GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Kraštietė Paulina Vasiliauskaitė nuo mažumės sukiojosi šalia virtuvėje plušančios mamos Patricijos. Būtent mama jauną merginą išmokė ne vien maisto ruošimo subtilybių, bet padėjo atrasti tai, jog sukiojimasis prie puodų gali būti labai įdomi ir kūrybinga   / Asmeninio archyvo nuotr.

Jeigu jau gaminti – tai su polėkiu ir laisve

Karina SLOBODENIUKAITĖ - 08:02 Birželio 21d. 2019

„Artimiausia man – lietuviška virtuvė. Ji – paprastesnė negu norvegų. Net gyvenant Norvegijoje man ir tėčiui mama visuomet gamino lietuvišką maistą. Norvegiškus patiekalus ruošdavo retsykiais, jų taip ir neprisijaukinome – buvo ir liko, sakykime, keistoki. Tiesa, ten gyvendama labai pamėgau vieną dalyką – lašišos kepsnį“, – šypteli Kėdainiuose gimusi, tačiau ūgtelėjusi kartu su šeima gyventi į Norvegiją persikrausčiusi Paulina VASILIAUSKAITĖ (20).

Vis dėlto prieš kelerius metus, svetur pabaigusi mokyklą, jauna mergina su tėvais iš Alesundo miesto įspūdingų fiordų ir vikingų istorija apipintoje Norvegijoje parsikraustė gyventi į Lietuvą.

Sugrįžo į Lietuvą – šalį, kuri – pati gražiausia, kurioje žmonės kalba sava kalba, kurioje vis dar gyvena artimieji ir bičiuliai, kuri po liūties ar alyvoms pražydus kvepia gardžiausiai ir kurioje ruošiamas maistas – pats skaniausias.

Perniek nenuėjo mamos laikas virtuvėje užsiimant su manimi – užaugau ir dabar pati tėvams pietus ruošiu. P. Vasiliauskaitė

Kasdienis ritualas

„Gaminti mane išmokė mama. Jau nuo mažumės norėdavosi jai padėti virtuvėje, bent jau pamaišyti ar paminkyti kažką. O kai leisdavo imtis ko sudėtingesnio, mano šypsena būdavo iki pat ausų. Vėliau pradėjau gaminti tiesiog tai, kas šaudavo į galvą, žaisti su savo išgalvotais receptais ir pastebėjau, kad šitai man neblogai sekasi. Pamažu šis pomėgis tapo neatskiriama mano kasdienybės dalimi. Maisto gaminimas dalijasi mano laiką dienoje su dukrelės auginimu, vadybininkės darbu ir šiuo metu laikomomis vairuotojo teisėmis, – šypteli P. Vasiliauskaitė. – Mėgstu ir kokybišką laisvalaikį – tenisą, susitikimus su draugėmis, bet galiausiai viską pastūmusi į šoną daugiausia dėmesio skiriu dukrelei ir maisto gaminimui. Juk esu mama. Savo ruošiniais mėgstu nustebinti savo mamą Patriciją ir tėtį Šarūną. Iš jų sulaukiu daug pagyrų. Perniek nenuėjo mamos laikas virtuvėje užsiimant su manimi – užaugau ir dabar pati tėvams pietus ruošiu.“

Vienintelė kulinarijos mokytoja – mama

Būtent mamai Patricijai P. Vasiliauskaitė šiandien jaučiasi dėkinga už visą sukauptą patirtį virtuvėje.

„Tik jos dėka įsitraukiau į maisto ruošimą. Mama – vienintelė mano mokytoja, išmokiusi mane daugelio virtuvės subtilybių, parodžiusi, kad maistą gaminti yra linksma, įdomu atrasti naujus skonius. Ir drauge padėjusi pajusti, koks nepaprastai atpalaiduojantis yra šis procesas. Mane tai labiausiai ir veža – virtuvėje galiu ne tik prisiminimais sugrįžti į vaikystę, bet ir atsiskleisti, leisti savo fantazijai lietis. Viską virtuvėje atlieku su dideliu polėkiu. Tačiau yra viena taisyklė – kuomet gaminu, turiu būti viena ir leisti sau atsipalaiduoti“, – tikina šio „Rinkos aikštės“ numerio rubrikos „Gaminame su“ pašnekovė.

Namiškiai neišskiria vieno patiekalo, kuris jiems patinka labiausiai, nes tiesiog... per sunku apsispręsti. Kaip sakoma: „Laimingi skrandžiai, laimingi žmonės!“ P. Vasiliauskaitė

Visuomet ruošiasi iš vakaro

P. Vasiliauskaitė pasakoja visuomet atsakingai besiruošianti kitos dienos maisto ruošimui ir planuojanti viską viena diena į priekį.

