GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Kone kasdien naminį maistą pradėjusiai ruošti Laimai Kesminaitei, tai tapo vienu iš jos pomėgių, kuris, kaip ji pati tikina, atsirado tikrai ne iš pašaukimo, o labiau iš būtinybės – sukūrus šeimą.  / Asmeninio archyvo nuotr.

„Užkietėjusia“ šeimininke savęs nelaiko

Džestina BORODINAITĖ - 11:00 Rugpjūčio 02d. 2018

Kraštietės Laimos Kesminaitės virtuvėje jau kurį laiką kvepia lietuvio skrandžiui įprastais sočiais naminiais patiekalais. Daugiausia jos virtuvėje vyrauja miltiniai, daržovių patiekalai bei mėsa.

Dar vaikystėje brolius palepinti naminiu maistu, o kartu ir mamą pavaduoti virtuvėje mėgusi Laima prisipažįsta, jog nelengvas tas kulinarinis kelias buvo. Tačiau su laiku patirtį kaupusiai merginai šiuo metu suminkyti tešlą, iškepti apkepą, sultingus kepsnelius – jokia problema.

Priešingai, kone kasdien naminį maistą pradėjusiai ruošti Laimai, tai tapo vienu iš jos pomėgių, kuris, kaip ji pati tikina, atsirado tikrai ne iš pašaukimo, o labiau iš būtinybės – sukūrus šeimą.

Pavaduodavo mamą

Nuo vaikystės prie naminio maisto pratusi Laima dabar ir savo šeimynos skrandžius stengiasi maloninti taip, kaip kadaise pati valgydavo namuose pas mamą.

„Pradėsiu gal nuo to, jog tikrai nesu „užkietėjusi“ šeimininkė, kuriai virtuvė būtent ta vieta, kurioje praleidžiu daugiausiai laiko. Visų pirmą gal dėl to, jog auginu mažą vaikelį ir nemažai dėmesio tenka skirti jam. Visų antrą – esu dirbanti. Tačiau, kad ir kaip jau ten bebūtų: ar laiko turiu mažiau, ar daugiau, maistą namuose visada gaminu pati. Parduotuviniams kepsniams ar kitokiems pirktiniams patiekalams ant mūsų virtuvės namų vietos neatsiranda.

Su virtuve ir maisto gaminimu susipažinau būdama vos aštuonerių ir visada valgydama naminį, mamos ruoštą, maistą prie jo tiesiog pripratau, todėl ir dabar namuose tik naminis maistas.

Aišku, būdama jaunutė menkai ką sugebėjau gaminti. Tais laikais dažniausiai kepdavau bulves, virdavau košes ar kitokius lengvai paruošiamus patiekalus. Prisipažinsiu, stengdavausi, kad gaminamas valgis butų ne tik greitas ir sotus, bet iš dalies ir skanus. Juk ne tik sau, o dar ir broliams, gamindavau.

Kadangi pavaduoti mamą virtuvėje tekdavo gan dažnai, patirtis su laiku pas mane atkeliavo natūraliai. Daug patarimų duodavo mama, palaipsniui daug ką išbandžiau pati, todėl gaminamų patiekalų asortimentas su metais vis didėjo. Aišku, nenoriu girtis, bet dabar problemų gaminant maistą jau nebeiškyla“, - apie sukauptą patirtį maisto gaminime šneka Laima ir su šypsena veide prisimena pirmuosius kulinarinius nuopuolius.

Persaldino tortą

„Tikriausiai kiekvienai šeimininkei save realizuoti virtuvėje geriausia kada būni viena: niekas nepriekaištauja, kad reikia daryti taip ar anaip, niekas nedalina savitų patarimų, kurie kartais būna nepriimtini.

