Žmonės pavargo nuo „iščiustyto“ vaizdo internete ir pasiilgo tikro gyvenimo

 Žmonės pavargo nuo „iščiustyto“ vaizdo internete ir pasiilgo tikro gyvenimo

Kėdainių konservų fabriką aplankiusi „Karantino kuchnios“ įkūrėja Evelina Stundžienė jau svajoja apie firminę kuchnios užtepėlę.

Rasa JAKUBAUSKIENĖ

Išpuoselėta virtuvė, ideali tvarka joje, nepriekaištingai pagaminti ir patiekti patiekalai dažnam atrodo nepavejama siekiamybė. O štai „Karantino kuchnioj“ verda realus gyvenimas: prisvilusi košė, sudegęs blynas, neaiškepęs kepsnys, o kartais net ir tobuli, gurmaniški šedevrai. Socialiniame tinkle „Facebook“ Evelinos Stundžienės įkurta grupė vienija 75 tūkst. narių, nevengiančių dalintis savo laimėjimais ar pralaimėjimais virtuvėje! Tačiau tokia sėkme neseniai Kėdainių konservų fabriką aplankiusi Evelina teigia apsiriboti neketinanti ir jau svajoja apie firminę kuchnios užtepėlę.

Įkvėpė karantinas

Vis dar nežinantiems, kas yra „Karantino kuchnia“ ir kaip ji atsirado, Evelina pristato: „Karantino kuchnia“ gimė prasidėjus karantinui Lietuvoje, o jos bendruomenė socialiniame tinkle „Facebook“ jau spėjo išaugti iki 75 000 narių. Nuo Kuršėnų vyniotinio iki Dutch baby blyno, nuo bananų duonos iki dešrelių aštuonkojų – per karantiną prisigaminome visko ir toliau tęsiame savo kulinarinius eksperimentus.

Mano sukurta grupė išpopuliarėjo akimirksniu, o kai kurie sako, kad būtent dėl jos jie netgi išgyveno karantiną. Sakyčiau, kad bendruomeniškumas ir humoro jausmas, vyraujantis grupėje, prie to tikrai labai prisidėjo ir kėlė nuotaiką“.

Akivaizdu, jog humoro jausmo šioje grupėje tikrai netrūksta. Apie tai kalba net ir pats jos pavadinimas. Pasiteiravus, kodėl vietoje žodžio „kuchnia“ nebuvo pasirinktas, pavyzdžiui, lietuviškasis „virtuvė“, Evelina nė nemirktelėjusi toliau linksmai pasakojo istoriją.

„Feisbuke jau anksčiau turėjau nemažai maisto grupių ir savo asmeninį receptų puslapį „Evelinos kuchnia“. Tad „Karantino kuchnia“ tapo „Evelinos kuchnios“ tęsiniu, skirtu receptais ir patiekalų nuotraukomis dalintis ne tik man, bet ir kitiems, – aiškina moteris. – Manau, kad šis žodis suteikia šiek tiek juokingumo, sarkazmo ir parodo, kad gaminimas grupėje dažnai gali būti šiek tiek „buitekiškas“, gaminimo iš kirvio stiliaus. Norėjau pavadinimo su aiškia humoristine potekste.“

Socialiniame tinkle „Facebook“ Evelinos Stundžienės įkurta grupė vienija 75 tūkst. narių, nevengiančių dalintis savo laimėjimais ar pralaimėjimais virtuvėje! Tačiau neseniai Kėdainių konservų fabriką aplankiusi Evelina teigia tokia sėkme apsiriboti neketinanti ir jau svajoja apie firminę kuchnios užtepėlę.

Fenomenas – paprastumas

Be jau minėto „Facebook“ tinklo, Evelina turi dar kelias paskyras ir kituose socialiniuose tinkluose, kurias seka nuo 2 iki 5 tūkst. žmonių. Juose nevengiama pasidalinti ir nelabai gardžiai atrodančiais, kartais sudegusiais patiekalais… O populiarumas nuo to nei kiek nenukenčia. Atvirkščiai – sakyčiau, netgi padeda. Išradinga ir kūrybinga moteris įsitikinusi, jog toks šios grupės fenomenas slypi paprastume, kurio žmonės yra išsiilgę šiame dirbtiname ir dažnai tobulai vaizduojamame pasaulyje.

