GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Aistrą saldumynų gaminimui dar vaikystėje atradusi Raminta Spulginienė ir dabar kepdama konditerinius gaminius jaučia didelį malonumą.  / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Gardumynų kepimas – puikiausias būdas atsipalaiduoti

Džestina BORODINAITĖ - 15:22 Balandžio 03d. 2018

„Šventė be torto, pyrago ar kitokio gardaus skanėsto – ne šventė“, – mano ne vienerius metus desertus gaminanti Raminta SPULGINIENĖ. Savo artimuosius konditeriniais gaminiais pratusi lepinti moteris prisipažįsta, kad numylėtų šeimos gardumynų kvapas namuose dažnas: „Man nereikia progos, kad galėčiau išbandyti naują pyrago, torto ar sausainių receptą.“

Ateities nesiejo su kulinarija

Raminta neslepia, kad virtuvėje ji praleidžia didelę dalį laiko, tačiau tai moteris daro ne iš pareigos. Aistrą saldumynų gaminimui dar vaikystėje atradusi Raminta ir dabar kepdama konditerinius gaminius jaučia didelį malonumą.

„Mano mama neskirdavo daug dėmesio konditerijai, todėl virtuvėje karaliaudavome ir saldėsius gamindavome mes su seserimi. Mėgdavome kepti sausainius, paaugusios – tortus. Buvo malonu gardumynais palepinti tėvus, o kartu pasilepinti ir pačioms. Niekada savo ateities nesiejau nei su kulinarija, nei su konditerija. Man laikas virtuvėje buvo tik laisvalaikio praleidimas. Tačiau, kaip bebūtų keista, baigusi mokyklą vis tik pasirinkau virėjos specialybę. Kodėl pasirinkau būtent tokią pakraipą, nežinau. Niekada netroškau ir nesvajojau dirbti su maistu. Galbūt tuo metu neįžvelgiau, kur kitur galėčiau save realizuoti, o juk gaminimas vis dėlto buvo nesvetimas dalykas, todėl ilgai dvejoti dėl specialybės pasirinkimo nereikėjo“, – apie netikėtai pasirinktą virėjos profesiją pasakoja Raminta.

Domisi konditerija

Daug metų ne viename restorane išdirbusi Raminta prieš daugiau nei trejus metus metė šį darbą. Tada šeimininkaudama bei augindama atžalas namuose moteris pasinėrė į saldumynų pasaulį.

„Restoranuose tekdavo dirbti nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro. Taip pat dažnai padirbėti tekdavo ir savaitgaliais ar švenčių dienomis. Gimus vyresnėliui vis sunkiau sekėsi darbo laiką suderinti su šeima, todėl, gimus dukrelei, nusprendžiau tiesiog nebedirbti. Vis daugiau laiko praleidžiant namuose, ilgainiui pajutau įsivyravusią rutiną. Norėjosi ne tik namus tvarkyti, maistą gaminti ir vaikus prižiūrėti. Todėl pradėjau vis labiau domėtis konditerija. Tortų ar kitokių gardumynų kepimas, jų dekoravimas tapo mano hobiu, kuris leisdavo atsipalaiduoti bei save realizuoti“, – apie aistrą konditerijai kalba Raminta.

Ieško neeilinio skonio

Dažnai pasinaudodama savo pirmaisiais dar vaikystėje atrastais receptais Raminta idėjų taip pat semiasi ir internete.

„Noras išbandyti naujoves ir tobulėti vis didėja. Dažnai dėmesį patraukia kepinių receptai internete. Daug jų esu prikaupusi: vienus jų jau spėjau išbandyti, kitų dar ne. Vieni patiko, kiti – ne. Norėdama išgauti kiek kitokį neeilinį skonį, nepatikusius receptus visada bandau tobulinti“, – apie receptų paieškas užsimena Raminta ir pabrėžia, jog vis tik geriausios emocijos moterį apima ne tada, kai ji iškepa tobulo skonio tortą. Pats smagiausias laikas Ramintai, kai gaminimo procese dalyvauja visa šeima.

Geriausias laikas – šeimos laikas

„Pernai prieš šv. Velykas, gamindami giminaičiams meduolinius namelius, skyrėme daug laiko pasibuvimui su šeima. Mano vyras statybininkas, todėl namuko projektavimu užsiėmė jis: išmatavo, suskaičiavo ir nubraižė sienas, stogą, grindis. Vėliau sekė mano eilė: pasinaudodama vyro projektu, iš tešlos išpjausčiau atitinkamas namelio dalis ir užsiėmiau jų kepimu. Ir galiausiai laukė maloniausia dalis. Su vyru namelius lipdėme, su mažosios ir vyresnėlio pagalba dekoravome, pakavome. Su didele meile paruoštas dovanėles dovanojome artimiesiems ir perdavėme dalelę mūsų šeimos šilumos“, – šiltu atsiminimu dalijasi Raminta.

Keliais pamėgtų šeimos gardėsių receptais Raminta Spulginienė dalijasi ir su Jumis, mieli skaitytojai. Išbandykite!

Karameliniai keksiukai su romu.Karameliniai keksiukai su romu

Biskvitui reikės: 2 kiaušinių, 150 g cukraus, 200 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno „Rududu“, 200 g grietinės (30 proc.), 200 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, vanilinio cukraus (pagal skonį).

Karameliniam įdarui reikės: 100 g sviesto, 200 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno „Rududu“, šlakelio romo ar stiprios kavos (nebūtina), 50 g šokolado, 50 g pieno.

