GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Kraštietės Justinos Jončienės virtuvėje – kaip spektaklyje: kad ir ką ji begamintų, niekad nežino, kas išeis. O publika – trys žavūs ir linksmi vaikai bei, žinoma, vyras, kurie yra geriausi jos kritikai bei vertintojai.  / Juditos Gaižiuvienės nuotr.

Amerikietiškas skonis lietuviškoj virtuvėj

Judita GAIŽIUVIENĖ - 10:08 Gruodžio 04d. 2019

Pravėrus Justinos JONČIENĖS jaukių ir vaikų klegesio kupinų namų duris, visad pakvimpa taip gardžiai... gardžiai it jaukiausioje senamiesčio kepinių krautuvėlėje. Tačiau pati Justina sako, jog iš tiesų jos virtuvėje – kaip spektaklyje: kad ir ką ji begamintų, niekad nežino, kas išeis... Gali repetuoti šimtus kartų, tačiau susirinkus publikai pavyksta vis kitaip. O taip yra todėl, kad jos virtuvėje daug improvizacijos.

Tiesa, pašnekovės publika – trys žavūs, linksmi ir be proto energingi vaikai bei, žinoma, vyras, kurie yra geriausi jos kritikai bei vertintojai.

Laisvė improvizacijai

„Jei ne vaikai, kažin, ar tiek laiko kasdien sugaiščiau virtuvėje, – su šypsena svarsto Justina. – Keista, tačiau, kad ir ką begaminčiau, niekuomet niekas nepavyksta taip pat. Tai prieskonių daugiau įdedu, tai su kitais ingredientais improvizuoju ir štai – vėl viskas kitaip.

Nors pavartau ir receptų knygas, ir internete visokių įdomybių paskaitau, tačiau užvis labiausiai mėgstu viską gaminti iš atminties, o ingredientus dėti iš akies. Nesvarbu, konditerinis tai patiekalas ar mėsiškas.“

Gaminant mėgstu improvizuoti, todėl gaminu ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, tačiau neretai išbandau ir kažką naujo bei netradiciško. Šįsyk pabandysiu pakviesi į amerikietišką virtuvę. J. Jončienė

Pasaulio virtuvės

Nei idėjų, nei kūrybiškumo Justinai tikrai netrūksta, nes jos virtuvėje be tradicinių lietuviškų patiekalų neretai pakvimpa ir kiniška, itališka ar net amerikietiška dvasia.

„Mėgstu gaminti, mėgstu improvizuoti, todėl gaminu ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, tokius kaip cepelinai, kugelis ar Kėdainių blynai, tačiau neretai išbandau ir kažką naujo bei netradiciško. Šįsyk pabandysiu pakviesi į amerikietišką virtuvę“, – šypsosi Justina.

Pasak pašnekovės, iš tiesų spurgos – tai ketverių sulaukusios Emutės silpnybė.

„Užtenka nuvažiuoti į parduotuvę ir jau, žiūrėk, renkasi, kurios skanesnės – su braškiniu ar šokoladiniu glajumi, – juokdamasi pokalbį tęsia Justina. – Amerikietiškų spurgų gaminimo procesas ilgas – daug kantrybės reikia, bet tikrai vertas dėmesio. Jos visai neprimena iš varškės gaminamų spurgų, o ir eiga, kaip jau minėjau, trunka ne vieną ir netgi ne dvi valandas.

Tačiau ko tik nepadarysi dėl vaikų...“

Turiu entuziastingą padėjėją, nuolat besisukiojančią šalia, kuriai dažniausiai atitenka smagiausioji dalis – puošyba.  J. Jončienė

Džiaugsmas vaikams

„Jei sugalvoju iškepti kažką saldaus, už tešlos paruošimą esu atsakinga aš, tačiau turiu entuziastingą padėjėją, nuolat besisukiojančią šalia, kuriai dažniausiai atitenka smagiausioji dalis – puošyba.

Tiesa, kol sūnus ir vyriausioji dukra būna mokykloje, mes su Emute neretai darbuojamės virtuvėje ir iš mokyklos sugrįžtančius jos sesę Deniką ir brolį Dominyką pasitinkame gardžiais, po namus pasklidusiais kvapais.

Tuo tarpu savaitgaliais, kuomet visi būname namuose, dažniausiai gaminame visi kartu. Tuomet ir puošyba užsiima ne tik mažiausioji, bet ir vyresni vaikai.

