GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Kėdainių blynai iš tiesų nėra senas patiekalas.   / Vitalijos Danusienės nuotr.

Iš kur atkeliavo Kėdainių blynai ir kiek jiems metų?

Rasa JAKUBAUSKIENĖ - 10:21 Gegužės 29d. 2018

Patiekalai iš bulvių – lietuvių labai mėgstami ir vertinami. Jų suskaičiuoti galėtume turbūt visą galybę. Tik retai kada susimąstome apie jų kilmę ir pavadinimus. Dėl cepelinų kilmės ir pavadinimo jau seniai kyla daug ginčų, ar tai iš tiesų yra lietuviškas patiekalas, o gal – slaviškas. O kaip yra su Kėdainių blynais? Kas yra jų „autorius“ ir iš kur kilęs pavadinimas? „Rinkos aikštė“ pasidomėjo šių blynų kilme ir kitais patiekalais, būdingais būtent Kėdainiams ir jų apylinkėms.

Kėdainių krašto muziejaus direktorius Rimantas Žirgulis teigia, kad kažkokios ilgos ir įmantrios istorijos minėti blynai neturi.Kėdainių blynų istorija paprasta

Kėdainių krašto muziejaus direktorius Rimantas Žirgulis teigia, kad kažkokios ilgos ir įmantrios istorijos minėti blynai neturi. Ji – gana paprasta. „Esu girdėjęs, kad tuos Kėdainių blynus „sukūrė“ kažkurioje iš gamyklų dirbusi moteris. Ji, atrodo, buvo rusė, – pasakojo muziejininkas. – Ir tai yra tikrai nesenas dalykas. Kėdainių blynams yra kokių 40–50 metų. Turint omeny, kad ir bulvės gana neseniai atsirado, ir cepelinai išpopuliarėjo būtent sovietmečiu. Kažkas va sugalvojo sudėti du blynus ir į vidurį įdėti faršo.“

Malta mėsa – prabanga

Lietuvos istorikė, etnologė, habilituota humanitarinių mokslų daktarė Regina Merkienė taip pat pritaria, kad šis patiekalas yra nesenas. „Tie visi „prašmatnesni“ valgiai atsiranda XX amžiaus antroje pusėje. Tai yra bandymas kurti kažką naujo pagal tas galimybes, kurios yra mieste, bet ne kaime. Todėl, kad mėsą malti pradėjo labai vėlai. Kaime mėsmalių niekas neturėjo. Jos buvo labai brangios. O be to, kam jų reikėjo? – pasakojo istorikė. – Jeigu, pavyzdžiui, norėdavo kimšti dešras, labai paprastai sukapodavo mėsą S formos įrankiu, kuriuo kapodavo kiaulėms bulves. Kapota mėsa labai tiko ir skilandžiams gaminti.“

Kad Kėdainių blynai yra neseniai atsiradęs patiekalas, anot etnologės, patvirtina ir tai, jog kulinarijos vadovėliuose apie juos nėra užsimenama. „Jei pažiūrėsite XX amžiaus pirmos pusės kulinarijos vadovėlį, nerasite ten nei Kėdainių blynų, nei žemaičių blynų, nei apskritai blynų su mėsa“, – tikino R. Merkienė.

Blynai – ne vienintelis kėdainiečių patiekalas

Tradicinių amatų centro Arnetų name vadovė Regina Lukminienė antrina pašnekovams ir teigia, jog Kėdainių blynai iš tiesų nėra senas patiekalas. Tačiau ji nedrįsta spėlioti, kas šio patiekalo „autorius“ ir kokia konkreti jo kilmė.

