Minint vietovardžių metus šiemet žadama sudaryti išnykusių kaimų žemėlapius

 Minint vietovardžių metus šiemet žadama sudaryti išnykusių kaimų žemėlapius

Minint vietovardžių metus šiemet žadama sudarinėti išnykusių kaimų ir kitų vietovių žemėlapius.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Kultūros ministerijos pateiktą Vietovardžių metų minėjimo 2019 metais planą. Juo šiemet visoje Lietuvoje numatyti kultūriniai, edukaciniai, įamžinimo renginiai, mokslinės konferencijos ir seminarai, ketinama kaupti ir sisteminti vietovardžių duomenis.

Planuojama sukurti įvairiose šalies vietose išnykusių vietovardžių žemėlapius, išnykę kaimai bus įamžinti pastatant ženklus, rengiamos vietovardžių rinkimo ir kraštotyros ekspedicijos, įtraukiant į jas ir mokinius bei jaunimą.

Taip pat numatomi gražiausio Lietuvos vietovardžio rinkimai.

Šia iniciatyva Vyriausybė siekia akcentuoti senuosiuose kaimų ir vienkiemių pavadinimuose glūdinčią „etnologinę, lingvistinę, istorinę, kultūrinę“ ir kitą svarbią bei saugotiną informaciją, kaip Lietuvos ir pasaulio kultūros palikimo dalį.
„Lietuvos vietovardžiai – tai atminties ir kalbos lobynas, o kartu – mūsų protėvių kūrybingumo išraiška. Praturtinkime savo dabartį, juos įamžindami ir prakalbindami naujai“, – sako kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

 

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video