Skirtingus menininkus suvienijo draugystė

 Skirtingus menininkus suvienijo draugystė

Kėdainių daugiakultūriame centre meno gerbėjai rinkosi į skirtingas disciplinas ir geografines lokacijas vienijančią parodą „Daugtaškis“. 

Iš Kėdainių, Vilniaus, Klaipėdos ir net Jungtinių Amerikos valstijų menininkus subūrusi parodos kuratorė, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narė Vilma Šileikienė tikina, kad ši paroda – asmeninio ir kūrybinio bendradarbiavimo rezultatas.

Paroda – draugystė ir pasitikėjimas

„Man ši paroda – įdomi ir svarbi, nes mes visi galime būti skirtingi, kiekvienam yra leidžiama būti tokiu, koks jis yra ir nėra keliamų kažkokių reikalavimų ar įpareigojimų, nėra griežtos, įpareigojančios temos.

Tai – daugiau saviraiškos laisvė, draugystė ir pasitikėjimas.

Džiugu, jog nors studijas baigėme jau seniai, bet mūsų draugystė vis dar tęsiasi, todėl ir nusprendėme tą tvyrančią bendrystę įprasminti šia nuostabia paroda“, – tikina V. Šileikienė.

[quote author=“ V. Šileikienė“]Ši paroda – įdomi ir svarbi, nes mes visi galime būti skirtingi, kiekvienam yra leidžiama būti tokiu, koks jis yra ir nėra keliamų kažkokių reikalavimų ar įpareigojimų, nėra griežtos, įpareigojančios temos. Tai– daugiau saviraiškos laisvė, draugystė ir pasitikėjimas.[/quote]

A. Burba, savo tapybos darbuose bando analizuoti vizualias atminties išraiškas. / D. Borodinaitės nuotr. Publikuojama trečią kartą

„Paroda „Daugtaškis“ aplankė jau ne vieną Lietuvos miestą. Šiuo metu Kėdainiuose eksponuojama menininkų – V. Šileikienės, Linos Pukštaitės, Aistės Kanapeckaitės-Čerenkovienės, Jurgitos Burbienės, Mariaus Stroliaus ir Augustino Burbos – paroda viešai publikuojama jau trečiąjį kartą.

Mėgsta dokumentalumą

Vilniaus dailės akademijoje fotografijos ir medijos meno katedroje studijavusios V. Šileikienės kūrybai būdingas dokumentalumas ir tarpdiscipliniškumas.

Nuo 1998 m. parodose Lietuvoje, o nuo 2002 m. – tarptautiniuose projektuose dalyvaujanti menininkė tikina, jog ant japoniško popieriaus eksponuojamuose savo kūriniuose per fotografiją ir tekstą bandžiusi užfiksuoti vienokią ar kitokią konkrečią būseną.

Darbai – apie būsenas

„Kartu su Kėdainiuose gimusia, o dabar Kalifornijoje gyvenančia grafike L. Pukštaite sukurti darbai yra apie būsenas, pajautas, kurios glaudžiai susijusios su gamta, prisiminimais ar esama emocine būsena.

Visi kūriniai tampa tarsi knyga-paroda, kurią galima instaliuoti, išinstaliuoti, skirtingai pateikti, o po kiek laiko imti visus mūsų bendrus darbus surišti ir paversti juos vienetine dviejų autorių knyga“, – sako V. Šileikienė.

Kartu su Kėdainiuose gimusia, o dabar Kalifornijoje gyvenančia grafike L. Pukštaite V. Šileikienės sukurti darbai – apie būsenas, pajautas, kurios glaudžiai susijusios su gamta, prisiminimais ar esama emocine būsena. / D. Borodinaitės nuotr.Tapyba – pomėgis

Vilniaus dailės akademijoje Kauno dailės institute, Architektūros ir dizaino katedroje ir Vilniaus dailės akademijoje, Vaizduojamosios dailės fakultete mokslus krimtusi J. Burbienė dirba architekte.

Tapyba menininkės gyvenime – tarsi pomėgis ar puiki atsipalaidavimo nuo griežtumo forma.

Atskleidžia širdį

„Jei architektūra – griežta meno sritis, tai tapyba man – visiškai priešinga architektūrai. Tai – širdies atsiskleidimas, laisva kūryba.

Pagrindinė kūrybinių tapybos paieškų tema – spalvų deriniai ir jų poveikis aplinkai, spalvinių derinių išraiškingumas ir visuma“, – apie kūrybinius užmojus kalba J. Burbienė.

Tuo tarpu parodoje savo darbus taip pat eksponuojantis menininkės vyras A. Burba savo tapybos darbuose bando analizuoti vizualias atminties išraiškas.

Kūriniai – gatvės ženklai

Kauno aukštesniojoje meno mokykloje, dailiosios odos specialybę, Vilniaus dailės akademijoje, fotografiją ir media meną studijavusi Aistė Kanapeckaitė-Čerenkovienė šį kartą pristato gatvės reportažų, ženklų ir miniatiūrų fotografijas.

„Paskutiniais metais vyravo didesnio formato fotografijos, tačiau šiemet mane sudomino mažo formato darbai, kurie tikrai, mano nuomone nėra prastesni savo turiniu.
Tai – tarsi nuotrupos, neįprasti, intriguojantys gatvės ženklai, įdomesni ar kontraversiškumo kupini dalykai, kuriuose šiuolaikiška detalė susiduria su visiškai istoriniu paveldu“, – pabrėžia A. Kanapeckaitė-Čerenkovienė.

Pagrindinė J. Burbienės kūrybinių tapybos paieškų tema – spalvų deriniai ir jų poveikis aplinkai, spalvinių derinių išraiškingumas ir visuma. / D. Borodinaitės nuotr. Eksperimentuoja sutažo technika

Grafikos ir sutažo dailininkė, popieriaus restauratorė L. Pukštaitė savo darbuose eksperimentuoja lino raižinio ir fotografinių vaizdų ant įvairių paviršių sinteze bei sutažo technika.

Kauno aukštesniojoje meno mokykloje, Vilniaus dailės akademijoje Grafikos ir Kultūros vadybos katedrose studijavusi menininkė nuo 2008 metų gyvena ir dirba Kalifornijoje, JAV.

Papildo nutylėtas prasmes

Šiaulių universitete, dailės fakultete, ir Vilniaus pedagoginiame universitete studijavęs M. Strolia pirmą savo tapybos ir koliažo darbų parodą Šiauliuose „Laiptų“ galerijoje surengė dar 1999 metais.

Patirties per šitiek metų įgijęs menininkas parodoje „Daugtaškis“ eksponuoja savo kūrybos piešinius, kurie kūryboje užima svarbią vietą bei brūkšniu ir forma papildo kitų meninių priemonių (tapybos, koliažo, instaliacijos) išsakomas ar nutylėtas prasmes.

Anot jo, piešinys parodoje funkcionuoja ir pulsuoja kaip minčių ir judesio dėlionė, kurią galima keisti.

Kviečia apsilankyti

Skirtingomis technikomis – fotografija, tapyba, grafika, interpretacija – atlikti autorių darbai traukte traukia akį, o keliais žodžiais apibūdinti menininkų kūrybą išties sudėtinga, tad visi norintys susipažinti su šiuo metu Daugiakultūrio centro erdvėse eksponuojamais kūriniais – laukiami visą lapkričio mėnesį.

[#gallery=2181#]

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video