Seimas 2019-iesiems yra suteikęs vienuolika skirtingų vardų

 Seimas 2019-iesiems yra suteikęs vienuolika skirtingų vardų

2019-aisiais minėsime net 11 atmintinų metų – daugiausia, kiek iki šiol yra paskelbęs Seimas.

Dar 2016 metais parlamentarai nutarė, kad 2019-ieji metai turi būti kunigo ir rašytojo, visuomenės veikėjo Juozo Tumo-Vaižganto metais, nes sueina 150 metų nuo jo gimimo.

Kadangi 2019-aisiais sukanka 800 metų nuo Žemaitijos vardo paminėjimo pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose, metai pavadinti ir Žemaitijos vardu.

Atsižvelgiant į tai, kad 2019-aisiais šimtmetį minės Lietuvos šaulių sąjunga, šie metai gavo ir Lietuvos šaulių sąjungos vardą.

2019-ieji taip pat turi prezidento Antano Smetonos vardą, nes sueina 100 metų, kai buvo priimta nauja Lietuvos Valstybės Laikinosios Konstitucijos Pamatinių Dėsnių redakcija. Ja vadovaujantis išrinktas pirmasis Lietuvos prezidentas A. Smetona.

2019-ieji yra Jėzuitų misijos Lietuvoje metais. Mat sukanka 450 metų, kai Vilniaus vyskupo Valerijono Protasevičiaus kvietimu Lietuvoje įsikūrė Jėzaus Draugija (jėzuitai).

Minint Lietuvių Chartos paskelbimo 70-metį, 2019-ieji turi ir Pasaulio lietuvių metų vardą. Šiuo dokumentu įsteigta Pasaulio lietuvių bendruomenė, apibrėžtos pamatinės jos teisės, vertybės, principai.

2019-ieji yra ir Jono Žemaičio-Vytauto metai, nes sueis 110 metų, kai gimė su sovietų okupacija kovojusios Lietuvos valstybės vadovas. Be to, sukanka 70 metų nuo Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio tarybos 1949 metų vasario 16 dienos deklaracijos pasirašymo.

Laikinosios sostinės atminimo metų vardą 2019-ieji gavo, nes prieš šimtmetį laikinoji Vyriausybė iš okupuoto Vilniaus persikėlė į Kauną.

Be to, 2019-ieji yra Lietuvos nepriklausomybės kovų atminimo metai. Taip pagerbtos 1918 metų pabaigoje ir 1919–1920 metais Lietuvoje vykusios Nepriklausomybės kovos, įvertintas savanorių, kariuomenės indėlis ginant nepriklausomybę.

2019-ieji dar pavadinti Vietovardžių ir kompozitoriaus Juozo Naujalio metais.

Pagal Seimo priimtus nutarimus, Vyriausybė visoms šioms progoms paminėti turėjo parengti renginių programas bei skirti finansavimą.

Atmintinų metų skelbimo iniciatoriai pabrėžia kiekvienos asmenybės, progos ar reiškinio, dėl kurių 2019-iesiems suteikta vienuolika atmintinų metų pavadinimų, svarbą ir kviečia prisiminti svarbius mūsų šaliai žmones bei įvykius.

 

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video