„Visada apgalvoju, ką ketinu gaminti rytojaus dieną, sužiūriu, kas yra šaldytuve, o ko reikėtų nusipirkti parduotuvėje ir papildyti atsargas, kad nieko nepritrūkčiau gamindama. Tad maisto gaminimas – tarsi ir rutina, bet kartu ir pomėgis, nes visuomet stengiuosi gaminti ką nors kitokio nei vakar ar užvakar, – pasakoja jauna kraštietė. – Mano virtuvėje visada yra kanapių aliejaus ir miksuotų pipirų, nes juos naudoju daugelyje savo gaminamų patiekalų, be jų tiesiog neišsiversčiau. O ko nuolat trūksta – tai erdvės virtuvėje. Mano namuose ji nedidukė, be to, manau, kad kiekviena moteris svajoja apie didelę bei jaukią virtuvę su pačiais reikalingiausiais ir netgi mažai reikalingais virtuvės rakandais.“

Instrukcijų knygose nepaiso

Paulinos virtuvėje nėra kulinarijos knygų – pašnekovė teigia retai kada paisanti receptuose nurodomų instrukcijų.

„Dažniausiai gaminu tai, kas ateina į galvą, ir drąsiai galiu teigti, jog ekspromtu gaminamas maistas išeina daug skanesnis, negu tas, kurį gamini palei knygos puslapius, sekdamas visas instrukcijas. Įprastai visko dedu, kaip sakoma, iš akies“, – šypteli P. Vasiliauskaitė.

Mėgstamiausi – sriubos, salotos ir kepsniukai

Gaminti jauna mergina gali bet ką, bet užvis labiausiai mėgaujasi ruošdama sriubas, salotas ir kepsnelius.

Dažniausiai gaminu tai, kas ateina į galvą, ir drąsiai galiu teigti, jog ekspromtu gaminamas maistas išeina daug skanesnis, negu tas, kurį gamini palei knygos puslapius, sekdamas visas instrukcijas. P. Vasiliauskaitė

„Dažniausiai tai – šaltibarščiai karštuoju sezonu, sriubos su daržovėmis – morkomis, bulvėmis, brokoliais arba kalafiorais. Salotos – taip pat su žalumynais, dedu kubeliais supjaustyto graikiško sūrio, retkarčiais – ir duonos kubelių paskrudintų. Na, o kepsneliai mano būna tik vištienos, kalakutienos arba jautienos, kadangi kiaulienos apskritai nevalgau, – savos virtuvės subtilybėmis su „Rinkos aikšte“ dalijasi P. Vasiliauskaitė. – Labiausiai man patikęs mano gaminys – vištienos suktinukai, įdaryti špinatais bei įvairiais sūriais, salotomis ir keptais piene brokoliais. Bet namiškiai neišskiria vieno patiekalo, kuris jiems patinka labiausiai, nes tiesiog... per sunku apsispręsti. Kaip sakoma: „Laimingi skrandžiai, laimingi žmonės!“

Bananiniai blynai Bananiniai blynai

Reikės: 2 kiaušinių, 100 g miltų, 2 bananų, 30 ml vandens, cukraus pudros (pagal skonį).

Gaminimas: beriame miltus, įmušame kiaušinius, lėtai pildami vandenį su pienu maišydami gauname tešlą. Turi būti vientisa masė: jeigu per skysta – papildyti miltais, o jeigu per tiršta – vandeniu.

Į paruoštą tešlą dedame šakute arba šaukštu sutrintus bananus, darkart išmaišome. Kepame įkaitintoje keptuvėje. Blynus galima pabarstyti cukraus pudra, pasigardinti uogiene, džemu ar grietine.

Trinta brokolių sriubaTrinta brokolių sriuba

Reikės: 2 didelių bulvių, 1 didelės morkos, 1 brokolio, 1 svogūno, 1 šaukšto sviesto, 200 ml pieno, česnako ir žalumynų (pagal skonį).

Gaminimas: į puodą pilame vandens, palaukę, kol jis ims virti, beriame supjaustytas bulves ir morkas. Kai daržovės suminkštėja, sudedame smulkintus brokolius. Kol viskas verda, galime pakepinti česnaką su svogūnu. Kai užvirs daržovės, suminkštės, galime išpilti vandenį, bet ne visą – palikti šiek tiek virš dugno. Tuomet dedame pakepintus svogūnus su česnakais ir žalumynus į vieną puodą, smulkiname trintuvu, pilame pieną, sumaišytą su išlydytu sviestu. Prie sriubos puikiai tinka pakepintos batono riekelės su žalumynais.

 

 

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.
Taip pat skaitykite

SKELBIMAI

touched by digitouch!