GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Ugnė Ulickienė  / Asmeninio archyvo nuotr.

Ugnė Ulickienė: „Maistas – ne tik kuras kūnui, o kur kas daugiau“

Dovydas PASLAUSKAS - 13:33 Rugsėjo 30d. 2020

Jeigu jaučiate aistrą gaminti, turbūt dažnai tampate šeimininkais virtuvėje? Viena iš tokių šeimininkių – kėdainietė Ugnė Ulickienė, kurios patiekalai ir socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalinti receptai sulaukia nemažo kėdainiečių bei kitų Lietuvos miestų gyventojų susidomėjimo.

Pati Ugnė tikina, jog dalindamasi su sekėjais asmeniniais receptais ji tarsi atveria duris į savo namų virtuvę, nes visi pasidalinti patiekalai visuomet valgomi jos pačios namuose.

„Instagram“ platformoje dalindamasi receptais tarsi atveriu duris į savo namų virtuvę. Viskas, ką atiduodu sekėjams, yra valgoma ir mūsų namuose. Kai nevalgau mėsos – receptai būna be mėsos. Kai atsiranda alergija pomidorams – apie ją taip pat drąsiai kalbu ir pasidalinu, pavyzdžiui, lazanijos receptu be pomidorų.

Pastovu yra tai, kad visuomet laikausi sezoniškumo ir ieškau balanso tarp „sveika ir skanu“. Teko dirbti ir su darželių, mokyklų maitinimu bei vesti paskaitas apie žaliavalgystę, o COVID-19 karantino laikotarpiu, kuomet darbą vykdžiau iš namų, vakarais papildomai mokiausi dietologijos ir pabaigiau dietologijos kursus, tad puikiai suprantu ir sveikos mitybos principus.

Tačiau nuo mažens esu smaližė, todėl Ugne_food sekėjai paskyroje gali rasti ir drėgno, sodraus, šokoladinio torto su sausainių kremu receptą“, – apie savo veiklą socialinėje erdvėje bei profesinį domėjimąsi maisto sritimi pasakojo U. Ulickienė.

Noras kurti ir eksperimentuoti

Ugnė maisto gamyba susidomėjo dar vaikystėje. Kaip pati teigė, ji anksti suprato, kad maistas nėra tik kuras kūnui.

„Dar vaikystėje supratau, kad jaučiuosi ypatingai, kai stebiu močiutes, gaminančias paprasčiausius pietus, pavyzdžiui, „Ežiukus“ ar „Kakorus“. Paauglystėje mačiau, kaip kuriamos tradicijos, kai mama, po ilgo darbo virtuvėje, patiekdavo mūsų didelei šeimai ne mažiau kaip 12 patiekalų, kurie visi būdavo nepaprastai skanūs. Jau tada supratau, kad maistas nėra tik kuras kūnui, kad tai kur kas daugiau“, – atviravo Ugnė.

Natūraliai susiklostė, jog labai anksti Ugnė pajuto ir norą į patiekalus įdėti dalelę savęs, kitaip tariant – kurti.

„Nuoširdžiai, mano kūryba nebuvo tai, kas nuolat džiugino aplinkinius. Tačiau tik kurdama ar eksperimentuodama, bet ne gamindama pagal receptus, jaučiausi patenkinanti savo norą. Kitu atveju man būdavo vargas „dirbti“ virtuvėje. Kai supratau, kad noras stiprus ir pabaigiau mokyklą, tęsiau savo kelionę tam, kad įgyčiau žinių ir gebėjimų kurti“, – apie norą tapti maisto gamybos profesionale pasakojo Ugnė.

Skatinama šeimos ir vyro prieš 2 metus pradėjau savo receptais dalintis „Instagram“ platformoje, kur mane žmonės jau atpažįsta kaip Ugne_Food. U. Ulickienė

Nusprendė dalintis patirtimi socialinėje erdvėje

„Maisto technologijos mokslas tuomet atrodė tinkamiausias pasirinkimas. Jei būčiau žinojusi, kad studijos manęs kurti nemokys, atvirkščiai, mokys dirbti pagal receptūras ir išmanyti maisto saugos reikalavimus – turbūt būčiau nestojusi studijuoti.

Gerai, kad buvau tokia užsidegusi, kad per daug nesigilinau. Tačiau, jei vis tik bus skaitytojų, kurie norės išmokti kurti, labai rekomenduoju jums pasidomėti Liutauro Čepracko kulinarijos akademija, kur Jums bus suteikiami visi reikiami „įrankiai“ ir gastronomijos bazė, kurios ir reikia kūrybai“, – apie kelią maisto kūrybos link atviravo U. Ulickienė.

Studijų metu Ugnei reikėjo pasirinkti, kur atlikti baigiamąją praktiką. Kai visi Ugnės bendrakursiai rinkosi įvairiausias laboratorijas, didžiausius produktų gamybos fabrikus ir panašias vietas, kuriose galėjo dirbti panaudojant maisto chemijos ir saugos žinias, Ugnė nuėjo pas Ali Gadžijevą į jo šokoladinę, kur po praktikos sėkmingai liko dirbti.