„Manau, kad žmonės pavargo nuo iščiustyto, nušlifuoto vaizdo socialiniuose tinkluose ir pasiilgo tikro gyvenimo vaizdelių. O tikrame gyvenime pasitaiko visko – ir blizgių kibinų su tobula kasyte, ir šaltibarščiais apdrabstytų sienų bei pridegusių kotletų“, – linksmai kalba pašnekovė.

Vis tik ji pažymi, kad „Karantino kuchnioje“ galima atrasti ir labai įmantrių bei prabangių patiekalų. Tad išsirinkti sau tinkamą receptą tikrai galės kiekvienas.

„Karantino kuchnioje“ nariai gamina visiškai viską – nuo grikių ir mokyklinio stiliaus plovo su kečupu iki įmantrių jūros gėrybių patiekalų ir įspūdingų tortų. Manau, kad grupė tuo ir yra išskirtinė, kad čia susikalba ir nemokantys gaminti, ir virtuvės virtuozai. O maistą vertiname ir mylime tiek kuklų, tiek prabangų“, – pastebi Evelina.

Aliejuje virta… jūrų kiaulytė

Pasidomėjus, kaip gimsta idėjos įvariems patiekalams, moteris patarė tiesiog būti išradingesniems ir kūrybiškesniems.

„Daug idėjų kyla tiesiog atsidarius šaldytuvą ir įvertinus, ko jame yra, kas derėtų tarpusavyje. Kartais taip į galvą ateina ir neįprastų derinių. Labai mėgstu gaminti klasikinius, lietuvių mėgstamus patiekalus, bet juos daryti kaip nors neįprastai, šiek tiek patobulinant.

Taip pat mėgstu „fusion“, o čia eksperimentams ribų nėra. Pavyzdžiui, vakar gaminau malaizietišką karį, bet daugiausia naudojau lietuviškas sodo gėrybes. O šalia pateikiau itališko stiliaus salotas“, – išradingumo nestokoja linksmoji pašnekovė tęsė toliau, jog mėgstamiausi kuchnios sekėjų patiekalai – bet kokie lietuviški ir iš bulvių: „Keptos bulvės, kugelis, cepelinai. O taip pat dėmesio visad sulaukia ir nostalgiją keliantis maistas – pavyzdžiui, pakepta daktariška dešra, karšti sumuštiniai, balandėliai, tortas „Medutis“ ir pan.“.

Žinant Evelinos pomėgį eksperimentuoti su maistu ir atrasti vis kažką naujo, tapo įdomu, kokį keisčiausią ir neįprasčiausią patiekalą jai yra tekę gaminti.

„Pati negaminu kažko labai ekstremalaus (na, kepenėlės ir kiaulių kanopos man nėra ekstremalu), bet kelionėse teko išbandyti visokių įdomybių. Mano favoritas – aliejuje virta (deep-fried) jūrų kiaulytė. Vaizdas kai kuriuos gal ir šokiruotų, bet skonis atperka viską. Nesu nieko skanesnio valgiusi – traški odelė ir minkšta mėsa… Pasaka“, – nustebina pašnekovė.

Peržvelgus visus Evelinos kuruojamus socialinius tinklus bei internetinę svetainę, į akis krinta tai, jog viskas – receptai, pavadinimai, aprašai, įrašai socialiniuose tinkluose – skamba labai žaismingai. Iš kur tiek sveiko humoro jausmo?

„Na, tikriausiai tai įgimta, – juokiasi grupės įkūrėja. – Mėgstu sarkazmą ir pasijuokti – ir iš juokelių, ir iš negandų. Gyvenimas – per trumpas, kad eičiau per jį nesišypsodama“.

Po apsilankymo fabrike moteris neslepia, jog kada nors norėtų sukurti ir savo produktų, kuriuos pagamintų Kėdainių konservų fabriko meistrai.

Aut. past.

Sužavėjo viešnagė Kėdainių konservų fabrike

Neseniai Kėdainių konservų fabriką aplankiusi Evelina džiaugiasi nauja patirtimi ir sako, jog ši ekskursija paliko gerą įspūdį.

„Pukiai praleidau laiką ir susipažinau su didele fabriko šeimyna. Ir iš tiesų – kai patekau prie fabriko gaminimo linijų, pasijutau lyg didelėje šeimoje. Žmonių darbas ten neatrodė mechaniškas ir robotinis.

