Kavos kultūra darbe: kodėl svarbu turėti kavos virimo aparatą biuro virtuvėje?

 Kavos kultūra darbe: kodėl svarbu turėti kavos virimo aparatą biuro virtuvėje?

Pexels.com nuotr.

Ar kada susimąstėte, kaip atsirado terminas „kavos pertraukėlės“? Kodėl pertrauka tarp darbų netapo arbatos, vandens ar kokio kito gėrimo pavadinimu? Mokslininkai yra įrodę, kad pertrauka tarp darbų yra būtina norint išlikti produktyviems, tačiau nėra niekur tiksliai užfiksuota, kodėl tai pavadinta „kavos pertraukėle“. Nepaisant to, dabar ypač populiaru trumpas pertraukas tarp darbų paskaninti puodeliu kavos. Tiesa, ne visuose biuruose sutiksite kavos aparatą. Tad ar tikrai suprantame, kokią naudą darbuotojų produktyvumui teikia kava?

Kavos pertraukėlių nauda darbuotojams ir darbdaviams

Anksčiau, darbuotojai itin prieštaringai vertino pertraukėles tarp darbų, todėl kavos ar arbatos gėrimas darbo metu buvo siejamas su laiko švaistymu. Tačiau vienos Italijos gamyklos savininkas, Luigi Bezzera, kartą suprato, kad pertraukėlės gali būti trumpesnės, jeigu kava bus ruošiama greičiau.

Taigi, 1991 m. Luigi Bezzera pristatė savo pirmąjį espresso kavos aparatą, kuris neabejotinai pakeitė visą kavos pasaulį. Spėjama, kad būtent taip ir atsirado terminas „kavos pertraukėlė“ – trumpas atsitraukimas nuo darbų, gurkšnojant puodelį kokybiškai paruoštos kavos.

Ar tai tiesa, galima plačiai diskutuoti, tačiau faktas, kad atsiradus pirmiesiems kavos aparatams, kavos mylėtojų gyvenimas stipriai pasikeitė. Pasikeitė ir darbdavių mąstymas, pradėta labiau vertinti atmosferą darbe, išaugo kolektyvinio bendravimo ir bendradarbiavimo svarba, pradėtos organizuoti komandos formavimo išvykos (angl. team-building).

Dabar, rūpindamiesi savo darbuotojais ne vienas darbdavys biuro virtuvėje taip pat pastato išmanų kavos aparatą. Teigiama, kad tai turi teigiamos įtakos darbuotojų našumui, produktyvumui, o tuo pačiu ir geresniems verslo rezultatams.

Didina produktyvumą

Moksliniai tyrimai įrodė, kad kofeino vartojimas gali padėti darbuotojams išlikti susikaupusiems ir budriems ilgesnį laiką. Be to, kavos pertraukos padeda sumažinti atsiradusį nuovargį ir suteikia jėgų likusiai darbo dienai. Kyla klausimas, kaip kofeinas geba paveikti mūsų energiją?

Kiekvieno žmogaus smegenyse galima rasti cheminės medžiagos, vadinamos adenozinu. Ji atsakinga už žmogaus mieguistumą. Nuovargio jausmas atsiranda tuomet, kai šios medžiagos kiekis smegenyse didėja. Kadangi kofeinas yra stimuliatorius, kava blokuoja adenozino poveikį ir leidžia žmogui išlikti žvaliu ilgesnį laiką.

Pexels.com nuotr.

Gerina smegenų veiklą

Be budrumo, kofeinas gali padėti greičiau įsisavinti ir išsaugoti atmintyje naują informaciją. Moksliniai tyrimai rodo, kad apie 200 miligramų kofeino suvartojusio žmogaus smegenys geriau atpažįsta naują informaciją ir ją įsisavina. Tokį kiekį kofeino įprastai galima gauti išgėrus apie 2 puodelius kavos. Taigi, kavos gėrimas darbe gali pagerinti darbuotojų dėmesingumą ir susikaupimą. O tai ypač naudinga rengiant popietinius susirinkimus, konferencijas ar mokantis naujų dalykų.

