Šiųmečiuose pašto ženkluose – išskirtinės sukaktys

 Šiųmečiuose pašto ženkluose – išskirtinės sukaktys

„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Šiais metais Lietuvos paštas planuoja išleisti 25 pašto ženklus. Naujuosiuose pašto ženkluose ir jų blokuose bus įamžintos Lietuvai ir visam pasauliui svarbios istorinės sukaktys, šalį garsinančios asmenys, išskirtiniai ir unikalūs kultūros bei gamtos paveldo objektai.

„Formaliai pašto ženklas yra tik mokos ženklas, liudijantis apmokėtą laiško siuntimo paslaugą, tačiau šio lipnaus popierėlio kultūrinė reikšmė – išskirtinė.

Pašto ženklas yra šalį, jos žmones ir istoriją, kultūros ir mokslo pasiekimus pristatančios žinios nešėjas. Šiemet per pašto ženklus priminsime ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui svarbių įvykių sukaktis. Tai – ir Žemaičių vyskupijos įkūrimo 600 metų jubiliejus, ženklinantis galutinį Lietuvos įsiliejimą į krikščioniškųjų Europos valstybių šeimą, ir istoriją smarkiai pakeitęs Reformacijos penkiašimtmetis. Taip pat prisiminsime asmenybes, kurios garsina mūsų šalį“, – tvirtino Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Rasa Kruopaitė-Lalienė.

Ji pažymėjo, kad vasario 10 dieną pirmąkart su Vatikano paštu drauge bus išleista bendras pašto ženklas. Jis bus skirtas Žemaičių vyskupijos įkūrimo 600 metų jubiliejui pažymėti. Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui bus išleistas jau antrasis pašto ženklų blokas „Lietuvos valstybės atkūrimui – 100 metų“. Šįkart pašto ženklais bus įamžintas Didysis Vilniaus Seimas, spaudos atgavimas ir Lietuvių konferencija.

2017 metais Lietuvos paštas išleis pašto ženklus šiomis temomis: „Reformacijai – 500 metų“, „Izraelio ir Lietuvos Respublikos diplomatiniams santykiams – 25 metai“, „Lietuvos herbo simbolis – Vytis“, „Žemaičių vyskupijos įkūrimui – 600 metų“, „Kazio Bradūno 100-osios gimimo metinės“, „Lietuvos valstybės atkūrimui – 100 metų“, „Garsūs pasaulio žmonės kilę iš Lietuvos: Algirdo Juliaus Greimo 100-osios gimimo metinės“, „Lietuvos raudonoji knyga. Graužikai“, „Technikos paveldas“, „Kulinarinis paveldas. Sūriai“, „Europa. Pilys“, „Turizmas Lietuvoje. Piliakalniai“, „Šiuolaikinis lietuvių menas. Skulptūra“, „Lietuvos gyvūnai. Taurusis elnias, pilkasis kiškis, barsukas“, „Lietuvos tautinės mažumos ir bendrijos. Žydai“, „Lietuvos Respublikos Konstitucijai – 25 metai“, „Šv. Kalėdos ir Naujieji metai“.

Temas pašto ženklams atrinko Pašto ženklų leidybos komisija, kurią sudaro Susisiekimo ministerijos ir Lietuvos pašto atstovai, dailininkai, istorikai ir kitų sričių specialistai. Temas teikė minėtos komisijos nariai bei gyventojai.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video