„Mane priėmė į praktiką, o po jos likau ten ir pagal darbo sutartį. Toliau vienas po kito plaukė darbai, susiję su produktų kūrimu, technologijos gerinimu, todėl supratau, kad tai yra mano kelias.

Tačiau patiekalų kūrybos ir socialinio ryšio su visuomene vis tik trūko. Pradėjau kurti namuose. Esu perfekcionistė, todėl receptus platinu tik tuomet, kai jie 100 % pavyksta ne vieną kartą.

Tiesą pasakius, neplanavau kurti blogo, bet skatinama šeimos ir vyro prieš 2 metus pradėjau savo receptais dalintis ir „Instagram“ platformoje, kur mane žmonės jau atpažįsta kaip Ugne_Food“, – kodėl nusprendė užsiimti asmeninių patiekalų bei receptų dalinimuisi socialinėje erdvėje, pripažino Ugnė.

Verslas, žmonės ir mityba

„Turbūt apie mano veiklą įspūdį jau susidarėte, viskas sukasi aplink žmones, verslą ir mitybą. Tačiau be „užklasinės“ veiklos turiu ir visą etatą nuostabioje Norvegijos kapitalo kompanijoje „Reitan Convenience“, kuri yra viena didžiausių greito ir patogaus apsipirkimo parduotuvių bei spaudos platinimo įmonių Europoje, o Lietuvoje yra rinkos lyderė.

Esu atsakinga už 60 „Narvesen“ parduotuvių ir 35 „Caffeine“ kavinių vidaus higieną, parduodamo maisto kokybę, atlieku vidinius auditus ir mokymus“, – apie šiuo metu atliekamą veiklą pasakojo Ugnė.

Tikslas – padėti kitiems

„Artimieji seniau dažnai klausdavo – tai kada galima bus atvykti į Tavo restoraną? Prieš kokius 6 metus būčiau pažėrusi bent keletą tikrai gerų verslo planų restoranui, tačiau šiandien sakau, kad restorano nenoriu. Jei tik turėčiau daugiau laiko, mielai padirbėčiau profesionalioje virtuvėje... Bet mano tikslas – padėti tiems, kurie nori restorano.

Į mane nuolat kreipiasi žmonės su puikiomis idėjomis – nuo tų, kurie nori pradėti legaliai kepti pyragus namuose arba tų, kurie siekia patobulinti savo restorano veiklą atnaujinant meniu, apmokant darbuotojus higienos ir maisto saugos, iki tokių, kurie prašo atlikti vidinį auditą, pakelti paslaugų teikimo lygį.

Tad mano misija yra padėti augti verslui ir leisti kūrėjams kurti, atsiribojant nuo visų biurokratinių, organizacinių, techninių darbų“, – savo veiklą apibūdino Ugnė.

Ugnės receptai

„Maisto gamyba man yra kaip šokis, kaip geriausia meditacija ar smegenų „masažas“, gamindama aš ilsiuosi ir esu laiminga, bet uždirbti iš to bent kol kas neketinu. Gal kažkada, kai pavargsiu dirbti, kepsiu šimtalapius ir tortus bei iš to prisidursiu prie pensijos“, – juokavo Ugnė ir sutiko su skaitytojais pasidalinti keletu asmeninių receptų.

Šventinis, labai šokoladinis tortas su sausainių kremu

Biskvitui reikės: 60 g tikros kakavos, 170 ml karšto vandens, 80 ml pieno, 160 g lydyto sviesto, 3 kambario temperatūros kiaušinių, 210 g kvietinių miltų, 280 g cukraus, 15 g vanilinio cukraus, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnio druskos

Kremo pusgaminiui reikės: 160 g sausainių (pvz.: „Selga“), 60 g sviesto, 180 g kondensuoto pieno

Kremui reikės: 160 g juodojo šokolado, 160 g pieniško šokolado, 420 g riebios grietinėlės, 400 g kremo pusgaminio

Biskvito gaminimas (geriausiai – prieš 2 dienas):

Iš kakavos, vandens ir pieno pagaminti kakavos gėrimą ir atvėsinti. Miltus, kepimo miltelius ir druską persijoti į dubenį. Sviestą išsukti iki purumo, suberti vanilinį ir paprastą cukrų ir sukti tol, kol neliks granulių. Tada įmušti po vieną kiaušinius ir sukti iki tolygios, gražios masės.

Toliau po truputį berti miltus ir pilti kakavos gėrimą, kaskart lengvai permaišant mentele, kad neliktų miltų. Sviestu ištepti dvi 28 cm skersmens formas, dugną iškloti kepimo popieriumi, tada ištepti sviestu popierių ir apibarstyti kakavos milteliais.

