nuotaikas, spalvas Meda kiekvienam norėjusiam papasakojo apie jo asmenybę. Kas įdomiausia, kad viskas labai atitiko.

Išvyka į sostinę

Organizavome išvyką Vilnių. Drauge su Pajieslio skaitytojais į kelionę leidosi ir Ažytėnų, Meironiškio bei Plinkaigalio knygos mylėtojai. Nors liūtis atvykus į sostinę ir pakoregavo dienos planus, tačiau viskas sekėsi puikiai.

Pirmiausia mus nuoširdžiai pasitiko krakiškė Silvija ir, kiek suspėjome iki lietui prasidedant, iš jos išgirdome apie Česlovo Milošo gyvenimą Vilniuje. Tada slėpdamiesi nuo lietaus, vengdami šaligatviais tekančių upelių, užsukome į rašytojo Vinco Mykolaičio-Putino namą-muziejų.

Ir sušilome, ir apdžiūvome, ir išgirdome daug įdomių istorijų apie rašytoją, jo gyvenimą Vilniuje, apžiūrėjome asmeninius daiktus. Viskas buvo smalsu: ir svetainė, ir darbo kambarys, netgi praeitimi alsuojantys rašytojo drabužiai, knygos, fotografijos, paveikslai…

Vėliau laukė labai įdomi ekskursija po nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Perėjome visus aukštus, lankėmės ne vienoje skaitykloje, susipažinome su vaikų dirbtuvėlėmis, žvilgtelėjome į lentynas, kuriose dailininkė Jolita Vaitkutė iš knygų sudėliojo žinomų žmonių portretus.

Pakerėjo bibliotekos dydis, skaityklų gausa, siūlomų veiklų daugybė, galimybė skaitytojams dirbti prie kompiuterio, su įvairiomis medijomis ar įrašų studijoje, muzikos ar kino salėje… Visko net neišvardinsi. Manome, jog mūsų tarpe buvę jaunieji skaitytojai užaugę taps tikrais šios bibliotekos lankytojais.

Išvykos dviračiais vaikams ir jaunimui

Asmeninio archyvo nuotr.

Dvi iš projekto veiklų buvo išvykos dviračiais vaikams ir jaunimui į kaimynines bibliotekas „Diena be telefono“. Keletas Pajieslio kaimo vaikų nutarė apsilankyti viešosios bibliotekos Meironiškių paslaugų centre, kur bibliotekininkė Jūratė buvo sukvietusi didžiulį būrį savo centro lankytojų.

Pasirodo, jog čia taip pat, kaip ir Pajieslyje, esama uolių skaitytojų, kurie kas savaitę parsineša skaityti ne po vieną knygą. Kaip ir mūsų bibliotekoje, ten vaikai irgi dalyvauja vasaros skaitymo iššūkyje. O dabar nekantriai laukia prizų.

Beviešėdami susipažinome su Meironiškių jaunaisiais skaitytojais, drauge darėmės skirtukus knygoms (pasirodo, labai dažnai juos pametame skaitydami, o gal knygelėse paliekame), drauge vaišinomės saldumynais ir linksmai kieme pažaidėme. Pajiesliškiams teko vėl dviračiais parminti namo.

Kita išvyka buvo į Plinkaigalio biblioteką. Esame įpratę lankytis savo kaimo bibliotekoje, tad svetur mus nustebino labai jau maža patalpa, kur telpa ne tik knygos, bet ir kompiuteriai, bibliotekininkės darbo stalas bei žaidimų kampelis. O vaikų susirinko per 10. Ir visi susipažino, pabendravo, peržiūrėjo pateiktis apie Lietuvos laukuose, kaimuose jau retai matomą arklį. Juk šie metai yra minimi ir kaip Žirgo metai. Apie Lietuvos žemaitukus bei sunkiuosius arklius buvo pateikta įdomių faktų. Vaikai išgirdo patarles, kur minimi arkliai, minė mįsles ir atsakė į klausimus.