Atvirkščiai – vyraujanti nuotaika priminė didelės šeimos virtuvę, kurioje gaminama su meile, girdisi juokas ir pasakojama apie dienos įvykius. Besišypsančios moterys kruopščiai atrinkinėjo ąžuolų lapus, kurie vėliau pateks į marinuotų agurkų indelius. Visi maloniai sveikinasi, maloniai priima svečius ir akivaizdžiai didžiuojasi savo darbu. Žodžiu, vyrauja puiki atmosfera“, – prisimena vis dar geromis emocijomis gyvenanti fabriko viešnia.

Ji taip pat neslepia gavusi gerų emocijų dozės, kai viešnagės metu ne tik paragavusi, bet ir atradusi naujų produktų bei sužinojusi įvairių subtilybių apie juos.

„O taip! „Kėdainių konservų“ produkciją dievinu ir visada turiu jos savo namuose. Pastaruoju metu tarp mano atradimų buvo šio prekės ženklo majonezas. „Originalus“ majonezas tapo mano mėgstamiausiu.

Fabrike, beje, nustebau sužinojusi, kad naujųjų „Kėdainių konservų“ majonezų jau nebereikia laikyti šaldytuve, kol pakuotė neatidaryta. Dar vienas atradimas – užtepėlės. Pupelių, kietojo sūrio ir daugybė kitų. Baklažanų skonio man turbūt patiko labiausiai, o ir kalorijų joje – ne per daugiausia“, – moteriškomis gudrybėmis linksmai dalijasi Evelina.

Neseniai Kėdainių konservų fabriką aplankiusi Evelina džiaugiasi nauja patirtimi ir sako, jog ši ekskursija paliko gerą įspūdį.

Svajoja apie „Karantino kuchnios“ marinuotų agurkėlių ir pomidorų liniją

„Karantino kuchnios“ įkūrėja atskleidžia, jog Kėdainių konservų fabriko gaminių jos virtuvėje galima aptikti jau ne vienerius metus.

„Šaltibarščius gardinu papildomais priedais: krienais, garstyčiomis, marinuotais agurkėliais ir sunka nuo jų. Labiausiai patinka Kėdainių konservų fabriko agurkėliai su ąžuolo lapais. „Stalo“ garstyčias ir „Namininius“ krienus, be abejo, irgi naudoju fabriko gamybos.

Taip pat neseniai nuobodoką troškinį sėkmingai išgelbėjo mano turėta trintų pomidorų užtepėlė. Ant stiklainio dugno likusios užtepėlės iš tiesų puikiai pagardina troškinus ir efektyviai išvalo šaldytuvą nuo stiklainių pertekliaus, – pasakoja Evelina. –  Na, o su „Kėdainių konservų“ padažais viskas iš tiesų tampa „truputėlį geriau“, įgauna „truputėlį daugiau“ skonio! Iš pastaruoju metu išbandytų labai patiko padažas, skirtas picai. Yra dar daugybė jų, kuriuos dar tik planuoju išbandyti – labiausiai domina su agurkais ir sezamo.“

Po apsilankymo fabrike moteris neslepia, jog kada nors norėtų sukurti ir savo produktų, kuriuos pagamintų Kėdainių konservų fabriko meistrai.

„Aštrūs marinuoti agurkėliai ir marinuoti pomidorai! O taip pat pagardai – pavyzdžiui, tartaro padažas su ančiuviais. Na, ir be abejo, norėčiau savo sriubos kaip J. Statkevičius, – vėl humoro jausmo nestokojo pašnekovė. – Galbūt tai galėtų būti prie lietuviško skonio adaptuota prancūziškos svogūnų sriubos versija ar skrudintų česnakų sriuba.“

„O gal jau turite kokią idėją ir ketinate ją artimiausiu metu realizuoti?“ – pasiteiravau eksperimentuoti virtuvėje mėgstančios pašnekovės.

„Kol kas su Kėdainių konservų fabriku tokio plano neturime ir šiuo metu su agurkėliais eksperimentuoju pati. Taip pat turiu savo mažą druskų su prieskoniais mišinių verslą. Bet ateityje gali dar visko pasitaikyti“, – paslaptingai šypsojosi Evelina.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


Rekomenduojami video