„Manau, kad minėti blynai galėjo atsirasti sovietiniais laikais, kai reikėjo sočiai ir pigiai pavalgyti, pamaitinti šeimyną. Dėl to pradėta dėti į bulvinius blynus mėsos, – svarstė pašnekovė. – Tačiau tikros istorijos nežinau. Tokio fakto nėra užfiksuota.“

Regina Lukminienė: „Manau, kad minėti blynai galėjo atsirasti sovietiniais laikais, kai reikėjo sočiai ir pigiai pavalgyti.“Anot etnografės, Kėdainių kraštui ir visai Aukštaitijai būdingi ne mažiau populiarūs miltiniai virtiniai su įvairiais įdarais. Tiek anksčiau, tiek šiomis dienomis ypatingai mėgstami su varške, pagardinta mėtomis ar kitais prieskoniais. Tiesa, ruošti virtinius su mėsa, kaip pasakojo R. Lukminienė, aukštaičiai nebuvo pratę. Jie atkeliavo iš kitų tautų. „Virtiniai turėjo didelės reikšmės. Juos daugiau gamindavo, kai apsiveršiuodavo karvutės, pavasarį, – kalbėjo centro vadovė. – Ne veltui sakoma, kad per Šeštines reikia suvalgyti šešis virtinius, per Sekmines – septynis, o per Devintines – devynis. Kūčiom ypatingai stengdavosi paruošti virtinių su grybais.“

Be minėtų blynų ir virtinių, aukštaičiai turėjo ir daugiau įvairių patiekalų. Amatų centro vadovė su „Rinkos aikštės“ skaitytojais sutiko pasidalinti keliais tradiciniais, tačiau galbūt kiek neįprastais patiekalų receptais.

Žirniniai blynai

Reikės: žirnių miltų, kvietinių miltų, vandens, pieno, druskos.

Gaminimas: žirnių miltų reikia imti didesnę dalį nei kvietinių. Iš visų produktų užmaišoma tešla ir per visą keptuvę riebaluose kepami blynai. Anot etnografės, blynai valgomi su spirgučiais pusryčiams ar pietums. Anksčiau buvo paplitę visame Kėdainių krašte. Tačiau šiuo metu valgoma gana retai. R. Lukminienė teigė, kad jai taip pat teko ragauti žirninių blynų. „Skonis gana savotiškas, – patiekalą apibūdino etnografė. – Gal reikia pripratimo.“

Dilgėlių sriuba

Reikės: dilgėlių, kiaulienos arba jautienos, rūgštynių, pipirų, laurų lapelių, druskos.

Gaminimas: į nuvirtos mėsos (kauliukų) sultinį dedamos nuplikytos ir supjaustytos dilgėlės, rūgštynės, lauro lapai, pipirai, druska. Prieš valgant įdedama grietinės. Centro vadovės teigimu, minėta sriuba buvo valgoma pietums su duona. O kai atsirado, jau buvo dedama ir bulvių.

Batvinių (raudonų burokėlių lapelių) sriuba

Reikės: batvinių lapų, kotelių ir gumbų, rūgšties (būdavo naudojamas nuo duonos raugas), grietinės, druskos, pipirų, laurų lapelių.

Gaminimas: batvinių lapai, koteliai ir gumbai supjaustomi, sudedami prieskoniai, rūgštelė ir išverdama. Prieš valgant įdedama grietinės. Valgoma taip pat su duona, o vėliau jau buvo dedama ir bulvių.

2 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.
Taip pat skaitykite
img

„Savaitgaliais virtuvė – mano šventovė“

Gaminame su…
15:01 Spalio 18d. 2018
img

Diagnozė „vėžys“. Ką valgyti?

Gaminame su…
VIDEO
11:42 Spalio 15d. 2018
img

Ką valgo vegetarai? (II)

Gaminame su…
14:57 Rugsėjo 27d. 2018
img

Ką valgo vegetarai? (I)

Gaminame su…
12:40 Rugsėjo 05d. 2018
img

Skaniausias maistas – pagamintas iš širdies

Gaminame su…
14:43 Rugpjūčio 29d. 2018
img

Sveikas maistas – pagamintas su meile

Gaminame su…
09:06 Rugpjūčio 20d. 2018
img

Aldutės pyragas, kuriam neįmanoma atsispirti

Gaminame su…
13:46 Rugpjūčio 17d. 2018
img

„Užkietėjusia“ šeimininke savęs nelaiko

Gaminame su…
11:00 Rugpjūčio 02d. 2018

SKELBIMAI

touched by digitouch!