GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Daugiau nei prieš dvidešimt metų į gaminamo maisto kokybę dėmesį pradėjusi kreipti Zita Kazokevičienė šiandien džiaugiasi itin puikia savijauta ir neblėstančia energija.  / Asmeninio archyvo nuotr.

Zita Kazokevičienė: „Valgau sveikai, gyvensiu ilgai“

Džestina BORODINAITĖ - 12:43 Balandžio 30d. 2018

„Valgau sveikai, gyvensiu ilgai“, – tokiu šūkiu šeimininkaudama savo namų virtuvėje vadovaujasi senjora iš Pelėdnagių. Daugiau nei prieš penkerius metus į gaminamo maisto kokybę dėmesį pradėjusi kreipti Zita KAZOKEVIČIENĖ šiandien džiaugiasi itin puikia savijauta. Energijos nestokojančiai pašnekovei kiekvienas galėtų pavydėti tokio aktyvumo. Moteris eina administratorės pareigas Pelėdnagių bendruomenės centre, savanoriauja labdaros ir paramos fonde „Viltis–Vikonda“ bei yra aktyvi Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Kėdainių rajono bendrijos narė. Puikios savijautos ir sveikos gyvensenos paslaptimis Zita sutiko pasidalinti ir su mumis.

Įgūdžius tobulino vaikystėje

Zitos kelias virtuvės link prasidėjo dar vaikystėje. Mamos ir močiutės pašonėje mėgusi suktis mergaitė virtuvėje su jomis praleisdavo begalę laiko.

„Kai buvau mažytė, labai mėgdavau padėti mamai. Kadangi šeimoje buvau vyriausia, o augome trise: su dvejais metais jaunesniu broliu Pranu ir dešimčia metų jaunesne seserimi Judita, todėl mama neprieštaraudavo ir leisdavo pašeimininkauti. Tokie pasisukinėjai virtuvėje nenuėjo perniek: išmokau išvirti pienišką sriubą ir iškepti lietinius blynus. Dar viena maisto gaminimo mokytoja tais laikais buvo mano močiutė, kuri gyveno visai šalia mūsų, kitoje kelio pusėje. Būtent jos dėka itin greitai išmokau raityti virtinukus. Pradėjusi mokytis savo kulinarinius įgūdžius tobulinau toliau. Mokykloje mokėmės gaminti ne tik valgį, bet ir kepti saldėsius“, – atsiminimais dalijasi Zita ir netikėtai šyptelėjusi pokalbį tęsia toliau.

„Pamenu, kartą norėjau nustebinti mamą. Sugalvojau išvirti cepelinų. Kadangi prieš tai niekada nebuvau jų gaminusi, todėl bandžiau atsiminti, kaip tą darydavo mama. Viskas kaip ir sekėsi, bet cepelinai išėjo vis tiek kažkokie ne tokie... Pasirodo, į tarkius buvau pamiršusi įdėti virtų bulvių. Nieko nelaukusi, į pagalbą pasikviečiau močiutę. Jos dėka viską ištaisėme, išvirėme. Pamenu, labai džiaugiausi, kad grįžusią namo mamą galėjau pavaišinti normaliais cepelinais“, – apie nuotykius virtuvėje pasakoja Zita.

Pakeitė gyvenimą

Kulinarinius įgūdžius formuoti jaunystėje pradėjusi Zita džiaugiasi, jog ir dabar jos namuose gardžių patiekalų aromatą skleidžia tik jos pačios rankomis ruoštas maistas.

