GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Rita Borodinienė mano, jog tik namuose ruošiamas maistas, nesvarbu iš ko patiekalas būtų pagamintas, visada yra geriausia alternatyva, kuria gali mėgautis visa pašnekovės šeimyna.  / Asmeninio archyvo nuotr.

Didžiausia šeimininkės svajonė – iškepti šakotį

Džestina BORODINAITĖ - 15:25 Gegužės 16d. 2018

Spėjęs įsibėgėti pavasaris itin šiltu oru kol kas nelepina. O kad laukimas būtų smagesnis įneškime į savo virtuvę naujų kulinarinių atradimų. Šį kartą mūsų „Gaminame su...“ rubrikoje Rita BORODINIENĖ. Kėdainietė tikina mėgstanti gaminti, tik sukiotis virtuvėje netenka taip dažnai, kaip norėtųsi. Mielai savo namų virtuvėje laiką leidžianti Rita labiausiai mėgsta vištieną bei žuvį. Taip pat mano, jog tik namuose ruošiamas maistas, nesvarbu iš ko patiekalas būtų pagamintas, visada yra geriausia alternatyva, kuria gali mėgautis visa pašnekovės šeimyna.

Gaminti netekdavo

– Rita, užsiminėte, kad vaikystėje tekdavo nemažai laiko praleisti virtuvėje. Šeimininkaudavote?

– Šeimoje augome trys seserys. Kadangi esu pati jauniausia, todėl virtuvėje dažniausiai atlikdavau tik padėjėjos pareigas (šypsosi). Daugiausia šeimininkaudavo vyriausioji sesuo. Kai ištekėjau, gaminti maistą tekdavo pačiai. Žinoma, lengva nebuvo, nes patirties buvo kiek mažoka. Tačiau nebijodama klausdavau patarimų tai sesių, tai anytos. Aišku, vyrui ne kartą yra tekę ragauti gal kiek ir perkeptų blynų ar per daug nusūdytos sriubos.

Didžiausia pagalbininkė – anūkėlė

– Jaunystėje buvote seserų pagalbininkė, o dabar pati ar sulaukiate namiškių pagalbos?

– Be abejo. Dažniausiai virtuvėje mane pakeičia dukra. Tačiau, kaip bebūtų keista, bet ir šeimos vyrui: vyras bei sūnus, virtuvės nevengia. O tikriausiai didžiausia mano pagalbininkė – anūkėlė. Kadangi ji mergaitė, tai, matydama mane ar savo mamą virtuvėje, nori kažką daryti. Ruošdama maistą visada jai duodu kokią nors nesudėtingą užduotį – pavyzdžiui, kokią tešlą pamaišyti, ar iš jau pagamintos tešlos sausainukus palipdyti.

Be mėsos – nė dienos

– Susipažinkime su Jūsų dabartiniais mitybos įpročiais. Kokie jie?

– Stengiuosi, kad ant mūsų šeimynos valgomojo stalo vyrautų įvairovė. Pusryčiai, pietūs ir vakarienės mūsų namuose tikrai labai įvairios. Patiekalus ruošiu ir iš mėsos, ir iš žuvies, ir iš įvairiausių pieno produktų, ir iš daržovių, kruopų ar kitokių produktų. Tačiau, neslėpsiu, daugiausia dominuoja mėsos patiekalai. Mūsų šeima – tikri mėsėdžiai. Nė dienos negali be mėsos (nusijuokia). Turime net mažą šeimos tradiciją. Kadangi vyras dirba tolimųjų reisų vairuotoju ir namuose būna tikrai labai retai, todėl jam grįžus, atsižvelgdama į jo norus, visada pagaminu tai, ko paprašo. O paprašo... keptos vištos „pasodintos ant butelio“. Ir taip tikriausiai jau kokie metai laiko (šypsosi). Nors jis galėtų tokią vištieną valgyti kiekvieną kartą sugrįžęs, tačiau, kaip jau prieš tai esu minėjusi, mėgstu įvairovę, todėl vištieną dažnai bandau patiekti ir kitaip.

– O jeigu be mėsos?

– Be mėsos irgi apsieiname. Kiek rečiau valgome žuvį, nors ją taip pat labai mėgstame ir vertiname. Dažniausiai renkuosi jūros lydeką. Ji ne per riebi, ne per sausa. Mums – ideali. Žuvį gardinu pomidorų padaže keptais svogūnais. Taip pat turiu keletą žuvies receptų: troškinta žuvis su daržovėmis, tartaletė su lašiša, žuvis su pievagrybių padažu ir ryžiais, kuri turi būti kepama folijoje. Tokiais patiekalais lepinamės per šventes, jais vaišinu draugus, gimines.

O savaitgaliais, kada visa šeimyna būna namie ir niekur neskuba, stengiamės pasigaminti lengvus pusryčius. Tokiu atveju mėsą pasiliekame pietums (nusijuokia).

– Kas tie lengvi pusryčiai?

– Mano anūkėlė ypač mėgsta miltinius blynus, tai mūsų savaitgaliai dažniausiai „blyniniai“. Juos kepu įvairiausius: ir lietinius, ir širdelės formos. Itin mėgstame „čirvinius“ blynus, kuriuos kepu elektrinėje keptuvėje. Iškeptus blynus kiekvienas pagal savo skonį gardiname uogomis, cukrumi, sirupu ar grietine.

Improvizuoti bijo

– Iš kur semiatės idėjų?

