GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Žuvies produktų, o ypač – silkės ir tradicinės šaldytos žuvies – jūrinės lydekos, menkės advento laikotarpiu perkama gerokai daugiau.  / Asociatyvi nuotr.

Žuvis per adventą: svarbi tiek senovėje, tiek dabar

rinkosaikste.lt - 14:29 Gruodžio 05d. 2017

Senovės lietuvių buities ir papročių tyrinėtojų tvirtinimu, mūsų protėviai gerai žinojo, ką naudinga valgyti tamsiuoju metų laikotarpiu. Žuvies patiekalai ant tautiečių stalo anaiptol nebuvo egzotika, o prieškalėdiniu laikotarpiu jie tapdavo ypač svarbūs. Būtinybę per pasninką mėsos ir pieno produktus keisti žuvimi diktavo metų laikas, religiniai įsitikinimai bei fiziologiniai žmonių poreikiai. Pasirodo, ši tradicija gyva ir šiandien.

Gruodis – žuvies mėnuo visais laikais

Anot Etninės kultūros globos tarybos vyriausiosios specialistės Vitalijos Vasiliauskaitės, keturias savaites prieš Kalėdas trunkančio advento tradicijos, sustiprintos krikščioniškosios pasaulėžiūros, pas mus atkeliauja dar iš senovės baltų eros. Lietuvoje per pasninką visuomet būdavo suvartojama daugiau įvairios žuvies, ypač silkės. Šią tradiciją išlikus rodo ir dabartiniai žuvies pardavėjų duomenys.

„Prieš šventes atsigręžti į žuvį šiais laikais mus skatina greičiausiai kiek kitos priežastys nei prieš kelis šimtus metų, bet tendencijos ryškios ir XXI a. Žuvies produktų, o ypač – silkės ir tradicinės šaldytos žuvies – jūrinės lydekos, menkės advento laikotarpiu perkama gerokai daugiau. Šiuo metu padidėja ir lašišos, žuvų pirštelių, krabų lazdelių iš surimio pardavimai“, – tvirtina bendrovės „Vičiūnai ir ko“ vadovas Egidijus Remeikis.

Svarbi lietuvio gyvenime

Etnologai pasninkavimo tradicijas aiškina senovės lietuvių tikėjimu ir skirtingų metų laikų įtaka žmogaus gyvenimui. „Šiauriniame pusrutulyje ilgam įsigalinti žiema ir tamsa žmogų imdavo slėgti, todėl mūsų protėviai stengėsi savotiškai susitaikyti su gamta, elgėsi nuolankiai, neskersdavo gyvulių – tikėjo, kad į juos gali būti įsikūnijusios vėlės“, – aiškina V. Vasiliauskaitė.

Visoje Lietuvoje advento metu populiariausia buvo silkė – paprastai šeimininkės ją siūlydavo valgyti šaltą, bet su karštomis bulvėmis, troškintais kopūstais ar raudonaisiais burokėliais. Žemaičiai silkę net kepdavo, gamindavo silkės ir svogūnų sriubą – cibulynę. V. Vasiliauskaitė

Ji priduria, jog adventui ruoštasi iš anksto: buvo raugiamos daržovės, džiovinamos uogos, grybai, vaisiai, rūkoma, sūdoma, marinuojama ir vytinama žuvis. „Kartais užmirštame, jog senovėje žuvis užėmė svarbią vietą lietuvio gyvenime. Mūsų kraštą raizgyte apraizgiusios upės, čia plyti tūkstančiai ežerų, turime šiek tiek jūros bei marias – žuvys, ypač gėlavandenės, mums visad buvo po ranka“.

Dažniausiai vartotos žuvys, jų patiekalai bei apdorojimo būdas priklausė nuo konkretaus etnografinio regiono. Žemaitijoje labai mėgta silkė, ežerų ir upių turtingi aukštaičiai kepdavo šviežią žuvį, darydavo lydekų kotletus. O didžiausią žuvies patiekalų įvairovę buvo galima pamatyti ant Mažosios Lietuvos gyventojų stalų.

„Visoje Lietuvoje advento metu populiariausia buvo silkė – paprastai šeimininkės ją siūlydavo valgyti šaltą, bet su karštomis bulvėmis, troškintais kopūstais ar raudonaisiais burokėliais. Žemaičiai silkę net kepdavo, gamindavo silkės ir svogūnų sriubą – cibulynę“, – sako V. Vasiliauskaitė.

