Talentas, kuris nėra iliuzija

 Talentas, kuris nėra iliuzija

Pajieslio daugiafunkciame centre atidaryta Dariaus Banaičio tapybos darbų paroda „Iliuzija“.

Apie kūrybinį Dariaus kelią, kuris vingiuoja nuo pat vaikystės,  galima būtų kalbėti ilgai, bet paveikslai patys pasakoja apie save… Kiekvienas jų – tai atskira istorija, gimusi tarpininkaujant kūrėjui…

„Ne visi paveikslai pereina griežtą menininko atranką ir eksponuojami tie, kurie yra mylimi, įkrauti vidinių energijų, nuotaikų, emocijų visuma, transformuota į spalvas ir formas. Tas pat būna bet kokiame kūrybiniame procese“, – šypsosi D. Banaitis.

Menininką įkvepia rytų filosofija, kuri teigia, kad šiuolaikinės civilizacijos žmonės gyvena iliuzijose. Protas kuria minčių šablonus ir koncepcijas, kurios reguliuoja mūsų gyvenimą, veiklą, daro įtaką sprendimams. Kartais reikia tiesiog sustoti ir pajusti mus supančio pasaulio iliuziškumą“, pastebi kūrėjas.

Ar tapymas labiau emociškai įkrauna, ar visgi išsekina?

„Viskas – vienu metu. Kūrybai man reikia ir maksimalaus susikaupimo, ir absoliutaus atsipalaidavimo tuo pačiu metu. Kažkas gali pasakyti, kad tai prieštaraujantys dalykai, bet galiu užtikrinti, kad tapyboje ir kūryboje vyrauja kiti dėsniai. Tačiau niekada negaliu prisiliesti prie drobės būdamas pavargęs ar blogos nuotaikos“, – apie ypatingą būseną pasakoja dailininkas.

Dariaus Banaičio darbai spinduliuoja šviesiomis ir vitališkomis spalvomis, teigia gyvenimo džiaugsmą. Kūrėjo paveiksluose labai dažnas gėlių motyvas. Kodėl?

„Nes tai vienas iš daugybės gražiausių dalykų kūrinijoje. Ekspozicijai parinkau daugiausia gėles, nes dabar toks metas, kuomet visiems trūksta kažko vasariško, prisotinto spalvomis ir saule.  Man patinka tapyti gėles, peizažus, nesvetimas ir portretinis žanras. Mėgstu dirbti su jų faktūromis, abstrakčiais fonais ir formomis, vis tolstant nuo realistinių išraiškų“, – sako D. Banaitis.

Dariaus paveikslų paroda ne vienam pajiesliečiui tapo netikėta staigmena.

„Apie mano kūrybą žino tik artimi draugai. Aš nelinkęs į savireklamą ir viešumą“, – kuklinasi menininkas.

Tą galėtų patvirtinti ir parodą paskatinusi surengti Pajieslio daugiafunkcio centro kultūrinių renginių organizatorė Almonė Šilkaitytė.

„Apie tai, kad Darius tapo, sužinojau atsitiktinai. Nuvažiavusi pas jį į namus pažiūrėti darbų likau sužavėta. Pasiūliau surengti parodą… Sunkiausia buvo autorių prikalbinti dalyvauti oficialiame savo darbų pristatyme ir surengti parodos atidarymą. Bet mums pavyko“, – džiaugėsi A. Šilkaitytė.

Parodoje eksponuojama15 paveikslų. Jų dailininkas yra nutapęs per 100.

Dabar menininkas, padedamas ištikimos savo pagalbininkės žmonos Inesos, ruošia internetinę svetainę, kurioje pristatys savo darbus visuomenei.

Kokią žinią norėtų perduoti autorius, tiems, kurie ateina pasižiūrėti paveikslų?

„Kad gyvenimas yra gražus“, – sako Darius Banaitis.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video