GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Kad vaikai augtų sveiki, o jų imunitetas būtų atsparus ligoms, reikėtų pasirūpinti įvairesne mažųjų mityba.  / Asociatyvi nuotr.

Vaikų gastroenterologas pastebi augantį ligų skaičių ir primena košės naudą

rinkosaikste.lt - 14:11 Spalio 03d. 2017

Per pastaruosius metus ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų tarpe ženkliai išaugo gastroezofaginio refliukso ligos atvejų. Pasak vaikų gydytojo gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, Lietuvoje šios ligos padaugėjo net 50 kartų. Specialistai svarsto, kas pasikeitė per pastaruosius metus, jei rodikliai taip išaugo. Maistas pasikeitė tikrai.

Liga „jaunėja“

Gastroezofaginio refliukso liga pasireiškia skausmais, kurie atsiranda skrandžio rūgštims pakilus į stemplę. Ji sukelia ir užsitęsusį kosulį, rėmenį. Pasak specialistų, ši liga pastebimai jaunėja, nes vis daugiau susirgimų pasitaiko ir tarp vaikų.

Pastebime, kad pusei vaikų užtenka sureguliuoti dietą ir liga atsitraukia. Todėl labai svarbu, kokį valgymo pavyzdį tėvai rodo namuose. V. Urbonas

„Nors pasaulyje šios ligos priežastys nežinomos – maistas jai turi neabejotiną reikšmę. Lietuvoje šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų. Tokie skaičiai verčia galvoti, kas pasikeitė? Anksčiau valgėme dažniau namuose ruoštą maistą: košes, mėsą, žuvį, o dabar dažniau renkamės pusgaminius. Pastebime, kad pusei vaikų užtenka sureguliuoti dietą ir liga atsitraukia. Todėl labai svarbu, kokį valgymo pavyzdį tėvai rodo namuose“, - akcentuoja gastroenterologas.

Tėvai – geriausias pavyzdys

Kad vaikai augtų sveiki, o jų imunitetas būtų atsparus ligoms, reikėtų pasirūpinti įvairesne mažųjų mityba. Pasak specialisto, reikalingą baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralų ir vitaminų kiekį vaikams užtenka gauti su maistu. Svarbu prisiminti ir tai, kad vaikai labai greitai išnaudoja energiją, todėl jiems riekia valgyti dažniau – mažiausiai net penkis kartus per dieną. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad vienas sveikų, greitos energijos šaltinių yra košė.

„Labai geras produktas yra grūdinės košės. Nors vyrauja įsitikinimas, kad košė – nepasiturinčių maistas, bet tai netiesa. Visų pirma – tai labai lengvai virškinamas, angliavandeniais ir maisto skaidulomis pasižymintis maistas, turintis nedaug baltymų, riebalų. Košę galima valgyti rytais, kai reikia greitos energijos. Ir vakarais, nes ji lengvai virškinama,“ – rekomenduoja doc. dr. V. Urbonas.

Nereikėtų pasiduoti vaikų pomėgiams. Reiktų kantriai aiškinti, kad bulvių traškučiai ir kitas nesveikas maistas yra žalingas. V. Urbonas

Tačiau košės valgytojų mažėja, nes daugelis taupydami laiką, jos nebegamina. Ją keičia nevertingais, nesveikais ir daug cukraus turinčiais sausais pusryčiais. Vaikai košės valgo mažiau, nes jos tiesiog mažiau valgo patys tėvai. Tėvai yra pavyzdys“, - pabrėžia gydytojas.

Mitybos įpročiai nuo amžiaus nepriklauso

Žinoma, pasigirsta ir tėvų nuogąstavimų, kad jų vaikai valgo tik tai, ką nori, todėl neretai sveikesnių produktų vaikams įsiūlyti sunku. Tačiau jeigu namuose nebus rodomas pavyzdys, atėję į mokyklą mažieji greitai perims savo draugų įpročius ir rinksis nesveikus užkandžius.

„Mitybos įpročiai nuo amžiaus nepriklauso, nėra laiko tarpsnio, kurio metu gamintųsi kažkokie specialūs fermentai. Vaikas valgo taip, kaip jį išmoko tėvai. Žinoma įtaką tam turi ir mokykla bei darželis. Kaip žmonės, vaikai taip pat turi tam tikras skonio savybes. Tačiau jos ganėtinai lengvai keičiamos. Naujagimiai visuomet rinksis geriau saldų maistą, vėliau norės sūraus ir pan. Tačiau vaikus galima pripratinti.

Nereikėtų pasiduoti vaikų pomėgiams. Reiktų kantriai aiškinti, kad bulvių traškučiai ir kitas nesveikas maistas yra žalingas. Pradinės klasės, tai laikas, kai vaikai jau tarsi išeina į „visuomenę“. Tuomet jie mato, ką valgo jų bendraamžiai. Jeigu šeimoje į mitybą dėmesys nekreipiamas, vaikai lengvai pasiduos kitų įtakai, ypač tų, kurie valgo mažiau sveiką, nesubalansuotą maistą“, - pastebi specialistas.

Rekomendacija

Pasiteiravus V. Urbono, apie sveikiausią košę vaikams, gastroenterologas pažymėjo, kad visos Lietuvoje augančios kultūros puikiai tinka vartojimui. Tačiau yra keletas rekomendacijų, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį.

„Visos Lietuvoje augančios grūdinės kultūros – avižos, miežiai, grikiai, soros – yra tinkamos. Rekomenduočiau vartoti pilno grūdo kruopas, ne miltiniu jų pagrindu. Prieš vartojant, jas reikėtų ne tik nuplauti, bet ir kiek apvirti. Taip pagerinsite jų įsisavinimą į organizmą“, -  pokalbį užbaigė gydytojas gastroenterologas doc. dr. V. Urbonas.

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.

SKELBIMAI

touched by digitouch!