Žinoma, dėl to neretai kyla konfliktų: tai jų skoniai nesutampa, tai glajaus, tai pabarstukų per daug ar per mažai... Tuomet seka tokios frazės, kaip „pažiūrėk, ką padarei“, – juokiasi Justina. – Visko būna, tačiau svarbiausia, jog galutiniu rezultatu vis tiek mokame pasidžiaugti ir pasimėgauti.“

Vertinimo komisija

Turbūt niekas negalėtų atsispirti tobuliems, Justinos kuriamiems skoniams, kuriems, kaip ir priklauso, nenusileidžia nei kvapas, nei išvaizda... Tiesa, tik ne pati Justina!

„Maistui nesu išranki, tačiau viskas, kas susiję su konditerija, ne man. Dažniausiai net neragauju, bet, ar skanu, sužinau iš namiškių. Jei nuo padėklo kulinariniai gaminiai akyse nyksta, žinau, kad pavyko puikiai. Vaikai ir vyras – geriausi mano darbo vertintojai.

Apskritai džiaugiuosi, jog šeimyna, kaip ir aš pati, nėra išranki maistui. Kas paruošta, tą ir valgo. Na, gal tik mažiausioji su savo gurmaniškais poreikiais: alyvuogės, sūris, spagečiai, pelėsinė dešrytė“, – juokiasi Justina.

Amerikietiškų spurgų gaminimo procesas ilgas – daug kantrybės reikia, bet tikrai vertas dėmesio. J. Jončienė

Dar šiek tiek kantrybės...

Kol mudvi šnekučiuojamės, spurgų gaminimo procesas jau eina į pabaigą. Justina jas dar aplieja šiltu šokoladu, vaikų rankutės jas darbščiai papuošia įvairiausiais pabarstukais: spalvingais ir skirtingo dydžio žirniukais, žvaigždutėmis, širdelėmis, šokoladinėmis drožlėmis, ir štai – ant stalo jau puikuojasi ir nuodėmingai gardžiu kvapu vilioja tobulosios amerikietiškos spurgos.

„Kantrybės. Dar prireiks šiek tiek palūkėti, – įspėja Justina. – Šokoladas ant spurgų turi atvėsti ir šiek tiek apstingti, kad nebūtų tąsus, todėl geriausia palaikyti jas ten, kur vėsiau.“

Kai šokoladas apstingsta, galima ragauti. O paragavus... neįmanoma sustoti! Apie tai byloja ir sparčiai tuštėjantis padėklas.

„Vadinasi, man pavyko, – juokiasi Justina. – Pavyks ir Jums.“

Tobulos amerikietiškos spurgos

Nors laukia ilgas darbas, tačiau burnoje tirpstančios spurgos neabejotinai pavyks ir naujokams.

Spurgas Justina padengė balto ir juodo šokolado mase, tačiau to daryti nebūtina. Galite spurgas valgyti tik iškeptas ar apvolioti cukruje.

Ingredientai:

150 ml pieno;

1 šaukštelis vanilės ekstrakto;

1 šaukštas + 75 g cukraus;

75 g nesūdyto sviesto;

2 šaukšteliai (8 g) sausų mielių;

2 vidutiniai kiaušiniai, suplakti;

425 g miltų;

1/2 šaukštelio druskos;

papuošimui – įvairių pabarstukų;

kepimui – aliejaus.

Gaminimo eiga

  1. Puode pašildykite pieną, vanilę, sviestą, kol viskas ištirps. Nukelkite nuo ugnies, palikite, kad šiek tiek atvėstų. Tuomet įmaišykite šaukštą cukraus ir mieles. Uždenkite plėvele ir palikite 10 minučių pastovėti. Tuomet įmaišykite kiaušinius.
  2. Miltus sumaišykite su druska ir likusiu cukrumi.
  3. Į miltus supilkite pieno-mielių mišinį. Viską minkykite 5 minutes mikseriu arba 10 minučių rankomis iki vientisos, glotnios tešlos.
  4. Tešlą suformuokite į kamuoliuką ir dėkite į aliejumi išteptą dubenį. Tešlos viršų taip pat patepkite aliejumi. Dubenį uždenkite plėvele ir palikite šiltai 2 valandoms.
  5. Tešlą iškočiokite į maždaug 1 cm storio stačiakampį. 7 cm sausainių formele išspauskite 14 spurgų. Mažesne formele išspauskite spurgų viduriukus.
  6. Spurgas sudėkite ant miltais pabarstytos skardos, lengvai uždenkite plėvele ir palikite 1–2 valandoms šiltai, kol tešla pakils.
  7. Aliejų įkaitinkite ir kepkite spurgas iš abiejų pusių, kol iškeps.
  8. Sudėkite spurgas ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius.
  9. Kai spurgos atvės, merkite jas į ištirpintą šokoladą. Papuošti pabarstukais ar aplieti šokoladu leiskite vaikams – neįtikėtina, kiek džiaugsmo tai jiems suteiks.
0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.

SKELBIMAI

touched by digitouch!