Mano mama buvo pažengusi šeimininkė ir, be abejo, mėgo ruošti maistą, todėl didžiąją dalį patirties, kaip jau ir minėjau, perėmiau iš jos. Nors vaikystėje virtuvėje dažnai smagindavausi kartu su mama, bet užaugusi supratau, jog vis dėlto dviems šeimininkėms virtuvėje ne vieta, todėl laikydamasi šios nuomonės, pagalbos ranką ištiesdavau tik tada, kai šiai pritrūkdavo laiko.

Be jokios abejonės, pradėjus gaminti atskirai teko patirti visko: buvo ir pakilimų ir nuosmukių, sudegintų blynų, sutižusio torto.

Dar ir dabar kuo puikiausiai atsimenu aštuonioliktąjį savo gimtadienį. O atsimenu tik dėl gimtadienio torto... Torto, kurį savo šventei gaminau pati.

Tai buvo bene pirmasis bandymas, kada kepiau gardėsį viena. Ir ką? Žinoma, persaldžiau jį negailėdama. Aišku, visi valgė, kur jau dėsiesi... Raukstėsi...“, - apie pirmuosius nuotykius virtuvėje pasakoja Laima ir priduria, kad vėliau kepti saldėsius sekėsi kur kas geriau.

Mėgiamiausi – karšti patiekalai

Apie gardėsius pradėjusi kalbėti pašnekovė vis dėl to prisipažįsta, jog artimiausi jos širdžiai šiltieji patiekalai iš mėsos.

„Nors gamindama retai kada dėmesį kreipiu į suvartojamų kalorijų skaičių, bet vis tik stengiuosi maistą patiekti kuo natūraliau. Ypač kai gaminu savo vaikučiui. Jam tikrai nesinori duoti bet ko.

Šeimoje labiausiai vertinami karštieji patiekalai. Taupydama savo brangų laiką, juos esu pratusi kepti orkaiteje. O kol mėsytė ar kepsneliai čirška ten, imuosi garnyro, padažo ar kitokio pagardo ruošimo.

Maistą gaminu įvairų. Labiausiai mėgstu apkepus arba patiekalus su daug padažo. Be jokios abejonės neapsieiname ir be mėsos. Dažniausia renkuosi vištiena. Iš smulkintos vištienos visada gaminu firminius kepsnelius. Taip pat šeimos labai pamėgti čili sriubos, bulvių apkepo su sūriu bei ryžių apkepo receptai.

Kadangi turiu gausų prieskonių pasirinkimą virtuvėje, tad dažnai tenka paeksperimentuoti. O čia jau pagal nuotaika: ar tą dieną norime aštresnio, ar sūresnio, ar rūgštesnio, ar sotesnio maisto, taip ir improvizuoju“, - apie mėgiamiausius šeimos patiekalus prasitaria Laima.

O dabar Laima Kesminaitė dalijasi pamėgtais bei ne kartą išbandytais ir šeimos itin mylimais bulvių ir ryžių apkepų bei čili sriubos receptais. Išbandykite!

Bulvių apkepas su kiauliena

Jums reikės: 4-5 bulvių, 400-500 g maltos kiaulienos, 3 kiaušinių, 1 svogūno, 1-2 skiltelių česnako, 1 morkos, 1 pomidoro, 0,5 stiklinės pieno, 1 šaukšto miltų, 70-80 g tarkuoto fermentinio sūrio, 1 šaukštelio maltų čiobrelių, žiupsnelio druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, žiupsnelio bulvių prieskonių, 30 g sviesto (kepimo formai patepti).

Gaminimas: bulves nulupkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais, nusausinkite ir sumaišykite su bulvių prieskoniais. Maltą kiaulieną sumaišykite su smulkintomis daržovėmis (svogūnu, morka, pomidoru, česnaku), pagardinkite pipirais ir druska. Į sviestu išteptą kepimo formą sudėkite pusė bulvių, ant jų – paruoštą faršą, pabarstykite pusė tarkuoto sūrio ir likusias bulves. Kiaušinius išplakite su pienu ir miltais, paskaninkite čiobreliais, pipirais, druska ir supilkite ant bulvių. Apiberkite likusiu tarkuotu sūriu. Apkepą kepkite iki 160–170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių. Skanaus!