Grietinėlės kremui reikės: 350 g grietinėlės (30 proc.), 2 šaukštų cukraus, 4–5 šaukštų stiprios kavos.

Gaminimas: kiaušinius išplakite su cukrumi. Į mišinį įplakite „Rududu“, įberkite vanilinį cukrų, kepimo miltelius, supilkite grietinę, suberkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Tešla užpildykite 2/3 keksiuko formelės ir kepkite apie 20 minučių iki 170–180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Šokoladą pašildykite su pienu. Gautu mišiniu sulaistykite išskobtus keksiukus ir pripildykite karamelinio kremo: iki purumo išplaktą sviestą išsukite su „Rududu“ (produktai turi būti kambario temperatūros), pagardinkite romu ar kava.

Su konditerinio švirkšto pagalba keksiukus puoškite grietinėlės kremu: grietinėlę išplakite su cukrumi ir kavą, kurį galite apšlakstyti šokoladu, spalvotais pabarstukais, uogomis. Skanaus!

Meduoliniai nameliai.Meduoliniai nameliai

Meduoliams reikės: 200 g medaus (galima rinktis tiek natūralų, tiek dirbtinį medų), 200 g cukraus, 100 g sviesto, 2 kiaušinių, apie 500 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio meduolių prieskonių mišinio (galima atskirai dėti cinamoną, gvazdikėlių, imbiero, muskato – bendras visų prieskonių kiekis turėtų būti 1 šaukštelis).

Glajui reikės: 1 kiaušinio baltymui 150–200 g cukraus pudros, žiupsnelio citrinų rūgšties.

Gaminimas: garų vonelėje ištirpinkite medų, cukrų ir sviestą. Į mišinį įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir meduolių prieskonių mišiniu. Masę gerai išminkykite, ji neturi būti kieta. Paruoštą tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir palaikykite bent kelias valandas.

Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir išpjaukite pasirinkto namelio formeles (grindys, sienos, stogo šlaitai). Jei jūsų namelis bus su durimis ir langais, juos išpjaukite jau dabar. Išpjautas formeles kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10–12 minučių. Iškepusias formeles palikite atvėsti, tuo metu pasigaminkime glajų: į dubenį supilkite baltymus, cukraus pudrą, citrinos rūgštį. Masę šaukštu išsukite iki standumo.

Meduolinio namelio surinkimas: glajumi sulipdykite namelio sienas, leiskite sutvirtėti. Pritvirtinkite namelio stogą, grindis. Atskiruose indeliuose, panaudodamos maistinius dažus, pasigaminkite norimų spalvų glajų. Juo dekoruokite namelį – konditeriniu švirkštu pieškite juosteles, gėlytes ar kitokius ornamentus.

Pyragėliai „Bulvytės“.Pyragėliai „Bulvytės“

Reikės: biskvito (tinka tiek namuose keptas, tiek pirktinis biskvitas), 100 g sviesto, 50 g cukraus pudros arba 4–5 šaukštai saldinto sutirštinto pieno (tinka ir karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas „Rududu“).

Gaminimas: kambario temperatūros sviestą išsukite su cukraus pudra ar su saldintu sutirštintu pienu. Biskvitą susmulkinkite iki trupinių ir sumaišykite su prieš tai pasiruoštu sviestiniu kremu. Viso sviestinio kremo nesupilkite, šiek tiek jo pasilikite bulvytės dekoravimui. Maišykite tol, kol gausis vientisa masė. Jei ji per sausa, įpilkite dar šiek tiek saldinto sutirštinto pieno, jei bulvytes gaminote su cukraus pudra – grietinėlės. Iš gautos masės suformuokite rutuliukus. Juos apvoliokite cukraus pudros ir kakavos mišinyje. Pyragėlio viršuje įspauskite skylutę, kurioje iš likusio sviestinio kremo konditerinio švirkšto pagalba suformuokite bulvytėms daigelį.

Iš tos pačios masės galite pasigaminti ir vaikų itin pamėgtus „popsiukus“: suformuokite nedidelius rutuliukus. Į juos įsmeikite tirpintame šokolade pamirkytus pagaliukus. „popsiukus“ atsargiai paimkite už pagaliuko ir pamirkykite tirpintame šokolade. Taip galima išvolioti pabarstukuose arba riešutuose. Paruoštus „popsiukus“ dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.
Taip pat skaitykite
img

Kulinarija – savęs išbandymas

Gaminame su…
14:12 Gruodžio 05d. 2018
img

Kvepianti vaikystė atgimsta virtuvėje

Gaminame su…
14:40 Lapkričio 19d. 2018
img

Virtuvė – sočių patiekalų tvirtovė

Gaminame su…
15:25 Lapkričio 07d. 2018
img

Gaivus gurkšnis

Gaminame su…
14:47 Spalio 26d. 2018
img

„Savaitgaliais virtuvė – mano šventovė“

Gaminame su…
15:01 Spalio 18d. 2018
img

Diagnozė „vėžys“. Ką valgyti?

Gaminame su…
VIDEO
11:42 Spalio 15d. 2018
img

Ką valgo vegetarai? (II)

Gaminame su…
14:57 Rugsėjo 27d. 2018
img

Ką valgo vegetarai? (I)

Gaminame su…
12:40 Rugsėjo 05d. 2018
img

Skaniausias maistas – pagamintas iš širdies

Gaminame su…
14:43 Rugpjūčio 29d. 2018

SKELBIMAI

touched by digitouch!