Supilti po lygiai biskvito mases ir kepti 180 laipsnių orkaitėje maždaug 25–30 min. arba kol į vidurį įkištas medinis dantų krapštukas ištraukus bus sausas. Iškepus pilnai atvėsinti, apversti ir nuimti popierių.

Sausainių kremas (geriausia – prieš 1 dieną):

Pirmiausia reikia pagaminti sausainių pusgaminį kremui. Sausainius sumalame S formos elektriniame smulkintuve. Supilti lydytą sviestą ir kondensuotą pieną. Viską išmaišyti, atvėsinti. Galima laikyti sandariame indelyje, šaldytuve.

Garų vonelėje ištirpinti šokoladus. Sausainių pusgaminį kremui išsukti kartu su tirpintais šokoladais ir kambario temperatūros grietinėle. Kremą vėsinti tol, kol ji bus pakankamai tvirtas tepti ant biskvitų.

Surinkimas:

Vieną biskvitą dėti ant serviravimo formos, tepti šiek tiek daugiau nei trečdalį kremo, tuomet dėti antrą biskvitą (dugnu į viršų), tepti daugiau nei pusę likusio kremo. Likučiu aptepti šonus ir dėti į šaldytuvą pilnai sustingti per naktį. Prieš pjaustant palaikyti aplinkos temperatūroje 30 min.

Vegetariškas receptas, bet labai patinka ir ne vegetarams:

Tortilijos

6-ioms didelėms tortilijoms reikės: 6 didelių tortilijų, 2 batatų, 1 skardinės raudonų pupelių, 2 didesnių svogūnų, 1 didelės raudonos paprikos arba kelių mažesnių, 5 skiltelių česnako, šaukšto lydyto sūrelio be priedų, tarkuoto fermentinio sūrio, mėgiamų prieskonių.

Padažui reikės: 200 ml graikiško jogurto, šiek tiek citrinos sulčių, šiek tiek česnako granulių (galima rinktis ir žalią česnaką, bet jis ne taip gerai virškinamas ir kartais sukelia diskomfortą).

Įdaro paruošimas:

Pradėti reikėtų nuo batatų kepimo orkaitėje. Juos gerai nuplovus perpjauti išilgai pusiau ir kepti tol, kol suminkštėja. Išskobus sudėti į S formos elektrinį smulkintuvą arba susmulkinti šakute, pridėti lydyto sūrelio, išmaišyti ir atidėti.

Tuomet rapsų ar kitame aliejuje pakepinti smulkintą svogūną, papriką. Kai suminkštėja – suberti pupeles (be skysčio) ir išspausti česnako. Po kelių minučių pridėti batatų ir sūrelio pagardą, permaišyti ir pagardinti druska, pipirais.⠀

Surinkimas:

Ant lėkštės dėti tortiliją, šoniniame krašte išilgai paskirstyti įdarą ir užberti tarkuoto sūrio, užlenkti apatinį kraštelį ir susukti. Man skaniausia tortilijas šildyti iš abiejų pusių po 4–5 min. ant grilio keptuvės, bet galima ir orkaitėje 8 min.⠀

Laikymas:

Dažniausiai pagamintą įdarą laikau šaldytuve ir susuku bei kepu prieš numatomus pietus.

Savaitgaliui, kai nesinori daug laiko sugaišti virtuvėje, bet norisi kažko labai skanaus:

Ilgai kepta jautiena

Didelės šeimos pietums (jei šeima mažesnė – galima suskirstyti porcijomis ir šaldyti) reikės: 700 g jautienos kulninės su kaulu, 500 g jautienos mentės, 120 ml Vorčesterio padažo, 2 šaukštų garstyčių, 8 skiltelių česnakų, 2 svogūnų, 8 morkų, 4 šaukštų bolivinių balandų, rapsų aliejaus, druskos, pipirų⠀

Gaminimas:

Sausoje keptuvėje apkepti kubeliais pjaustytą mentę ir kulninę. Kepti taip, kad nesiglaustų, po kurio laiko apversti. Procesą tęsti tol, kol mėsa apskrunda, o iš kaulo aptirpsta kaulų čiulpai. Pagardinti druska ir pipirais (po šaukštelį).

Dideliame puode (troškintuve) su šiek tiek aliejaus apkepti morkas, nuluptas, nuplautas ir supjaustytas šiek tiek didesniais gabalėliais. Aš visą morką pjaunu į 3 dalis. Ten pat apkepti ir svogūnus, perpjautus į 4 dalis.

Apkeptą mėsą (ir kaulą) dėti į puodą su daržovėmis, užpilti Vorčesterio padažą, garstyčias ir vandens taip, kad beveik apsemtų.

Kepti uždengus dangčiu arba folija 4 valandas 160 laipsnių orkaitėje. Likus 30 min. įberti 4 šaukštus bolivinių balandų. Pasibaigus laikui, atidengti ir pakepti, kol išgaruos norimas kiekis skysčio.

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.

SKELBIMAI

touched by digitouch!