Čili sriuba

Jums reikės: 500 g mėgiamos maltos mėsos, 1 čili pipiro, 500 g pomidorų (apie 4 vidutinio dydžio pomidorus), 250 g pomidorų padažo (tinka ir pomidorų pasta/kečupas), 4 skiltelių česnako, 400 g konservuotų pupelių (galima rinktis pupeles aitriųjų paprikų padaže), 2 paprikų, mėgiamų prieskonių, sūrio (pagardinimui).

Gaminimas: pakepinkite maltą mėsą su prieskoniais ir šiek tiek pomidorų padažo. Kol keps faršas supjaustykite pomidorus, paprikas, čili pipirą tokiais gabalėliais, kad jūsų trintuvas nevargtų juos smulkindamas. Tada sudėkite šias daržoves į trintuvą ir susmulkinkite iki tirštos tyrės. Nesikrimskite, jeigu neturite trintuvo - galite suminkyti daržoves su įrankiu, skirtu bulvių košei daryti. Kai sutrinsite visas daržoves, jas išpilkite į puodą, kuriame virsite sriubą. Tada, į šį puodą išspauskite česnako skilteles, suberkite pupeles kartu su jų sultimis, sukratykite pomidorų padažą, sudėkite pakepintą maltą mėsą ir pabarstykite prieskoniais. Viską išmaišykite ir virkite apie 30 minučių. Virimo metu, būtina dažnai ir intensyviai maišyti sriubą, nes ji gali prisvilti. Kai sriuba išvirs, supilkite ją į lėkštes ir kiekvieną porciją apibarstykite tarkuotu sūriu. Skanaus!

Ryžių apkepas

Jums reikės: 2 pakelių apvirtų ryžių, 1 raudonosios saldžiosios paprikos, 1 svogūno, pusės pakelio (apie 200 g) šaldytų žirnių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 300 g vištienos krūtinėlės, 200 g pievagrybių, 150 fermentinio sūrio, 3 kiaušinių, 150 g grietinės, mėgiamų prieskonių, druskos.

Gaminimas: papriką, svogūnus ir grybus supjaustykite mažais gabalėliais ir atskirai pakepinkite. Apvirtus ryžius sumaišykite su supjaustyta bei apkepta vištiena (pabarstyta prieskoniais, druska) ir apkeptais grybais. Į išplaktus kiaušinius sudėkite grietinę, pusė turimo sūrio (sutarkuoto) ir išmaišykite. Tada šią masę sudėkite į vištienos ir ryžių masę ir vėl išmaišykite. Į kepimo indą pateptą aliejumi sudėkite mėsos-ryžių-grybų-sūrio masę. Ant jos dėkite žirnelių ir likusį apkeptų daržovių mišinį, užtarkuokite likusio sūrio ir iki 170-180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 15-20 minučių. Skanaus!

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.
Taip pat skaitykite
img

„Savaitgaliais virtuvė – mano šventovė“

Gaminame su…
15:01 Spalio 18d. 2018
img

Diagnozė „vėžys“. Ką valgyti?

Gaminame su…
VIDEO
11:42 Spalio 15d. 2018
img

Ką valgo vegetarai? (II)

Gaminame su…
14:57 Rugsėjo 27d. 2018
img

Ką valgo vegetarai? (I)

Gaminame su…
12:40 Rugsėjo 05d. 2018
img

Skaniausias maistas – pagamintas iš širdies

Gaminame su…
14:43 Rugpjūčio 29d. 2018
img

Sveikas maistas – pagamintas su meile

Gaminame su…
09:06 Rugpjūčio 20d. 2018
img

Aldutės pyragas, kuriam neįmanoma atsispirti

Gaminame su…
13:46 Rugpjūčio 17d. 2018
img

Kaip savo trūkumus virtuvėje paversti privalumais?

Gaminame su…
11:53 Liepos 31d. 2018

SKELBIMAI

touched by digitouch!