„Kol gyvenau su tėvais, tiek daug negamindavau, namiškius palepindavau tik kartais. Kai ištekėjau, maistą visada gamindavau įprastai, kaip buvau pratusi pas mamą, kol prieš aštuonerius metus nesusipažinau su „Zepter“ kompanijos Kauno regiono vadybininke Rūta Gudaitiene. Tada mano gyvenimas pasikeitė kardinaliai. „Zepter“ kompanija tapo mano gyvenimo būdu. Pradėjusi naudoti „Zepter“ produkciją žengiau didelį žingsnį sveikesnės mitybos link: maistą pradėjau kepti vengdama riebalų, virti be vandens. Nors šiuo metu gyvenu viena, bet su dideliu noru gaminu kasdien. Labiausiai patinka gaminti karštus patiekalus. Pirmenybę teikiu kalakutienai, vištienai ir žuviai. Taip pat labai pamėgau įvairius sveikuoliškus kokteilius, kurie ne tik numalšina alkį, bet ir suteikia energijos pliūpsnį. Labiau pamėgau improvizuoti, tik kepdama duoną ir pyragus žvilgteliu į receptą, todėl dažniausiai gaminu tiesiog iš to, ką iš produktų tuo metu turiu namuose. Tokiu būdu sveika mityba ir nepabosta, nes maistas niekada nebūna vienodas“, – apie įpročius kalba Zita.

Išbando naujoves

Dažna šeimininkė teisinasi, kad suktis virtuvėje paprasčiausiai neturi laiko. O turinčios laiko dažnai skundžiasi, jog trūksta idėjų. Tuo tarpu Zitai nei laiko, nei fantazijos nepritrūksta.

„Maisto ruošimui daug laiko neprireikia, skaniai pasigaminti maistą pavyksta net per 20 minučių, todėl bėgant metams noras gaminti nesumažėjo. Noras ruošti valgį nesumažėja dar ir dėl to, jog niekada nestinga idėjų. Kartą per mėnesį „Zepter“ kompanijos atstovė atvyksta į Kėdainius ir pristato naujus receptus pagal sezoną ir šventes. Po šių susitikimų visada skubu išbandyti naujoves. Džiaugiuosi, kad sukaupta patirtimi galiu įkvėpti ne tik save, bet ir aplinkinius: drauges, pažįstamus“, – pabrėžia Zita.

Pavasarėjantys orai mena apie geresnę ir malonesnę nuotaiką, o kartu diktuoja ir valgiaraščio pokyčius – norisi lengvesnio, sveikatai naudingesnio maisto, kuris leistų pajusti sezoninių produktų naudą ir skonį. Jūsų dėmesiui keli puikūs bei nesudėtingi Zitos Kazokevičienės kulinariniai atradimai.

Salotos „Pavasaris“.Salotos „Pavasaris“

1 porcijai reikės: 1 virto kiaušinio, 2 valgomų šaukštų virtų grikių, 1 pomidoro, 1 stiebo saliero, 1–2 arbatinių šaukštelių linų sėmenų aliejaus, prieskonių (pašnekovė renkasi kmynus, svogūno laiškus, garšvą, krapus), pipirų (pagal skonį).

Gaminimas: į dubenėlį sudėkite smulkiai pjaustytą kiaušinį, pomidorą, salierą. Suberkite grikius. Supilkite aliejų ir smulkintus prieskonius. Pagardinkite pipirais. Viską gerai išmaišykite. Skanaus!

Naminis majonezas

Reikės: 1 tekančiu vandeniu nuplauto žalio kiaušinio, 1 arbatinio šaukštelio garstyčių, 1–2 valgomų šaukštų citrinos sulčių, apie 1 stiklinę aliejaus, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, cukraus arba medaus (pagal skonį), 1–2  skiltelių česnako, mėgiamų prieskonių ir žalumynų (pašnekovė renkasi papriką, garšvą, petražoles, krienus) pagal skonį.

Gaminimas: kiaušinį, garstyčias, citrinos sultis išplakite maišytuvu (pašnekovė naudoja „Zepter MixSy“ daugiafunkcį maišytuvą su skylutėmis). Į gautą mišinį lėtai pilkite aliejų ir plakant stebėkite, kol masė ims tirštėti. Tada išspauskite česnaką, suberkite druską, cukrų arba medų, mėgiamus prieskonius ir susmulkintus žalumynų. Viską gerai išplakite. Majonezas pagamintas. Skanaus!

Kalakutienos kepsnys.Kalakutienos kepsnys

Reikės: 800 g šviežios kalakuto blauzdelės be sąnario, 2 apelsinų, gabalėlio apelsino žievelės, prieskonių (pašnekovė renkasi kmynus, pipirus, džiovintus vaisius, datules, riešutus, slyvas, imbierą) pagal skonį.

