GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Josvainių seniūnijoje, Kampų kaime, gyvenanti Skaistė Vaidotienė stebina savo pačios sukurtu neįprastu desertu, kurio pagrindinė sudedamoji dalis – raudonieji burokėliai.  / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Raudonieji burokėliai kraštietės virtuvėje virsta išskirtiniu desertu

Kristina MIRVIENĖ - 15:52 Spalio 22d. 2019

Tai, jog maisto gaminimas pasižymi neribotomis kūrybinėmis erdvėmis, puikiai įrodo kraštietės Skaistės VAIDOTIENĖS išradingumas. Josvainių seniūnijoje, Kampų kaime, gyvenanti moteris stebina savo pačios sukurtu neįprastu desertu, kurio pagrindinė sudedamoji dalis – raudonieji burokėliai. Iš šios tradicinės lietuvių virtuvės daržovės ji kuria ne tik sveikus, bet ir itin gardžius skanėstus.

Tik laisvalaikiu

Virtuvėje dažnai besisukanti S. Vaidotienė, kaip ir daugelis kulinarijos entuziastų, prisipažįsta, kad  maisto gaminimas jai ne pareiga, ne darbas, o malonus laisvalaikio leidimo būdas.

„Džiaugsmą gaminti maistą pirmiausiai atrandi, kai tai daryti sekasi, kai pamatai, kad puikiai pavyksta tai, kas atrodė neįmanoma. Man didelis malonumas yra tiesiog eksperimentuoti, gaminti kitaip. O jei dar išeina maistą paruošti taip, kad sulauki gausybės pagyrimų, tuomet tai tampa didžiausia motyvacija nesustoti, judėti pirmyn ir ieškoti naujų skonių“, – tvirtina S. Vaidotienė.

Nors Skaistė dirba srityje, kuri visiškai nesusijusi su maisto gaminimu – ji yra kirpėja-stilistė, tačiau savame krašte jau kurį laiką garsėja savo firminiu desertu – burokėlių saldainiais, kuriuos ji pavadino „Gardumėlis“.

„Burokėlių deserto idėja gimė, kai Kampų kaimo bendruomenė prieš porą metų buvo pakviesta dalyvauti Josvainių miestelio  šventėje „Šeimininkių fiesta“, kurios tema tada buvo – daržovės. Aš, kaip Kampų bendruomenes narė, ėmiausi iniciatyvos kuo išradingiau pristatyti mūsų komandą ir sukau galvą, kuo nustebinti. Mintis gaminti raudonųjų burokėlių saldainius atkeliavo iš mano močiutės senųjų receptų. Tiesa, juose desertas buvo gaminamas iš morkų, tačiau kadangi tais metais, kai ruošėmės pirmajai „Šeimininkių fiestai“, gausiai užderėjo burokėlių, nusprendžiau pamėginti gaminti iš jų. Savo močiutės patariama, šiek tiek pakeitusi sudedamąsias dalis bei gaminimo būdą, sukūriau neįprastą raudonųjų burokėlių desertą, kuris mano nuostabai ir dideliam džiaugsmui sulaukė neįtikėtino populiarumo. Juo noriai mėgaujasi ne tik daržovių naudą puikiai suvokiantys suaugusieji, bet tuoj išgraibsto ir vaikai. Minėtos šventės metu būtent mano sukurti saldainiai „Gardumėlis“ ir tapo nugalėtojais. Tai buvo didelis įvertinimas bei paskatinimas ir toliau tobulinti šio deserto receptą“, – pavykusiu konditeriniu eksperimentu pasidžiaugia kraštietė.

Kraštietės sukurti raudonųjų burokėlių saldainiai jau netrukus bus patentuoti.

Verslo idėja

Pašnekovė pasidžiaugia, kad po sėkmingo burokėlių saldainių debiuto jų populiarumas ėmė augti it ant mielių.

„Dabar  saldainiai „Gardumėlis“ žinomi ir mėgstami ne vien Kėdainių rajone. Po pirmojo sėkmingo pasirodymo pradėjome juos dovanoti Kampų bendruomenės vardu savo svečiams, dalyvauti įvairiose šventėse, vežti lauktuvių ir pan. 

Štai ir šiais metais Kampų bendruomenė buvo pakviesta Kėdainių miesto šventėje pristatyti burokėlių saldainius. 

Iki šiol šį desertą gaminau aš viena savo virtuvėje, tačiau matydama, kad jau nesuspėju patenkinti jų poreikio, išmokiau keletą bendruomenės moterų juos gaminti. Juos šiuo metu gaminame pagal užsakymą ir parduodame. 

