Grafikos darbuose užkoduotos istorijos (GALERIJA)

 Grafikos darbuose užkoduotos istorijos (GALERIJA)

Kėdainių kultūros centre pristatyta Dalios Gasienės (grafika) ir Petro Rakštiko (tekstinės interpretacijos) paroda „Tėkmės…“.

Eksponatų ir šalia jų pateiktų tekstinių kūrinių interpretacijų autoriai parodos atidarymo metu pasakojo apie kūrybos reikšmę, apie netikėtai atsiradusį įkvėpimą ir jo išlaisvinimą bei kartu su renginio lankytojais diskutavo apie grafikos darbuose užkoduotas istorijas.

[quote author=“D. Gasienė“]Neslėpsiu, jau pirmas grafikos technika atliktas kūrinys mane sužavėjo. Pajutau šiam menui išties didelę meilę ir aistrą.[/quote]

Nieko bendro neturėjo

Nuo 2018 metų P. Rakštiko suaugusiųjų dailės studiją Kuršėnų meno mokykloje pradėjusi lankyti D. Gasienė prisipažįsta iki tol nieko bendro su menu ir kūryba neturėjusi.

„Visada pasižymėjau išvystytu loginiu mąstymu. Labiausiai prie širdies jaunystėje buvo tikslieji mokslai, tokie kaip matematika, fizika bei chemija. Ne veltui baigusi mokyklą pasirinkau inžinerinės chemijos technologės specialybę. Piešimas niekada nebuvo man artimas. Tačiau prieš pusantrų metų sužinojusi apie Kuršėnų meno mokykloje Petro organizuojamą suaugusiųjų dailės studiją taip netikėtai panorau save išbandyti ir šioje srityje.

Neslėpsiu, jau pirmas grafikos technika atliktas kūrinys mane sužavėjo. Pajutau šiam menui išties didelę meilę ir aistrą. Džiaugiuosi, kad mano kūrybinės idėjos neišblėso ir liejasi iki šiol“, – akcentuoja D. Gasienė.

Įkvepia gamta

Anot autorės, kūrybai ją įkvepia gimtojo krašto gamta, prie Platelių praleista nuostabi vaikystė, gyvūnai, paukščiai. Netikėtai draugystę su menu pradėjusi D. Gasienė vos per pusantrų metų spėjo sukurti arti 100 grafikos darbų.

„Pasitaiko, kada naktimis aplanko kokios penkios genealios idėjos. Kilusias idėjas ir matytas vizijas įgyvendinti pavyksta labai skirtingai. Kartais kūrinys gimsta labai greitai, tiesiog per vieną dieną, o kitas, būna, pareikalauja net ir poros savaičių.

Kol dirbu buhalterijoje, kūrybinį ir darbo laiką suderinti tikrai nelengva. Tačiau nuo birželio 1 dienos darbą palieku. Pagaliau atėjo laikas, kada kūryba tiesiogine šio žodžio prasme padėjo man išsilaisvinti iš logikos bei protinių galių reikalaujančios veiklos.

Visi kūriniai man kaip kūdikiai, turintys savo istoriją ir padedantys atskleisti ne tik žmogaus ryšį su žmogumi, bet ir su gamta“, – pasakoja D. Gasienė.

[#gallery=1927#]

Antro tokio nėra

„Tai jau ketvirtoji autorinė Dalios paroda, surengta per paskutinį pusmetį. Mano nuomone, Dalios laukia tikrai įsimintina dailininkės, itin išsiskiriančios savo produktyvumu, karjera. Neslėpsiu, tikrai labai džiaugiuosi visiškai savarankiškai, be jokios mano korektūros, menininkės sukurtais darbais. Sunku būtų atrasti antrą tokį grafikos kūrėją mūsų šalyje, kuris per tokį trumpą laiką būtų šitiek pasiekęs“, – parodoje eksponuojamų grafikos darbų autorės ypatumus pabrėžia jos kūriniams tekstines interpretacijas sukūręs P. Rakštikas.

40 parodų

„Išleidau ne vieną poezijos ir mažosios prozos knygą, todėl tekstų rašymas man tikrai nesvetimas. Džiaugiuosi šį kartą galėjęs prisiliesti ir prie Dalios kūrinių.

Per daugiau nei 33 darbo su menu metus spėjau išbandyti ir fotografiją, ir keramiką, ir skulptūrą. Teko prisiliesti prie tapybos, grafikos. Taip pat mane labai domina ir literatūra. Visos šios sritys jau išbandytos ir visos mane be galo traukia“, – savo kūrybinį kelią apžvelgia 40 personalinių parodų spėjęs surengti P. Rakštikas.

Parodos pristatymo metu renginio dalyviai rašė tekstines interpretacijas pasirinktam grafikos darbui, jas skaitė ir drauge analizavo.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video