– Turėdama laiko mėgstu stebėti kulinarines laidas. Taip pat turiu nemažai kulinarinių knygų, kurių lapus karts nuo karto praversdama atrandu kažką tinkamo sau. Ne kartą esu bandžiusi gaminti ir iš internete rastų receptų. Aišku, ne visada ir ne viskas išeidavo, o jei ir išeidavo, tai kartais skonis nepatikdavo, todėl mano kulinarinės paieškos, galima sakyti, tęsiasi visą laiką. Neapsistoju ties keliais receptais. Vis ieškau naujovių. Tačiau, prisipažinsiu, improvizuoti bijau. Žinoma, esu ne kartą bandžiusi tą daryti, bet visgi, manau, kad laiko patikrinti ar kitų žmonių išbandyti ir pasiūlyti receptai man patikimesni (šypsosi).

Svajonė – iškepti šakotį

– Ar yra patiekalas, kuris atkreipė Jūsų dėmesį, bet dar nespėjote išbandyti?

– Skanėstų, desertų ar kitokių gardumynų kepimas, jų gaminimas – dar vienas mano pomėgis virtuvėje. Visoms progoms saldėsius kepu tik pati. Daug jau tortų receptų išbandyta, daug įvairiausių skonių pyragų iškepta. Tačiau turiu viena mažą svajonę. Labai norėčiau namų sąlygomis išsikepti šakotį. Iki šiol esu kepusi tik pyragą „Šakočio pusbrolis“, tačiau netolimoje ateityje, manau, bandysiu kepti ir patį šakotį (nusijuokia).

Šeimos mėgiamiausiais receptais Rita Borodinienė dalijasi ir su Jumis, išbandykite!

Žuvis su daržovėmis. Žuvis su daržovėmis

Jums reikės: 800 g jūros lydekos filė, 250 g morkų, 250 g paprikos (spalva nesvarbi), 250 g svogūnų,100 g pomidorų padažo, 150 g majonezo, mėgiamų prieskonių, citrinpipirių (pagal skonį), 70 g petražolių arba krapų.

Gaminimas: žuvį supjaustykite juostelėmis. Pabarstykite citrinpipiriais. Į atskirus dubenėlius sutarkuokite morkas, pusžiedžiais supjaustykite svogūnus, papriką – juostelėmis. Po to į įkaitintą su aliejumi keptuvę dėkite morkas, pakepinkite apie 5 minutes. Tada svogūnus pakepinkite apie 3 minutes ir galiausiai papriką, kurią kartu su morkomis ir svogūnais pakepinkite apie 3 minutes. Į daržoves dėkite mėgstamų prieskonių, pomidorų padažą, viską išmaišykite ir pakepkite dar 2 minutes. Ant pakepintų daržovių sudėliokite žuvies juosteles ir kepkite 10 minučių. Tada supilkite majonezą, pabarstykite žolelėmis ir dar 5 minutes patroškinkite. Skanaus!

Vištiena su slyvomis.Vištiena su slyvomis

Jums reikės: 1 kg vištienos blauzdelių be kaulo, poros didelių saujų džiovintų slyvų, mėgiamų prieskonių, pipirų, majonezo.

Gaminimas: vištieną įtrinkite prieskoniais, pipirais, majonezu ir palikite pastovėti bent 2 valandoms. Po to kepkite stikliniame inde kartu su džiovintomis slyvomis iki 180–190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40–45minutes. Skanaus!

Įdaryta žuvis.Įdaryta žuvis

Jums reikės: žuvies (pašnekovė renkasi lydeką), 500 g maltos kiaulienos, 2 virtų kiaušinių, 1–2 virtų morkų, mėgiamų prieskonių, pipirų.

Gaminimas: žuvį nuskuskite ir nuplaukite. Odą aplink galvą apipjaukite ir nunerkite. Išimkite kaulus. Žuvį susmulkinkite ir sumaišykite su malta kiauliena, tarkuotais kiaušiniais bei morkomis ir prieskoniais, pipirais. Viską išmaišykite. Viską gerai išsukite, įdarą sukimškite į žuvies odą ir užsiūkite. Žuvį aptepkite aliejumi, dėkite į puodą ir virkite 20–25 minutes. Išvirusią lydeką atšaldykite, tada supjaustykite, ir papuoškite citrina, petražolėmis ar kitokiais žalumynais. Skanaus!

Tartaletė su lašiša.Tartaletė su lašiša

Tešlai reikės: 200 g miltų, 100 g šalto sviesto, druskos ir kelių šaukštų vandens.

Gaminimas:  sviestą sutarkuokite į miltus. Įdėkite druskos ir šiek tiek vandens. Tešlą maišykite, kol gausis vientisa masė. Išminkytą tešlos gumulą, apvyniotą maistine plėvele, 15 minučių dėkite į šaldytuvą. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite lakštą ir dėkite į kepimo formą taip, kad krašteliai būtų padengti tešla. Tešla turi užkristi ant kepimo formos. Tuomet vėl dėkite kepimo formą su tešla į šaldytuvą ir palaikykite 30 minučių. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Neperkepkite.

Įdarui reikės: 1 poro, 40 g sviesto, 150 g rūkytos lašišos, 150 ml pieno, 2 kiaušinių, 3 šaukštų grietinės, krapų.

Gaminimas: svieste pakepinkite žiedeliais supjaustytus porus. Atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius kartu su grietine, pienu. Į mišinį sudėkite krapus.

Tartaletės surinkimas: ant iškeptos tešlos dėkite pakepintus porus, išdėliokite gabalėliais supjaustytą lašišą ir užpilkite pasiruoštu plakiniu. Iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tartaletę su lašišomis kepkite 35–40 minučių. Pašnekovė pabrėžia, jog išeina minkštas, purus ir tikrai skanus tartaletės įdaras. Skanaus!

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.
Taip pat skaitykite

SKELBIMAI

touched by digitouch!