Deja, raudonųjų burokėlių deserto receptu viešai pasidalinti negaliu, nes šie saldainiai jau visai netrukus turėtų būti patentuoti. Kampų kaimo bendruomenė planuoja jų gamybos bei prekybos plėtrą“, –  pastebi S. Vaidokienė.

Kraštietė pasakoja, kad raudonųjų burokėlių saldainius galima pagaminti labai įvairius – skirtingų formų ir skonių. Juos moteris pagardina kokosų drožlėmis, įvairiomis sėklomis, riešutais, sėmenimis ir kt.

Nors Skaistė negali atskleisti įdomiojo raudonųjų burokėlių deserto receptūros, tačiau mielai sutiko pasidalinti kitų savo firminių patiekalų receptais.

Džiaugsmą gaminti maistą pirmiausiai atrandi, kai tai daryti sekasi, kai pamatai, kad puikiai pavyksta tai, kas atrodė neįmanoma.  S. Vaidotienė

Čenakai molinukuose

Reikės: mėgstamos mėsos, bulvių, morkų, svogūnų, česnakų, grietinės, daržovių ar vištienos sultinio, prieskonių. Skaistė sako, kad produktų kiekiai nėra svarbūs, reikia imti pagal valgytojų skaičių, skonį ir turimų molinių indelių skaičių. 

Gaminimo eiga: 

Mėsa supjaustoma kubeliais, apibarstoma prieskoniais, tada pakepama keptuvėje. Kai iškepa, išimama iš keptuvės. Supjaustome bulves didesniais kubeliais. Morkas ir svogūnus supjaustome taip pat kubeliais ir siek tiek pakepiname su sviestu. Dubenėlyje ištirpiname sultinio kubelį. Česnakus nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Česnakų turėtų būti nemažai. Kai viskas paruošta, į  molinius česnakų indelius sluoksniais sudedame visus produktus. Ant dugno dedame bulves, pabarstome druskos, ant jų dedame sluoksnį morkų su svogūnais, pabarstome pipirų, tada mėsa, česnakai, pilame sultinio į kiekvieną molinuką tiek, kad apsemtų bulves, ir uždengus indelius orkaitėje kepame 180º C karštyje maždaug 15 min., tada ant viršaus uždedame grietinės, vėl uždengiame ir dar kokias 5 – 10 min. pakepame. 

Traški vištiena su gaiviomis salotomis

Reikės: vištienos krūtinėlės, vištienos prieskonių (Skaistė naudoja „Santa Maria“), druskos, kiaušinių, miltų, majonezo, džiūvėsėlių. 

Gaminimo eiga: 

Vištieną supjaustyti juostelėmis arba didesniais kubeliais, supjaustytą vištieną apiberti prieskoniais, įdėti šiek tiek majonezo, viską gerai apvoliojame ir paliekame pasimarinuoti bent 1 val. 

Tada išplakame 2 kiaušinius, įberiame druskos, 1 šaukštą majonezo, vėl išplakame, pridedame 2 šaukštus miltų ir dar kartą viską išplakame. 

Į dubenėlį įberiame maltų džiūvėsėlių. 

Įkaitiname keptuvę su aliejumi. Imame pamarinuotą vištieną, jos gabalėlius dedame į išplaktą kiaušinių masę, tada apvoliojame džiūvėsėliais ir kepame, kol gražiai paruduos. Taip iškepti visą vištieną.

Ruošiame salotų padažą: sumaišome 3 šaukštus majonezo ir 1 šaukštą pomidorų padažo, tada į šią masę dedame smulkiai susmulkintas 2-3 česnako skilteles, pagardiname bazilikais.

Skaistė pasakoja, kad salotas galima gaminti įvairias, tačiau jos mėgstamiausios yra štai šios: konservuoti kukurūzai, švieži agurkai, ridikėliai, krapai, citrinų sultys, 2 šaukštai aliejaus, žiupsnelis druskos ir pipirų. 

Gaminimo eiga: kukurūzus perplaukite ir palikite, kad šiek tiek apdžiūtų. Supjaustyti agurką ir ridikėlius. Jeigu ridikėlių sezonas pasibaigęs, tai juos galim pakeisti raudonuoju svogūnu. Krapus smulkiai sukapokite. Viską sumaišykite, salotas pagardinkite druska, pipirais, aliejumi ir citrinų sultimis.

Šias salotas patiekiame su kepta vištiena ir padažu. Taip pat šios salotos puikiai tiks prie keptos paukštienos, žuvies ar šašlykų. Skanaus! 

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.

SKELBIMAI

touched by digitouch!