Gaminimas: į iš apelsinų išspaustas sultis suberkite tarkuotas apelsino žieveles bei smulkintus prieskonius. Šiame marinate kalakuto blauzdelę laikykite mažiausiai 10 minučių. Išsimarinavusią kalakuto blauzdelę kepkite įkaitintoje keptuvėje-puode apie 3–5 minutes. Kalakuto blauzdelę apverskite, pridėkite į tą pačią keptuvę-puodą mėgiamų pjaustytų daržovių ir viską kartu kepkite dar 10–20 minučių. Skanaus!

Netikras zuikis

Reikės: 500 g maltos mėsos, 1 svogūno, 1 morkos, 1 kiaušinio, 3 valgomų šaukštų avižinių dribsnių, prieskonių (pipirų, kmynų) pagal skonį, kelių česnako skiltelių.

Gaminimas: svogūną, morką susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje. Maltą mėsą sumaišykite su kiaušiniu, dribsniais, prieskoniais ir keptais svogūnais bei morkomis. Iš masės suformuokite u „netikrus zuikius“. Juos dėkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite 3–5 minutes. Po to „netikrą zuikį“ apverskite ir pakepkite dar 10–20 minučių. Skanaus!

Morkų pyragas.Morkų pyragas

Reikės: 4–5 kiaušinių, 500 g cukraus, 700 g morkų, 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus, 2 valgomų šaukštų kepimo miltelių, 500 g miltų, 300 g sviesto (82 proc. riebumo), 2 arbatinių šaukštelių maltų gvazdikėlių, 30–50 g sezamo sėklų, šiek tiek druskos (kiaušinio plakiniui).

Gaminimas: tarkuotas morkas, cukrų, vanilinį cukrų išmaišykite ir palikite mažiausiai pusvalandžiui. Po gero pusvalandžio garų vonelėje išlydykite sviestą. Į išlydytą sviestą supilkite kepimo miltelius, išsukite. Po to gvazdikėlius ir vėl išsukite. Į mišinį supilkite atskirame dubenėlyje išplaktus kiaušinius su druskyte (kiaušinius plakite apie 5 minutes). Sumaišykite su tarkuotų morkų mišinių. Tada palaipsniui pilkite miltus, išsukite ir vėl pilkite (per 4–5 kartus). Pyrago masę supilkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Ant pyrago viršaus pabarstykite sezamų sėklų ir kepkite iki 175 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Baigus kepti pyrago iš orkaitės neišimkite. Išjungus orkaitę jį palaikykite dar 5 minutes. Skanaus!

Žaliasis kokteilis (imunitetui sustiprinti)

Reikės: nedidelio agurko, saliero lapkočio, saujos špinatų, kivio, banano, žalio obuolio, pusės citrinos, 20–30 g migdolų, 100 ml vandens.

Gaminimas: visus ingredientus suberkite į indą. Užpilkite vandeniu ir sumalkite maišytuvu. Jeigu kokteilis išėjo per tirštas, galima įpilti dar šiek tiek vandens. Vartoti iš karto. Skanaus!

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.
Taip pat skaitykite
img

Kulinarija – savęs išbandymas

Gaminame su…
14:12 Gruodžio 05d. 2018
img

Kvepianti vaikystė atgimsta virtuvėje

Gaminame su…
14:40 Lapkričio 19d. 2018
img

Virtuvė – sočių patiekalų tvirtovė

Gaminame su…
15:25 Lapkričio 07d. 2018
img

Gaivus gurkšnis

Gaminame su…
14:47 Spalio 26d. 2018
img

„Savaitgaliais virtuvė – mano šventovė“

Gaminame su…
15:01 Spalio 18d. 2018
img

Diagnozė „vėžys“. Ką valgyti?

Gaminame su…
VIDEO
11:42 Spalio 15d. 2018
img

Ką valgo vegetarai? (II)

Gaminame su…
14:57 Rugsėjo 27d. 2018
img

Ką valgo vegetarai? (I)

Gaminame su…
12:40 Rugsėjo 05d. 2018
img

Skaniausias maistas – pagamintas iš širdies

Gaminame su…
14:43 Rugpjūčio 29d. 2018

SKELBIMAI

touched by digitouch!