Tiesa, padauginti kavos taip pat nereikėtų. Per didelis kofeino kiekis gali padidinti irzlumą, sukelti galvos skausmą, bendrą diskomfortą ir vakare neleisti užmigti. Nors mirtinos suvartojamo kofeino dozės turbūt nepasieksite, tam reikėtų iš karto išgerti 75 puodelius kavos, rekomenduojama per dieną neviršyti 3-4 juodos kavos puodelių. 3-4 standartinio dydžio kavos puodeliai nedaro jokios žalos organizmui, tik suteikia energijos, padidina budrumą ir gerina mąstymą.

Skatina socializaciją ir bendradarbiavimą

Daugelyje įmonių kavos pertraukėlių zona yra erdvė, kurioje darbuotojai gali šiek tiek atsitraukti nuo darbo vietos, pakalbėti su kolegomis, geriau vieni kitus pažinti bei pasidalinti naujomis idėjomis. Užuot visą darbo dieną praleidę prie darbo stalo, darbuotojai turi galimybę nueiti į poilsio erdvę, išgerti kavos su kolegomis ir trumpam atsipalaiduoti. Be to, kavos pertraukėlių erdvė padeda lengviau į kolektyvą įsilieti naujiems darbuotojams. Geriant kavą kiek mažiau oficialioje aplinkoje lengviau užmegzti ryšius ir susibendrauti su naujomis kolegomis. Tad kavos aparatas virtuvėje gali tapti visą komandą suvienijančia priežastimi.

Gerina darbuotojų nuotaiką

Galimybė pasigaminti kokybišką kavą darbe kelia darbuotojų nuotaiką ir motyvaciją. Teigiama, kad dėl to darbuotojai net yra linkę dažniau pasirodyti biure, nors turi galimybę dirbti iš namų. Taip yra ne tik dėl skanios kavos, kurią itin paprasta pasigaminti išmaniu, biurui skirtu kavos aparatu, bet ir dėl bendravimo su kitais kolegomis.

„Kavos pertraukėlės“ tampa svarbiu kasdieniu ritualu ar net komandos narių tradicija. Tai lyg bendra veikla, kuri visus suburia ir leidžia atsipalaiduoti. Juk geriausi juokeliai atsiranda, kai esame atsipalaidavę ir su tinkamais žmonėmis šalia.

Pexels.com nuotr.

Atsakingas darbdavių rūpestis darbuotojais – kodėl tai svarbu?

Darbdaviai, investuodami į kokybišką kavos aparatą ofisui, iš tikrųjų investuoja ir į darbuotojų savijautą bei draugišką atmosferą darbe. Juk palyginus tai, kokią naudą teikia kavos pertraukėlės komandos nariams, aparato ar kavos kaina tampa visai nereikšmingu aspektu. Nors garsiai išgirsti „Ačiū“ gali nepavykti, tačiau matomos emocijos ir rezultatai darbe – geriausia padėka.

Suteikdami kolektyvui galimybę mėgautis kava, arbata ar kitais karštais gėrimais darbe, kartu leidžiate jiems atsipalaiduoti, kurti bendrą biuro kultūrą, bendrauti, dalintis idėjomis ir atrastais efektyviais užduočių sprendimais.

Darbuotojai kavos pertraukėlių metu turi galimybę pailsėti, pasikrauti energijos ir toliau tęsti dienos darbus. Apskritai, žmonės jaučiasi labiau vertinami ir yra labiau patenkinti darbu, kai jų biure galima mėgautis skania, aromatinga kava, arbata. Pastebima, kad tai prisideda ir prie mažesnės darbuotojų kaitos bei didesnio noro sugrįžti į darbą.

Taigi, yra daug priežasčių, kodėl verta pasirūpinti kokybiška kava biure. Taip parodomas dėmesys darbuotojams, didinamas pasitenkinimas darbu, o kartu skatinama socializacija, bendradarbiavimas, kuriama jauki atmosfera, gerinama darbuotojų smegenų veikla, palaikomas produktyvumas ir efektyvus darbas. Tad geras kavos aparatas neša naudą ne tik darbuotojams, bet ir darbdaviui.

2 Komentarai

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video