Ne tik silkė

„Tiek dabar, tiek ir anksčiau silkė daugeliui lietuvių buvo pakankamai prieinama žuvis. Jos buvo galima įsigyti miestų turgavietėse, kur ji statinėmis atkeliaudavo iš didžiųjų Rygos bei Klaipėdos uostų, arba žydų prekeiviai ją pristatydavo žmonėms tiesiai į namus. Iš protėvių paveldėjome ne vieną silkės paruošimo būdą. Kepta ar plikyta silkė namuose paskleisdavo gardų aromatą, pasileisdavo naudingieji jos riebalai. Senieji silkės ruošimo būdai naudojami ir šiandien, tačiau vis daugiau šeimininkių net per didžiąsias metų šventes ryžtasi eksperimentuoti“, – teigia E. Remeikis.

Ši žuvis populiarumu nesiskundžia ir kaimyninėse Latvijoje bei Estijoje, Skandinavijoje, Rusijoje. Tuo tarpu vengrai nuo seno mėgsta karpį, vokiečiai – lašišą, ispanai – ungurį.

Mokslinių tyrimų duomenys aiškiai byloja, jog žuvyje esantys D ir B vitaminai, Omega-3 riebalų rūgštys, fosforas, selenas ir kiti antioksidantai suteikia energijos, padeda palaikyti gerą nuotaiką ir sveikatą. O juk tai ypač svarbu, kai mums taip trūksta saulės šviesos. Aut. past.

Vitalija Vasiliauskaitė atkreipia dėmesį, kad ir lietuvių racionas toli gražu neapsiribojo vien silke. Kaip ir šiais laikais, senovėje žiemą ant daugelio upių, ežerų ar marių vykdavo poledinė žūklė. Ji pasninko mitybą praturtindavo kuo įvairiausiomis šviežiomis žuvimis: lynais, lydekomis, ešeriais, karosais ar kitomis baltomis žuvimis, taip pat eršketais, lašišomis ar upėtakiais, riebiaisiais žiobriais ir unguriais. Kuršmarėse gaudytos ir ruoštos vienos seniausių pasaulio žuvų – paslaptingosios nėgės, ežeruose mėgta vėžiauti.

„Visuose etnografiniuose regionuose pagal skirtingus receptus virta žuvienė. Žuvis būdavo sūdoma, rūkoma ar vytinama, na o prieš Kalėdas buvo palankus metas ją ilgiau išlaikyti šviežią. Tam dvaruose būdavusios ledainės, o kaimo žmonės į savo rūsius ar kamaras nuo vandens telkinių atsigabendavo ledo. Ir šiandien parduotuvėse galime įsigyti panašiu būdu ant ledo atvėsintos žuvies“, – pasakoja etnologė.

Energijos užtaisas tamsiuoju sezonu

Visi iš praktikos žinome, kad žuvis nėra toks sunkiai virškinamas maistas kaip mėsa, tačiau žuvies nauda – įvairialypė.

Anksčiau žmogus ko gero intuityviai juto, jog tamsiausiais mėnesiais žuvis jam itin naudinga, suteikia jėgų. Dėl šios priežasties daugelis ją renkasi iki šių dienų, juoba kad dabar turime mokslinių tyrimų duomenis. Jie aiškiai byloja, jog žuvyje esantys D ir B vitaminai, Omega-3 riebalų rūgštys, fosforas, selenas ir kiti antioksidantai suteikia energijos, padeda palaikyti gerą nuotaiką ir sveikatą. O juk tai ypač svarbu, kai mums taip trūksta saulės šviesos.

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.
Taip pat skaitykite
img

Židinyje ruoštas maistas – priimtinesnis

Gaminame su…
14:10 Lapkričio 22d. 2017
img

Stalo neįsivaizduoja be naminių pieno gaminių

Gaminame su…
14:30 Lapkričio 09d. 2017
img

Šeimininkė, kuri niekuomet nenuleidžia rankų

Gaminame su…
15:43 Spalio 23d. 2017
img

Du dalykai, kuriuos virtuvėje turi mokėti vyras

Gaminame su…
15:51 Spalio 03d. 2017
img

Kad rudens gėrybės džiugintų visą žiemą

Gaminame su…
14:47 Rugsėjo 26d. 2017
img

Besirūpinančioms figūra – profesionalės patarimai

Gaminame su…
13:58 Rugsėjo 14d. 2017
img

Instinktas padėjo atrasti save

Gaminame su…
15:55 Rugsėjo 05d. 2017
img

Šeimininkės virtuvėje paprasti, bet ne prasti patiekalai

Gaminame su…
14:34 Rugpjūčio 17d. 2017

SKELBIMAI

touched by digitouch!