Po to žaidėme žaidimus, vaišinomės saldumynais. Taip pat apsilankėme Plinkaigalio žaidimų aikštelėje.

Mokėsi kurti haiku

Labai dažnai tai, ko nemokam, nežinom, nesuprantam, mus baugina. Iš anksto esam nusiteikę: „aš taip nepadarysiu“, man neišeis“, „nesugebėsiu“. Bet jeigu pagalvoji, kad viskas yra įmanoma, ir pavyksta. Tačiau neretai iki to norimo rezultato yra netrumpas kelias. O kartais reikia tik pasitikrinti savo gebėjimus, kantrybę, išsigryninti gerąsias ir silpnąsias charakterio savybes arba pabūti bendraminčių būryje.

Padalinyje vyko edukacinis užsiėmimas „Kuriu ir piešiu poeziją“. Kartu su edukatore, dailės mokytoja Indiana Jackevičiene mokėmės kurti haiku ir iliustruoti šį japonų lyrikos žanrą. Tačiau viskas šį kartą prasidėjo kitaip. Iš pradžių reikėjo nemačiom pasirinkti daiktą ir jį padovanoti pasirinktai užsiėmimo dalyvei. Tačiau dovanodamas privalai pasakyti, ką apie tą asmenį galvoji. Ne taip jau paprasta, nes ne visus dalyvius gerai pažįsta, o ir komplimentų gali būti per maža. Tačiau su šia užduotimi gerai susitvarkėme.

Na, o po to reikėjo kurti haiku. Tai pasirodė ne tik nesudėtinga, bet ir įdomu. Aišku, iki „originalu“, „meniška“ mums dar toli, tačiau esmę supratom ir sukūrusios ėmėmės iliustruoti.

Poezijos ir muzikos popietė „Pasimatymas rudeniu lyjant“

Neapsakomo gerumo, sielos atgaivos, muzikalumo renginys vakar vyko Pajieslio padalinyje. Pajutome, kad muzika gali užburti. Net ir neturėdami muzikinio išsilavinimo vakar puikiai muzikavome. Išbandėme įvairius netradicinius muzikos instrumentus. Labiausiai užbūrė varpelių skambėjimas. Į muzikos garsų pasaulį mus vedė edukatorė Ilona Papečkytė. Buvome sužavėti jos tolerancijos, mokėjimo kiekvienam patarti, parodyti kiekvieno instrumento skambesį.

Paskutinis projekto renginys – „Per vakarą po piešinį“

„Nuo knygos iki meno“ paskutinis renginys – „Per vakarą po piešinį“, kurį vedė edukatorė Indiana Jackevičienė. Nežinojome ko tikėtis, kaip čia per vakarą nupiešime po piešinį. Stresui nuimti, pasiruošti piešimui atlikome pratimus, pameditavome.

Piešinio tema – kelias. Turėjome nupiešti savo gyvenimo kelią, piešinį pakomentuoti. Indiana labai tiksliai apibūdino, ką kiekviena norėjome pavaizduoti savo piešiniuose. Viskas labai atitiko. O atrodė lyg ir nepažįsta mūsų, kaip čia taip gerai permato mus. Nors ir ne dailininkės, bet su užduotimi susitvarkėme. Keturios valandos prabėgo labai greitai, norėjosi dar ir dar padiskutuoti, paklausyti gražių minčių, sužinoti apie save kai ką naujo.

Tikiuosi projekto veiklos nenuvylė, sužinojome, išmokome kažką naujo. Pabuvome kartu. Visose bibliotekose pritraukėme naujų vartotojų, nes atėję į renginius panoro tapti ir skaitytojais. Galiu pasakyti ačiū ir iki kitų projektų.

2 Komentarai

  • Tai, kad čia tų pajiesliškių beveik nėra…

    • O jūs dar kartą perskaitykite projekto tikslą. Be to, gal jau ne visus Pajieslio žmonės pažįstate…

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video